Uyumakta Güçlük Çekenlere Tavsiyeler

Paylaşmayı unutmayın.

Uyumakta Güçlük Çekenlere Tavsiyeler – Özellikle de pandemi dönemiyle birlikte, birçok kişi uyku sorunları ile mücadele eder hale geldi. Evde geçirdiğimiz vaktin artması ve bunun gibi birçok nedenden dolayı daha stresli bir şekilde yaşamaya başladık. Durum böyle olunca, haliyle uyku problemleri ortaya çıkıyor. Hatta birçok insan uyumak için çok ciddi çaba göstermek zorunda kalabiliyor. Peki, hızlı uyuma yolları neler? Daha derin ve kolay bir şekilde uyuyabilmek için ne yapılması gerekiyor? Günlük rutininizde bazı şeyleri değiştirerek uyku zorluklarının üstesinden gelmeniz mümkün.

Uyumakta Güçlük Çekenlere Tavsiyeler

1) Yatakta Çalışmaktan Kaçının

uyumakta-gucluk-cekenlere-tavsiyeler
Photo by Victoria Heath on Unsplash

Uyku ortamı, uyku kalitesinin neredeyse %25’ini etkilemektedir. Yatak odasında çalışmak ve yatakta oturarak çalışmak, yetersiz uyku problemini ortaya çıkartabiliyor. Kaliteli bir uyku çekmek ve uyku problemleri yaşamamak için uyandığınız andan itibaren yataktan kalkmalı ve uyuyana kadar dönmemelisiniz.

2) Alkol ve Kahve Tüketimini Sınırlandırın

uyumakta-gucluk-cekenlere-tavsiyeler
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Yapılan araştırmalara göre saat 14’de içilen kahveden gelen kafein, saat 22’de dahi vücutta durmaktadır. Bu sebeple özellikle de geç vakitlerdeki kahve tüketimine dikkat etmekte fayda var. Aksi takdirde uyuyamama sorunları ile karşılaşma ihtimaliniz hayli yüksek olacaktır.

Ayrıca alkol kan akışını yavaşlattığı ve buna bağlı olarak uyku hali oluşturduğu için birçok kişi, alkol tüketerek uyumak düşüncesine kapılmaktadır. Aslına bakarsak, bu doğru bir yöntem değil. Alkol, uykunun derin evreleri üzerinde bazı olumsuz etkilere sahiptir. Yani alkol tüketmek, uyku kalitesini düşürecektir.

3) Serin Ortamlarda Uyuyun – Uyumakta Güçlük Çekenlere Tavsiyeler

uyumakta-gucluk-cekenlere-tavsiyeler
Photo by Dan Gold on Unsplash

Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda uyumak, birçok uyku problemi oluşmasına sebebiyet verir. Kaliteli bir uyku için oda sıcaklığının 20 – 22 derece arasında olması tavsiye edilmektedir. Ayrıca, üzerinize örteceğiniz şeylerin pamuklu olmasında da fayda var.

4) Uyumadan Önce Teknolojik Aletlerden Uzak Kalın

Photo by Sayo Garcia on Unsplash

Bilindiği gibi telefon, bilgisayar gibi hayatımızın parçası haline gelen teknolojik cihazlar, mavi ışık yayıyor. Mavi ışık, uyku sorunları ortaya çıkmasının en büyük kaynaklarından birisi. Elektronik aletlerden salınan mavi ışık, beynimizin harekete geçmesini sağlıyor.  Yani uyumadan hemen önce elektronik ekranlara bakmak istenilenin tam aksi bir durum yaratıyor. Bu sebeple uyumadan en az 30 dakika önce telefon, bilgisayar gibi aletlerden uzaklaşmanız tavsiye edilmektedir.

5) Uyumayı Planladığınız Vakitten Önceden Yatakta Yer Alın

uyumakta-gucluk-cekenlere-tavsiyeler
Photo by bruce mars on Unsplash

Ertesi gün katılacağın bir toplantı için erkenden kalkıp hazırlanman gerekiyor olabilir veya yarın yapılacak olan sınavın için erken kalkıp çalışmayı istiyorsun; bu gibi durumlarda planladığınız saatte uyanabilmek için belirlediğiniz saatten önce yatağa geçin. Sadece uzanıp, hiçbir şey yapmamak nabzı yavaşlatır ve beden dinlenmeye başlar. Hareketlerinizi minimalize edip, çok hareket etmediğiniz taktirde bir süre sonra rahatlıkla uykuya dalabilirsiniz.

Bonus Tavsiye – Uyumakta Güçlük Çekenlere Tavsiyeler

Günün belli saatlerinde kısa kısa uykular ile günlük uyku ihtiyacını doldurabilirsiniz. 3.5-4 saat uyuyarak 8 saatlik verim alabilirsiniz. Nasıl mı? “Verimli Uyku Saatleri” yani gece 23.00-03.00 veya öğlen 11.00-13.00 gibi saatlerde uyuyarak uyudunuz saatlerin 2-3 katı daha verimli uyuyabilirsiniz. Örneğin; öğle 12 civarı 30 dakikalık bir uyku size 2 saatlik bir verim sağlar ve günün belli bir kesiminde benzer şekillerde uyuyarak zinde kalmayı başarabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar