Geleceğin Yakıtı Hidrojen Mi?

gelecegin-yakiti-hidrojen-mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Geleceğin Yakıtı Hidrojen Mi? – Sanayileşmenin başladığı 1800’lü yıllardan itibaren yakıt, enerji hayati önem taşıyan kavramlar olmaya başlamıştır. Günümüze kadar olan sanayi süreçlerinde farklı enerji kaynakları kullanılmıştır. Bunlardan vazgeçilmez olanları hala kullanılmakta olan fosil yakıtlardır. Hepimizin aşina olduğu kömür ve petrol yıllardır kullanılmaktadır. Vazgeçilmezlerimiz konumunda olan bu fosil yakıtlar maalesef ki mavi gezegen ve canlı yaşamı için tehditten başka bir şey değildir. Bunun farkında olan devletler fosil yakıtları tamamen bırakıp alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başlamıştır.

Özellikle Almanya bu konuda çok hassas davranan bir ülke olmakla beraber dünyanın nitelikli kömür madeni çıkartan ülkelerinden bir tanesi. Fakat son yıllarda kömür madeni işletmelerini aldığı yasalarla kapatan da bir ülke. Öncelikle bu alanda birçok çalışma yapan Almanya’nın en önemli enerji kaynaklarından biri olan kömür madenleri hakkında uyguladığı kararlara bakalım.

Geleceğin Yakıtı Hidrojen Mi?

Almanya’nın Kömüre Elveda Demesi

gelecegin-yakiti-hidrojen-mi?
@abcnews

Almanya tarih derslerinden de aklımızdan illaki kalmıştır, Kömür madenleri ile eşleştirilen bir ülkeydi. Özellikle Alsass-Lorenn kömür havzası çoğumuzun aşina olduğu bir yerdir. Yıllık enerji miktarının %40’lık kısmını kömür santrallerinden sağlanan bir ülke için  kömüre dur demek çok büyük bir karar.Fakat Almanya yıllardır temiz enerji arayışında olan bir ülke. Ve bu süreçte de aktif olan kömür madenlerini yavaş yavaş kapatıyor.Çalışan milyonlarca işçiyi de kapsamlı emeklilik sistemiyle emekliye ayırdı. İzlediği bu politika sayesinde hiçbir maden işçisi işsiz kalmamış oldu.

Geçen yıllarda Almanya enerji tüketimindeki %50 lik paya sahip olan kömür santrallerinin oranı 2018 yılı itibariyle yerini güneş ve rüzgar enerji santrallerine bıraktı.

@cleanenergywire

Almanya’nın gelecekteki hedefi ise hidrojen yakıt teknolojisini tamamen hayata entegre etmek.Almanya da şuanda hidrojen yakıtlı araçları üreten iki üretici firma var.Toyota ve Hyundai. Nihai hedef ise önde gelen Alman otomobil üreticilerinin de bu hedef doğrultusunda üretim yapmalarını sağlamak.Aslında Alman otomobil üreticileri hidrojen yakıtlı otomobiller geliştirdi fakat seri üretime henüz adım atmış değiller.

Hidrojen Yakıt Nedir?

Hidrojen, yakıt hücreleri üzerinde çalışan evrendeki en basit element ve en bol gazdır. Renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir element olan hidrojen doğadaki en hafif (havadan 14,4 kez daha hafiftir) elementtir.

gelecegin-yakiti-hidrojen-mi?
@forbes

Kısaca hidrojen elementini bu şekilde açıklayabiliriz. Fosil yakıtlara biçilen ömürlerin aksine belki de hidrojen gezegenimizde ömür biçilmeyecek kadar bol bulunan bir yakıt türüdür.

Aynı zamanda hidrojen, diğer yanma türlerine göre daha verimli yanma özelliğine sahiptir. Bünyesinde karbon, azot ve kükürt içermediği için yandığında CO, CO2, HC, SOx gibi maddeler açığa çıkarmaz, çok az miktarda NOx çıkarır. Hidrojen yandığı zaman sadece su ve ısı açığa çıkmaktadır.

Geleceğin temiz enerjisi olarak nitelendirilen hidrojen aynı zamanda bilinen tüm yakıtlar içinde birim başına 120,7 kJ/kg değeri ile en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Daha birçok artıya sahip olan hidrojen geleceğimizde fazlaca hayatımızı kolaylaştıracak bir enerji kaynağı olacağa benziyor.

Almanya ve Geleceğin Yakıtı Hidrojen

gelecegin-yakiti-hidrojen-mi?
@energyindustryreview

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi Almanya uzun yıllardır fosil yakıtları bırakma peşinde.Rüzgar ve güneş enerji santralleriyle bu harekete başladı.Hidrojen enerji konusunda da ilerlemeye özellikle 2018 yılından itibaren hız vermiş durumda.Yıllardır faaliyette olan kömür santrallerini kapatarak ve otomobillerde hidrojen yakıt kullanımını yaygınlaştırarak temiz enerjiye dönüşümü hızlandırıyor.

Almanya otomobil devi bir ülke olduğu için fosil yakıt konusunda bu sektörde yenilik yapmayı daha kalıcı bir çözüm olarak görüyor.En azından dünyaya sunulabilecek bir ürün olarak da bakıyor olabilir.Çünkü dünyamız yıllardır fosil yakıtlar yüzünden zarar görüyor.Son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler de temiz enerji konusunda adımlar atmaya ,kararlar almaya başladılar.Almanya bu kararlara sonuna kadar açık fikirlilik ve kararlılıkla yaklaşarak entegre çözümler üretmek için adımlar atıyor.

gelecegin-yakiti-hidrojen-mi?
@businessinsider

Gelecekte bizleri hidrojen yakıtlı ve elektrikli otomobillerin, binaların ,teknolojik cihazların beklediğini biliyoruz. Tek bilmediğimiz elektrik mi yani fosil yakıtlarla üretilen elektrik mi yoksa rüzgar ve güneş enerjisi kullanılarak üretilen elektrik mi ya da sıfır karbon salınımıyla  hidrojen mi geleceğimiz olacak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar