Uzun Kargo Süreleri Tüketici Davranışlarını Değiştirdi

uzun-kargo-sureleri-tuketici-davranislarini-degistirdi

Paylaşmayı unutmayın.

Uzun Kargo Süreleri Tüketici Davranışlarını Değiştirdi – Koronavirüs salgını sürecinde online alışveriş yüksek bir talep almaya başlarken, kargo firmaları bu hıza ayak uydurmakta zorluk çekiyor. Bu konuda gerçekleştirilen haberler kapsamında da ilginç bilgiler göz önüne çıkıyor. ABD kapsamlı olarak Adobe Analytics tarafından gerçekleştirilen bir araştırma bağlamında Nisan ayı baz alındı. Bu bağlamda bir e-ticaret raporu dahi ortaya çıkarırken, rapor kapsamında da salgın sürecinde online alışveriş alışkanlıkları konusunda önemli ayrıntılar görülebiliyor. 

Adobe Analytics tarafından gerçekleştirilen rapor kapsamında Nisan ayı içerisinde özellikle online pijama satışlarında %143 artış görülüyor. Sonrasında online market alışverişlerinde %110 ve online alkol satışlarında %74 gibi bir artış sağlandı. Fakat rapora göre belirtilen önemli ayrıntılardan birini de online tüketim talebinde artış yaşansa da tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar elektronik ürün fiyatlarında artış ortaya çıkardı. Bu konuda Adobe Digital Insights direktörü Taylor Schreiner bir açıklama yaparken; 6 yıldan uzun bir süredir fiyatları izlediklerini ve elektronik ürünlerde neredeyse hiç aralık yaşanmadan düşüş görüldüğünü ifade etti. Fakat sadece son 3 aylık bu süreç içerisinde bu düşüş trendi biterken, elektronik ürünlerde fiyat yükselmesi ile karşılaşıldı. 

uzun-kargo-sureleri-tuketici-davranislarini-degistirdi
@pexels

Online Alışveriş Yükselişte

Adobe tarafından belirtildiği üzere rapor kapsamında da yer alan bilgiler bağlamında, salgın sonrasında birçok giyim perakende şirketi mağazalarını kapatmak zorunda kaldı. Bu nedenle perakende giyim mağazaları tüketicilerde online alışveriş isteği oluşturmak açısından Black Friday tarzında indirim kampanyaları gerçekleştiriyor. Hatta bu bağlamda Nisan ayında online perakende fiyatlarına bakıldığında, Mart ayına göre %12 indirim görülebilir. Bu indirimler ile birlikte online perakende giyim mağazaları Nisan ayında bir önceki yılın Nisan ayına göre %34 gibi bir artış sağladı. 

Uzun Kargo Süreleri ve Aksaklıkları

Yine Adobe raporu kapsamında online siparişler sonrasında teslimat açısından aksaklıklar yaşanması da birçok tüketiciyi farklı bir tercih yapmaya yöneltti. Bu bağlamda birçok tüketici e-ticaret sisteminden satın aldığı ürünleri en yakın mağazadan teslim almayı tercih ediyor. Taylor Schreiner tarafından belirtildiği üzere mağazadan teslim alınan online sipariş rakamları, Nisan ayının ilk 3 haftası içerisinde geçen yıla göre 3 kat artış gösterdi. 

uzun-kargo-sureleri-tuketici-davranislarini-degistirdi

Son olarak Nisan ayında bir başka önemli değişiklik açısından da daha fazla tüketici online market alışverişi yapmaya başladı. Fakat daha fazla online market alışverişi yapılması sayesinde de bazı market ürünlerinde fiyat artışı ortaya çıktı. Özellikle uzun raf ömrüne sahip işlenmiş gıdalar daha fazla talep edilirken, bu gıdalarda fiyat artışı görüldü. Genel bir kanı olarak tüketicilerin bu ürünleri stok haline getirdiği düşünülüyor. Stok yapıldığı için de fiyatlarda artış ortaya çıkıyor. 

Market ürünleri dışında ise elektronik ürün ve kitap ürünlerinde de önemli bir online satış rakamı artışı yaşandı. Karantina döneminde evde kalmak zorunda olan insanlar bu süreci daha keyifli ve kolay geçirebilmek için kitap ve elektronik ürün alışverişini online olarak gerçekleştirecek gibi görünüyor. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar