Ülkelerin Kahvaltı Kültürü – Hangi Ülke Kahvaltıda Ne Yiyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Ülkelerin Kahvaltı Kültürü – Hangi Ülke Kahvaltıda Ne Yiyor? Şüphesiz ki kahvaltı günün en gerekli ve en önemli öğünüdür. Fakat, dünyada her ülkenin kahvaltı kültürü birbirinden farklıdır. Dünya çapında 23 farklı şehrin kahvaltı kültürünü sizler için derledik. Bu yazı sayesinde hem ağzınız sulanacak, hem de farklı kültürler arasında ufak bir yolculuğa çıkacaksınız.

Ülkelerin Kahvaltı Kültürü – Hangi ülke kahvaltıda ne yiyor?

1. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kahvaltı

Ne yiyorlar? Krep veya waffle, sahanda yumurta, domuz pastırması, sosis, meyve, kızarmış ekmek, portakal suyu ve kahve. Ayrıca, 31 milyon Amerikalı günü kahvaltı etmeden geçiriyor.

2. Meksika’nın Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Tatlı ekmekler, donut gibi hamur işleri ve taze sıkılmış meyve suyu.

3. Münih, Almanya’da Kahvaltı

Ne yiyorlar? Marmelatlı veya ballı küçük ekmek veya tost, yumurta, hazır/işlenmiş etler, peynir ve güçlü bir fincan kahve. Ayrıca, Münih’teki pek çok kişi özellikle hafta içleri mısır gevreği yemeyi tercih ediyor.

4. Londra, İngiltere’de Kahvaltı

Ne yiyorlar? Yumurta, domuz pastırması, domuz sosisi, kuru fasulye, kızarmış mantar ve domates, kızarmış ekmek ve çay veya kahve.

5. Paris, Fransa’da Kahvaltı

Ne yiyorlar? Fransa’nın günlük kahvaltısı oldukça basit. Fransızlar kahvaltıda hamur işi, tost, baget, tereyağı, reçel, kruvasan, krep, pankek yanında da kahve ya da sıcak çikolata tüketiyorlar. Kahvaltıyı atıştırarak geçiştiren Fransızlar, öğle ve akşam yemeklerinde daha ağır yiyecekleri tercih ediyorlar. Ayrıca, peynire oldukça düşkün olmalarına rağmen, kahvaltıda asla peynir yemiyorlar.

6. Barselona, İspanya’da Kahvaltı

Ne yiyorlar? Sıcak çikolata veya sütlü kahve ve yanında da churro. İspanyollara göre, yemek zamanları değiştirilmemeli veya önemsizleştirilmemelidir. Bu yüzden, her gün aynı saatlerde yemek yemeyi tercih ederler.

7. Atina, Yunanistan

Ne yiyorlar? Peynir ve yeşillik, yoğurt, peynir, ekmek, zeytin, yumurta, bal ve marmelat ile pasta turtaları. Ayrıca, kahvaltıdan önce, ev sahibi konukları içeri davet etmeden önce yemeye başlamak kabalık olarak kabul edilir.

8. Moskova, Rusya

Ne yiyorlar? Süt ve şekerli çay veya kahve ile kasha (buharda pişirilmiş karabuğday taneleri). Ayrıca, bir restorandan ayrılmadan önce %10 bahşiş bırakmak gelenekseldir.

9. Pekin, Çin

Ne yiyorlar? Soya sütü ve yutiao denilen kızarmış hamur işleri. Ayrıca, Çin cenaze törenlerinde tipik olarak bulunan bir sembol olan yemek çubuklarını, bir kase pirinç içinde dik olarak bırakmayın.

10. Tokyo, Japonya

Ne yiyorlar? Beyaz pirinç, ızgara balık, omlet, salamura sebze ve miso çorbası. Ayrıca, Japonya, 2000 yılı aşkın bir süredir pirinç mahsulleri yetiştiriyor.

11. Stokholm, İsveçÜlkelerin Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Yoğurt veya mısır gevreği ile süt. Ayrıca, İsveç, 2017’de, ithal tahıllara yaklaşık 800 milyar dolar harcadı. İsveç’te sadece 10 milyon insanın yaşadığı düşünülürse bu özellikle şaşırtıcı.

12. Brüksel, Belçika

Ne yiyorlar? Peynir, ekmek ve tereyağlı ontbijtkoek (reçel veya bal ile doldurulmuş ve kahve ile servis edilen tatlı baharatlı çavdarlı kek). Ayrıca, sanıldığının tersine, Belçikalılar her sabah waffle yemezler.

13. Floransa, İtalya

Ne yiyorlar? Espresso veya cappucino ve hamur işi. Ayrıca, Floransa’da kahvaltı, hareket halindeyken yapılan bir olaydır. Çünkü çoğu Floransalı espresso ve hamur işlerini bir kafe barda ayaktayken yer ve içer.

14. Tahran, İranÜlkelerin Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Tereyağlı ekmek ve baharatlı süt çayı. İranlılar da genellikle beyaz peynirleri kahvaltıda yerler. Ayrıca, eğer kahvaltıya davet edilirseniz, ev sahibinin evindeki eşyalar hakkında çok fazla konuşmamaya dikkat edin. Çünkü ev sahibi onu misafire hediye edebilir.

15. Bangkok, Tayland

Ne yiyorlar? Yumurta, domuz köftesi, kişniş ve zencefil ile servis edilen pirinç lapası. Ayrıca, bir restoranda tek başına yemek yemek kötü şans olarak kabul edilir. Bu yüzden yanınızda bir arkadaşınızı getirmeyi unutmayın.

16. Mumbai, Hindistan

Ne yiyorlar? Bölgeye bağlı olarak, tuzlu doldurulmuş gözleme ve dosas gibi şeyler bulabilirsiniz. Yumurtalı sandviçler de günün her saatinde popülerdir. Menülerinde de her zaman, Hint turşusu ile servis edilen bir pirinç keki olan idli vardır.

17. Cakarta, Endonezya

Ne yiyorlar? Yumurta, tavuk, karides kraker ve soya fasulyesi ile kızarmış pilav veya pirinç lapası. Ayrıca, Endonezya’da genellikle insanlar sol elle yemek yemez.

18. Kingston, Jamaika

Ne yiyorlar? Ackee – sote domates, soğan ve haşlanmış yapraklı yeşillikler. Ekmek meyvesi ve plantainler (bir çeşit muz) de kahvaltıda yaygın olarak yenir. Ayrıca, olgunlaşmamış ackee, meyvesi tamamen olgunlaşana kadar zehirlidir ve yenilebilir tek yeri tohumların etrafındaki sarı kısımdır.

19. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Ne yiyorlar? Balaleet. Yumurta, kuru üzüm, kakule ve safran ile birleştirilmiş erişte. Çay veya kahve ile servis edilir. Böylece, tatlı ve tuzlu ile doyurucu bir denge sağlarlar.

20. Kiev, UkraynaÜlkelerin Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Hamur işleri veya tereyağlı ekmek. Yanında da kahve veya çay.

21. Havana, Küba

Ne yiyorlar? Bir fincan café con leche’ye (sütlü kahve) batırılmış tost. Ayrıca, çoğu Kübalı, tariflerini yazarak değil, sözlü olarak nesilden nesile aktarır.

22. Lizbon, Portekiz’de KahvaltıÜlkelerin Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Tereyağlı taze ekmek, söğüş, peynir, süt, çay, sıcak çikolata veya kahve ile reçel. Örneğin, hamur işleri de bir sabah yemeğidir. Ayrıca, Pastéis de nata olarak adlandırılan muhallebi tartları, Portekiz’de “her zaman” yemek veya atıştırmalık olarak tüketilir.

23. Riyad, Suudi Arabistan’ın Kahvaltı Kültürü

Ne yiyorlar? Labneh. Kalın, süzme yoğurt, tepesinde za’atar adı verilen baharat karışımı sunulur. Gözleme, kahve veya çay ile servis edilir. Ayrıca, Suudiler rutin olarak yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkarlar.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar