Yeşil Hidrojen Geleceğin Enerji Kaynağı Olabilir mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Yeşil Hidrojen Geleceğin Enerji Kaynağı Olabilir mi? – Dünyanın karbondan arındırılması, birçok dünya ülkesinin 2050 yılı için hedef olarak belirlediği şeyler arasında yer alıyor. Bu hedefi hayata geçirebilmenin en önemli yollarından birisi ise hidrojen üretimi esnasında karbon salınımının sıfıra indirilmesi ve bu sayede yeşil hidrojen elde edilmesi olarak açıklanabilir.

Neden Yeşil Hidrojene İhtiyaç Duyulabilir?

yesil-hidrojen-gelecegin-enerji-kaynagi-olabilir-mi
@fuelcellsworks

Aslına baktığımız zaman insanlığın ihtiyaç duyacağı şeyCO2salınımını azaltmaktır. Yani yeşil hidrojen doğrudan bir ihtiyaç değildir. Fakat konuyu geniş açıdan ele aldığımızda görülüyor ki emilimi azaltmanın en etkili ve en kolay yollarından birisi de yeşil hidrojene geçiş yapmak olacaktır. Uzmanlara göre, 2040 yılında enerji ihtiyacı %25 ile %30 arasında artış gösterecektir ve bu artışta iklim değişikliği gibi süreçleri daha hissedilir ve daha zarar verici hale getirecektir. Dünyanın karbondan arındırılması hedefiyle de bu durumun önüne geçmek, dünyayı daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek gibi çevre dostu düşünceler hayata geçirilmiş olacaktır. Ayrıca yeşil hidrojen de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji üretimi uzun vadede fosil yakıtlara göre çok daha düşük maliyetlerle gerçekleşebilmektedir.

Yeşil Hidrojen Nasıl Elde Ediliyor?

Yeşil hidrojen, elektroliz olarak da bilinmekte olan kimyasal bir işlemle hafif ve bir o kadar da reaktif bir yakıt olan hidrojenin üretimine verilmekte olan addır. Bu yöntemde, suda bulunan hidrojen ve oksijeni birbirinden ayırma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

yesil-hidrojen-gelecegin-enerji-kaynagi-olabilir-mi

Yeşil Hidrojenin Faydaları Nelerdir?

Belirttiğimiz gibi, elektroliz olarak bilinen bu işlemde elektriğe ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bu elektriğin yenilenebilir yollardan elde edildiğini varsayarsak yeşil hidrojenle azaltmak istenilen salınım, çok ciddi anlamda düşürülebilecektir. Fakat bu konuda bazı zorluklarda bulunmaktadır. Tüm dünyanın enerji ihtiyacının karşılanabilmesi adına ihtiyaç duyulan yeşil hidrojenin üretimi için yaklaşık olarak 3.000 TWh elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da Avrupa’nın şu anki elektrik talebine eşdeğer bir rakam olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeşil hidrojenin dünyamıza sağlayacağı asıl fayda ise her yıl, çeşitli fosil yakıtlar sonucu dünyaya salınan 830 milyon ton CO2 den kurtulmamız olacaktır. Bu da iklim değişikliğinin önüne büyük bir engel koymak anlamına geliyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar