Sinema Severler İle Buluşan Hayali Markalar

hayali markalar

Paylaşmayı unutmayın.

Filmler, hayatlarımızın yansıması olan, hayal dünyamızı açığa çıkaran, bizlere ilham ve mesaj veren muazzam bir ayna görevi görür. Filmlerde hayal ürünleri ile oldukça sık karşılaşırız. Mekanlar olsun, karakterler olsun, hikaye olsun hepsi birer kurgunun parçasıdır. Belki de film yapımcıları, ürün yerleştirilme konusunda oldukça sinsi olabileceğinden, bunun kullanıldığını hiç fark etmediniz. Ancak jenerik bir markaya ihtiyaç duyulan bazı durumlarda ise bu sadece bir tür şakadan, bir kurmacadan ibarettir. Öyleyse gelin beyaz perdede izleyici ile buluşan ‘hayali markalar’a bir göz atalım!

1. Red Apple Cigarettes

@miramax

Amerikan klişe filmlerine tepki olarak özgün ve akıl dolu filmler yapan yönetmen Quentin Tarantino’nun yarattığı hayali markalar ile filmlerinde sık sık karşılaşırız. Bunların bir örneği Pulp Fiction (Ucuz Roman) filmindeki, Mia (Uma Thurman) karakterinin elinde, bar sahnesinde gördüğümüz Red Apple marka sigaradır. Aynı zamanda Tarantino, Kill Bill filmindeki havalimanı sahnesinde, From Dusk Till Dawn (Gün Batımından Şafağa) filmindeki arabada sahnesinde ve Planet Terror (Dehşet Gezegeni) filmindeki barbekü restoranı sahnesinde bu markayı kullanmıştır.

2. Big Kahuna Burger

@coub

Big Kahuna Burger’i, Quentin Tarantino’nun Death Proof (Ölüm Geçirmez) filminde Dublör Mike (Kurt Russell) karakteri bar sahnesinde hamburger yerken, Four Rooms (Dört Oda) filminde meşrubat bardağının üzerinde, Pulp Fiction (Ucuz Roman) filminde Jules (Samuel L. Jackson) karakterinin apartman dairesi sahnesinde, From Dusk Till Dawn (Gün Batımından Şafağa) filminde Seth Gecko (George Clooney) karakteri markanın bayisinden ayrılırken ve Reservoir Dogs (Rezervuar Köpekleri) filminde Mr. Blonde (Michael Madsen)’u markanın sodasını içerken görebilmekteyiz. Big Kahuna Burgerleri, kurgusal bir Hawaii tarzı fast-food restoran zincirleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

3. Umbrella Corporation

@wallpaperswide

Umbrella Corporation, Resident Evil (Ölümcül Deney) film serilerinde, ilk serilerde masum bir ilaç şirketi olarak görülse de şirket kötülerin eline geçtikten sonra ilaçların virüs yaydığına ve bu virüsün insanları birer zombiye dönüştürdüğüne şahit olmuştuk. Film serisinin ana karakteri Alice (Milla Jovovich) ise Umbrella Corporation’a karşın etkin bir mücadele vermişti.

4. Lacuna Inc.

@StackExchange

Lacuna Inc, Eternal Sunshine of The Spotless Mind (Sil Baştan) filminde belleğin silinmesinde rol oynayan bir firma olarak karşımıza çıkmıştı. Filmde, Joel Barish (Jim Carrey) karakteri, Lacuna Inc.’in eski kız arkadaşıyla ilgili tüm anılarını (Kate Winslet’in canlandırdığı Clementine Kruczynski karakteri) sildirmek için son teknoloji bir prosedür dizisinden geçmekteydi. Bunların akabinde ise Joel Barish (Jim Carrey) karakterinin hafızası bu şirket tarafından siliniyordu.

5. Paper Street Soap Co.

@speedypaper

Fight Club (Dövüş Kulübü),  yönetmen David Fincher’ın izleyicileri, felsefi radikalliğiyle vurduğu bir film olarak karşımıza çıkar. Dövüş Kulübü takıntılarımızı, fobilerlerimizi, alışkanlıklarımızı sorgular; markalar ve reklamlar ile türlerimizin nasıl manipüle edildiğini ve etkilendiğini gösterir. Filmde Tyler Durden (Brad Pitt) karakterinin ise kendi ev yapımı Paper Street Soap Co markası ile karşılaşıyoruz.

6. Wayne Enterprises

@centives

Batman film serilerinde karşılaştığımız, geniş bir ürün çeşitliliğinin önde gelen bir mucidi olan Gotham merkezli Bruce Wayne (Christian Bale) karakterine ailesinden miras kalan bir şirket olarak karşımıza çıkıyor ve uzun bir süredir teknoloji sanayiinin temel taşı olarak filmlerdeki yerini alıyor.

7. Wonka Bars

wonka bars

@moemisto

Wonka Bars, Charlie and The Chocolate Factory (Charlie’nin Çikolata Fabrikası) filminde Bay Willy Wonka (Johnny Depp) karakterinin sahibi olduğu çikolata markası olarak karşımıza çıkarıyor. Fantastik bir fabrikada üretilen çikolatalar ve bakkallardaki Wonka çikolataları filmde sıklıkla karşımıza çıkıyor.

8. Stark Industries

@archdaily

Iron Man (Demir Adam) filminden hatırladığımız Tony Stark (Robert Downey Jr.) karakteri tarafından sahip olunan ve işletilen Stark Industries, Marvel çizgi roman evreninin önde gelen kurumsal güçlerinden biridir. Başlangıçta büyük bir silah satıcısı iken daha sonra Stark, temiz enerji gibi dünyayı koruma projeleri üzerindeki çalışmalara odaklandı. Bu, gözlemcilerin Stark’ı elektrikli arabalar, uzay araştırmaları ve güneş enerjisi girişimleri üzerinde çalışan gerçek dünya milyarderi Elon Musk ile buluşturmasını sağlamıştır.

9. Bubba Gump Shrimp Company

@time

Hayat bir kutu karides gibi olmayabilir ama bazen bir film stüdyosu gibi ikonik bir film dünyasını, uluslararası başarılı bir deniz ürünleri restoranı zinciri haline getirebiliyor. 1994 yapımı dramatik Forrest Gump filminin isimsiz kahramanı olan, yarının adını taşıyan kurgusal marka Bubba Gump Shrimp Company, Forrest Gump (Tom Hanks) karakterini zenginleştiriyor. Bu film ilham verdikten sonra gerçekte Kaliforniya’da franchise olarak 1996’da açıldı.

10. Mr. Fusion

@thepredictions

Mr. Fusion, Back to The Future (Geleceğe Dönüş) üçlemesinin bir enerji reaktörü markası olarak karşımıza çıkar. Bu reaktör, gerçek hayatta uçan araba ve holografik film cephelerinde de bazı hızlı gelişmelerin olması gerekebileceğini bizlere anlatmıştı. Filmde birkaç muz kabuğu ve bira ile çalışıp Martin McFly (Michael J. Fox) ile Dr. Emmet Brown’ı (Christopher Lloyd) geleceğe veya geçmişe taşıyan bir enerji reaktörü olarak görebildik.

Peki ya sizin beyaz perdeden aklınızda kalan hayali markalar var mı? Varsa lütfen yorumda belirtiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar