4 Soruda Sinemanın Geleceği

Paylaşmayı unutmayın.

Sinema tarihsel olarak sosyal ve estetik bir deneyimdir. Film izlemek için vizyondakileri takip etmeniz ve bilet satın almanız gerekir. Sonrasında kalabalık bir  salonda yerinizi bulmanız ve patlamış mısırınızı dökmeden geçmeye özen göstermeniz… Genellikle film öncesinde ve sonrasında yapılan aktiviteler belirli ve bir kültüre dönüşmüştür. Film bittiğinde izlediğiniz filmin, başlamadan ise izleyeceğiniz filmin kritiğini yaparsınız. Bir bakarsınız arkadaşlarınız aslında filmi beğenmemiş ama siz gizliden gizliye filme bayılmışsınızdır. Sinema hepimiz için hala böyle mi? Sinemanın geleceği bu senaryoları tarihe gömebilir mi?

Az önce okuduğunuz senaryo size oldukça tanıdık gelmiş olmalı. Yakın bir geçmişte güzel bir film seyretmek için bunları yapmamız gerekiyordu. Fakat artık çağ değişti. Sektör de farklı bir noktaya evirildi. Yeni bir trend , yeni bir kültür ve “yalnız izleyici” deneyimi yarattı. Sinemaya gitmek artık birçok şeyle değiştirilebilir hale geldi. Gelin 4 soru ile sinemanın geleceği hakkında konuşalım.

Study: Streaming Challenges Moviegoing, Movie Tickets Too Expensive –  Deadline
@deadline

Sürekli genişleyen bir dizi akış hizmeti ve dünya geneli pandeminin evden çıkma ihtiyacını azalttığını inkar edemeyiz. Fakat tek sorumlu pandemi değil. New York Üniversitesi Stern School of Business’daki Eğlence, Medya ve Teknoloji Programı direktörü Paul Hardart’a göre, sinema salonlarına katılım Covid’den önce zaten azalıyordu. Bu arada, bilet fiyatlarının da giderek arttığını da söylemeliyiz. ABD’deki ortalama bilet fiyatı 2000’de 5,39 dolardan 2020’de 9,16 dolara yükseldi. Dolayısıyla bu, sinemaya talebi daha da azalttı.

Sinemanın geleceği: Bu duruma film stüdyolarının tepkisi ne oldu?

Why James Gunn Is Right About Theaters vs Streaming (& TV)
@screeningrant

Salgın sorunu daha da kötüleştirdi. Sinema salonları kısıtlamaların geçici olarak kaldırılması sırasında genellikle yeniden açılmasına izin verilen son mekanlardandı. Bunun sonucunda ne mi oldu? Film stüdyoları filmlerini ilk kez yayınlamak için akış hizmetlerine yöneldi.

Aralık 2020’de Warner Bros, HBO Max ile 2021’de tüm gişe rekorları kıran filmleri aynı anda yayın platformunda ve sinemalarda yayınlamak için bir anlaşma yaptığını duyurmuştu.

Streaming versus theatrical - Daily Times
@dailytimes

Dahası, büyük stüdyolar, akışlı diziler ve filmler oluşturmanın, özellikle de kendi akış platformlarını oluşturuyorlarsa, geleneksel film yapımından çok daha karlı olduğunu fark ettiler. Bu da sinemanın artık sadece Amazon ve Netflix ile rekabet etmediği anlamına geliyor. Apple, Hulu, Disney, Sony ve Paramount Studios… Evinizin rahatlığında izleyebileceğiniz yüksek kaliteli yapımları yaratan o büyük oyunculardan sadece birkaçı.

Peki insanlar pandemi sonrası sinemaya gitmek hakkında ne düşünüyor? – Sinemanın geleceği

Tüm COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Temmuz ve Ağustos aylarında İngiltere sinemasının gişe hasılatı pandemi öncesi seviyelerinin yarısı kadardı. Peki ortalık sakinleşmeye başladığında, sinema salonlarını gelecekte neler bekliyor. Beyaz perdeyle ilişkimiz gerçekten değişti mi?

Filmlere geri dönme konusundaki konfor seviyeleri bölünmüş durumda.

chart showing comfort levels about returning to the cinema are divided
@gwi

6 farklı pazardaki Temmuz ayına ait GWI Zeitgeist verileri, sinema salonlarına dönüşle ilgili konfor düzeylerinin bölündüğünü söylüyor.

Sinema salonlarına dönüş, COVID-19 durumuna bağlı olarak dünya bölgesine göre de değişmekte. Katılım tüm bölgelerde düşerken, en büyük düşüşler Latin Amerika, Avrupa ve Kuzey Amerika’da.

Bununla birlikte, beyaz perde için iyi haber şu; filmleri ayda en az bir kez ziyaret edenlerin oranı küresel düzeyde 2020’nin 4. çeyreğinden bu yana sabit.

chart showing movie theaters have the power to ease worries of returners
@gwi

ABD’de sinema salonlarının geri dönüşünü kutlamak için büyük stüdyolar bir araya gelerek sektör çapında bir kampanya olan #TheBigScreenIsBack oluşturdular. Kampanya, yeni çıkanlar hakkında bir vızıltı yaratmanın yanı sıra dünya çapında tartışma yaratarak izleyicilerin düşüncelerini ve tepkilerini paylaşmalarını sağladı.

Sinema akış servisleriyle savaşmaya devam ediyor mu? – Sinemanın geleceği

COMMENTARY: Can cinema recover from a year of lockdown? - National |  Globalnews.ca
@albusi

Bu sorunun cevabı evet. Sinema direnmeye devam ediyor. Bunu evde elde edemeyeceğiniz deneyimler sağlayarak yapıyor. Dünyanın ‘en sürükleyici film deneyimi’ olmakla övünen IMAX’in yanı sıra, yenilikçi 4D ve 5D sinemalar, gerçek hayattaki özel efektleri ekranlara dahil ederek sinemaya yapılan bir geziyi, örneğin bir eğlence parkında interaktif bir yolculuğa daha yakın bir şeye dönüştürüyor.

Örneğin Cineworld, şimdi tüm büyük sürümlerin bir 4DX sürümünü sunmakta. Cineworld ayrıca The Matrix ve Harry Potter serisi gibi klasiklerin özel 4DX gösterimlerini de gösteriyor.

IMAX Nedir? Sıradan Sinemadan Ne Farkı Var?
@webtekno

Yeni James Bond filmi, Ölmek İçin Zaman Yok, bu mükemmel sinema deneyiminin mükemmel bir örneğini kanıtladı ve bu nedenle birçok kişi onun ‘sinemayı kurtardığına’ inanıyor. New York Times, üç kez gecikmeli bir yayından sonra, insanları başarılı bir şekilde sinemalara geri götürdüğünü bildirdi. Açılış hafta sonu boyunca gişede 26 milyon sterlin (35 milyon dolar) hasılat yaparak sadece pandemi rekorları kırmakla kalmadı, aynı zamanda önceki iki Bond filminin açılış hafta sonlarını geçerek İngiltere’deki filmler için şimdiye kadarki ilk beş açılış hafta sonu arasına soktu.

Ultimate Dubai cinema experiences to book, right now | Time Out Dubai
@timeoutdubai

Tabii ki tüm bunların arasında nostaljinin de payını vermemiz gerekir. Senarist Terence O’Toole, sinemanın kalbimizde her zaman özel bir yere sahip olacağına inanıyor.

O’Toole: “Sinema ve gösterim platformları bir arada var olabilir. Bir zamanlar televizyonun sinemayı öldüreceği düşüncesi vardı. Bu yeni bir şey değil. Ama sinemanın daha çok bir sanat evi olacağını düşünüyorum. Ya da retro deneyimi. Şu anki plaklara ve film kameralarına olan hayranlığımız gibi. 30’lu ve daha büyük yaştaki insanlar için sinemaya gitmek için bir nostalji var. Ve nostalji güçlü bir güçtür; insanların deneyimlemek için çok para ödeyeceği derin bir duygu.”

Bazı filmler yalnızca büyük ekranlar için mi? – Sinemanın geleceği

Few movie theaters open across Turkey
@hurriyetdaily

İkonik film yönetmeni David Lynch, “Sinema, büyük ekran ve büyük ses için inşa edilmiştir” diyor. Ve ekliyor: “Bir insanın başka bir dünyaya gidebileceği ve yoğun bir deneyim yaşayabileceği yerdir.”

Saygın Çinli yazar Wong Kar-wai de aynı fikirde. “Bir filmi cep telefonundan veya televizyondan izlemek yerine sinemada seyirciyle birlikte büyük ekranda izlemeyi her zaman tercih ederim. Bu çok farklı bir deneyim, daha büyülü ve yoğun, bu yüzden sinema formunun hâlâ parlak bir geleceği olduğunu düşünüyorum.” 

Büyük ekranlı bir ev televizyonu, Dune filminin destansı ölçeği asla yakalayamaz. 2018 korku filmi “A Quiet Place” gibi bir filmin altında yatan sessiz gerilimi de öyle. Başka bir deyişle, bazı filmler sadece sinemada izlemek içindir.

Cinema: attendance at the lowest since the end of the First World War -  Archyde
@archyde

Film endüstrisi normale dönmeye yaklaşırken bile, akış hizmetleri kendilerini sinema salonlarına uygun alternatifler olarak belirlediler. Stüdyolar, tiyatrolar, medya dağıtımcıları, endüstri çalışanları ve tüketiciler için hem zorluklar hem de fırsatlarla dolu sinemanın geleceği hala belirsizliğini koruyor. 

Kaynakça

Bonus: Sinema Severler ile Buluşan Hayali Markalar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar