Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci

yeni kontrollü normalleşme süreci

Paylaşmayı unutmayın.

Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci – 1 Mart’ta gerçekleşen Kabine toplantısının ardından, korona virüsle mücadelede alınan yeni kararlar açıklandı. 3 buçuk saat süren toplantının ardından ülkemiz genelinde normalleşme sürecine gidileceği bildirildi. Kontrollü bir şekilde gerçekleşecek olan normalleşme sürecinde, yasaklar risk haritasına göre belirlenecektir.

Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci

yeni normalleşme süreci
@covid19.saglik.gov.tr

Sağlık bakanlığı tarafından, iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Buna göre oluşturulan risk haritasında:

  • Düşük riskli : Mavi renk,
  • Orta riskli : Sarı renk,
  • Yüksek riskli : Turuncu renk,
  • Çok yüksek riskli : Kırmızı renk,

olacak şekilde kategoriler belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme adımlarının bu haritaya göre gerçekleştirileceğini söyledi. Bununla birlikte Bakan, “Tedbirli ve kademeli normalleşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu, 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre illeri sınıflandırdı. Her hafta risk durumuna göre illerin renkleri yeniden tespit edilecektir. Aynı zamanda, her iki haftada bir normalleşme uygulamasının güncelleneceği de yapılan açıklamada belirtilmiştir.

Kentlerin Risk Haritasındaki Yeri:

Düşük Riskli İller

Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır.

Orta Riskli İller

Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum. Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

Yüksek Riskli İller

İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu. Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

Çok Yüksek Riskli İller

Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu. Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

Alınan Kararlar

yeni kontrollü normalleşme süreci
@covid19.saglik.gov.tr
  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalktı. Bunun yanında, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.
  • Ülke genelinde süren, akşam 21:00 ile sabah 05:00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.
  • Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında %50 kapasiteyle sürdürebilecekler.
  • Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler, düşük ve orta riskli illerde sabah 09:00 ile akşam 19:00 arasında faaliyet gösterebilecektir.
  • Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecektir. Ek olarak, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir.
  • Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubunun, düşük ve orta riskli illerde sınırlamaları kaldırılmıştır. Bunun yanında, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise sokağa çıkma süresi artacak.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerde 100 kişi; yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecektir.
  • Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları, düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.
  • Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde, genel uygulamanın dışında, sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.
  • Okullar; Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8’inci ve 12’nci sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.
  • Düşük ve orta riskli illerde, ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır.
  • Diğer hususlardaki uygulamaların nasıl olacağı ise, Valiliklerin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından belirlenecektir.
normalleşme kuralları - tablo görünümü
@ufubo on Twitter

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar