Yapay Zeka’nın Gelişimi – Geçmiş, Günümüz, Gelecek

yapay-zeka

Paylaşmayı unutmayın.

Yapay Zeka’nın Gelişimi – Geçmiş, Günümüz, Gelecek – Yakın geçmişte bilgisayarlardan mobil cihazlara, akıllı telefonlara ve yapay zeka teknolojisine kadar büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. 1937 yılında Mark I elektronik devre bilgisayarın icat edildi. Sonra 1960 yılındaki internet protokolüne ve sonrasında yüksek maliyetler ile elde edilen iş bilgisayarlarına kadar teknoloji her zaman hızlı bir şekilde gelişmiştir.

Çok hızlı bir şekilde yaşanan bu dönüşüm içerisinde bugün insan beyninin çalışma şekli ile model alınarak geliştirilen uygulamalar sayesinde her şeyi daha basit ve daha hızlı bir hale getirmektedir. Bu nedenle de hem nasıl ortaya çıktığı hem de günümüzde ya da gelecekte hayatımızın neresinde olacağı da merak edilmektedir.

Yapay Zeka’nın Gelişimi – Geçmiş, Günümüz, Gelecek

Yapay Zeka Nasıl Doğdu?

yapay-zekanin-gelisimi-gecmis-gunumuz-gelecek

Dönemler olarak incelenirse, aslında yapay zeka mitolojide Rüzgar tanrısı Daedelus’un “yapay insan” denemesi ile ortaya çıkmıştır. Aradan geçen yıllar ile birlikte teknoloji devrimleri sayesinde 1965’te tekrar gündem olmuştur. 1965-1970 arasındaki karanlık dönemde bilgisayar uzmanları, düşünen bir mekanizma geliştirirken, 1970-1975 arasında ise hastalıkların teşhis edilmesi için çalışmalar hız kazanmıştır.

Genel olarak yakın geçmişte görülen yapay zeka çalışmaları ile 1980 yılına kadar dil ve psikoloji gibi bilim dallarında bu teknolojiden yararlanılmıştır. 1980 sonrasından günümüze kadar ise laboratuvarların dışından çıkarak, hayatın içerisinde tüm teknolojilere ve ev eşyalarına kadar girmeye başlamıştır. 

yapay-zekanin-gelisimi-gecmis-gunumuz-gelecek

Günümüzün Modern Yapay Zeka Uygulamaları

1950’li yıllarda Turing testi sayesinde yapay zeka ile insan karşılaştırması dahi gerçekleştirilmişti. Bir robotun insan zekasına ne kadar yaklaşabileceği gibi bir deney sağlanmıştır. Bu gibi örnekler ile günümüzde daha fazla çalışma gerçekleştirilirken, örneğin gündelik hayatta çok basit bir şekilde karşınıza çıkan Apple Siri, Microsoft Cortana veya Google Now gibi uygulamalar sahip oldukları algoritmalar ile kullanıcı ile sohbet eden ve çözüm sunan yapay zeka örnekleri oluşturmaktadır.

Yapay Zeka Gelecekte Hangi Konumda Yer Alacak?

Günümüze kadar gerçekleştirilen çalışmalara bakıldığında, gelecek yıllarda da bu teknoloji sayesinde birçok önemli gelişimin elde edileceği görülmektedir. Ancak insan hayatını tamamen değiştirecek teknolojilerin elde edilmesi ile birlikte de gelecek değişiyor. Bir yandan korkutucu ve endişe duyulan bir yandan da hayallerin ötesine geçen konforlu ve mantıklı çözümlere gebe olacaktır.

yapay-zekanin-gelisimi-gecmis-gunumuz-gelecek

Bilhassa sağlık, bilim ve gündelik hayattaki işleyiş açısından düşünüldüğünde, çok daha pratik sonuçlar elde etmek mümkün olacaktır. Örneğin, araçların kullanılması, elektrikli ev aletlerinin çalışması, iletişimin sağlanması gibi her konuda önemli bir yere sahip olacaktır. Korkutan bir şekilde gelişmeye devam eden gelişimi sayesinde insanlar yerine robotlar ile iş dünyasında ve endüstriyel üretimde çözüm sağlanması ise insan geleceğine karşı bir tehdit olarak görülmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar