TikTok Kuralları Yeniden Yazıyor

Paylaşmayı unutmayın.

Nice sosyal trendler ve platformlar hayatımızdan geldi ve gitti. Vine, Yik Yak, Clubhouse gibi nice platformlar bir çılgınlıkla hayatımıza girdi. Ancak yine birçoğu aynı hızla hayatımızdan çıktı. Gerçek şu ki hangi yeniliklerin kalıcı hangilerinin geçici olduğunu anlamak oldukça zor bir iş. Ancak uzun süredir tüm dünyada sosyal medyada tahtın sınırlarını zorlayan bir platform var. Evet bahsettiğimiz yer TikTok.

Örneğin, meta ve daha geniş metaverse, büyük bir kalıcı gelişimin tüm belirtilerine sahip. Bu nedenle markalar bunu ciddiye almalıdır. Aslında alıyorlar da. Ama gözden kaçırdıkları bir tane var: Tiktok.

Krizi fırsata çeviren yer TikTok: İnsanlar eve kapandı, geliri 10'a  katlandı | Independent Türkçe
@independent

TikTok, büyük ölçüde, kullanıcılara takip ettikleri kişilerden içerik sunmanın ötesine geçen algoritması sayesinde, aylık bir milyar kullanıcıyla gerçek bir dev haline geldi. Bu algoritma sayesinde platformda her şeyin viral olma şansı vardır. Dolayısıyla platform daha demokratiktir ve takipçi sayısından bağımsız olarak harika içerikler ortaya çıkar. 

Bu yaklaşım o kadar başarılı olmuştur ki artık Tiktok’un diğer platformlar gibi düşüşe geçeceğiyle ilgili bir soru işareti yoktur. Sorular daha çok, daha büyük rolünün ne yönde ilerleyeceği ile ilgilidir.

Gerçekten Tiktok bu kadar büyük mü diye soruyor gibisiniz. Duyduklarınız inandırıcı gelmediyse gelin önce biraz rakamları kurcalayalım.

Tiktok 2021’in en çok indirilen uygulamasıdır.

The top 10 most-downloaded mobile apps of 2021
@forbes

Bu, geçen yıl 545 milyon kez indirilen Instagram’dan 100 milyondan fazla indirme anlamına geliyor.

Aynı zamanda TikTok’un bir numaralı sırayı elinde tuttuğu üst üste üçüncü yıl. 2019’da 693 milyon kez ve 2020’de 850 milyon kez indirildi. En çok indirilenler listesindeki birçok uygulama gibi, önceki yıla göre dünya çapında indirmelerde büyük bir düşüş yaşadı, ancak en üst sıradaki yerini korudu.

TikTok 3 milyardan fazla indirildi.

Chart showing TikTok monthly active users, both global and for the U.S.
@cnbc

TikTok, Temmuz 2021’de üç milyar indirmeye ulaştı. Bir yıldan daha kısa bir süre önce iki milyar indirmeye ulaştıklarını düşünürsek bu daha da etkileyici.

Ayrıca Tiktok, 3 milyar indirmeye ulaşan ilk Facebook dışı uygulamadır. Ocak 2014’ten bu yana, bunu yapan diğer uygulamalar Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp’tır.

TikTok’un aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcısı vardır.

chart showing TikTok advertising audience overview
@hootsuite

TikTok’un hızla büyüdüğünü söylemek yetersiz kalır. Her saniye sekiz yeni kullanıcı TikTok’a katılıyor. Bu günlük ortalama 650.000 yeni kullanıcı demek.

Her ikisi de sekiz yılda bir milyar kullanıcıya ulaşan Facebook ve YouTube ile karşılaştırıldığında, TikTok bunu sadece beş yılda yaptı. Dahası, TikTok’un 2022’nin sonunda 1,5 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor.

TikTok, açık ara en ilgi çekici sosyal medya uygulamasıdır.

@statista

Tek bir videoyu izlemek için TikTok’u açan ve bir saat sonra yeniden ortaya çıkan herkes, uygulamanın etkileşim gücünün farkına varabilir. Aslında TikTok, ortalama 10.85 dakikalık bir kullanıcı oturumu ile tüm sosyal medya uygulamalarının en ilgi çekicisidir.

TikTok, tüketici harcamaları için en iyi uygulamadır.

@hootsuite

AppAnnie’ye göre TikTok, tüketici harcamalarını artırmak için bir numaralı uygulamadır ve en üst sırada yer alan Tinder’ı geride bırakmıştır.

TikTok’taki tüketici harcamaları 2021’de %77 gibi büyük bir artış göstermiştir. Genel olarak, kullanıcılar bir önceki yılki 1,3 milyar dolara kıyasla uygulamada 2,3 milyar dolar harcamıştır.

Kullanıcıların %67’si, TikTok’un kendilerine alışveriş yapma konusunda ilham verdiğini söylüyor.

@tiktok

TikTok kullanıcıları markalarla bağlantı kurmayı seviyor ve %73’ü platformda etkileşimde bulundukları şirketlere daha derin bir bağlantı hissettiklerini bildiriyor.

TikTok’un kullanıcı davranışına ilişkin kendi araştırması, kullanıcıların alışveriş alışkanlıkları üzerindeki etkilerinin gücünü ortaya koyuyor. Kullanıcıların yüzde otuz yedisi uygulamada bir ürün keşfediyor ve hemen satın almak istiyor.

Finans TikTok, 2021’de %255 büyüdü.

TikTok’un “Sonraki 2022 Raporu”na göre, yatırım, kripto para birimi ve finansla ilgili her şeyle ilgili konular harika bir yıl geçirdi. 2020 ile karşılaştırıldığında, #NFT etiketli videoların izlenme sayısı %93.000 oranında beyin eritici bir artış gösterdi. #crypto hashtag’i de patladı ve 1,9 milyar video topladı. Finansal konular, #TikTokDogeCoinChallenge tarafından örneklendiği gibi TikTok’un çılgın eğilimlerinden biridir.

Yani uygulamada aktif ve hızla büyüyen bir kişisel finans topluluğu da vardır.

Artık Tiktok’un bir dev olduğuna inanmışsınızdır. Peki bunu durdurmak için diğer platformlar neler yaptılar? 

Herkes TikTok Olmak İstiyor

FILE PHOTO: A TikTok logo is displayed on a smartphone in this illustration
@reuters

Sosyal alanda taklit, rakiplerin büyük bir değişim beklediğinin bir işaretidir. Bunun en büyük örneği Instagram’ın Snapchat’e yanıt olarak “Story”leri oluşturmasıdır. Snapchat, büyük miktarda çekiş kazanıyordu ve bunu yaparken Instagram ve Facebook’tan bir miktar pazar payı alıyordu.

Buna karşılık Instagram, Snap’in ana özelliklerini aldı ve platformlarına getirdi. Ve tamamen işe yaradı . İnsanlar Story’leri deli gibi kullanmaya başladı ve Snap’in popülaritesi yok oldu.

İlginç bir şekilde Instagram, Reels’ları oluştururken TikTok ile aynı şeyi denediğinde, işler pek iyi gitmedi.

Could Instagram Reels Replace TikTok? What Influencers Say | Time
@time

Bunun bir kısmı, Instagram/Facebook’un artık bir zamanlar olduğu gibi parlak bir üne sahip olmamasıdır. Ancak bir diğeri, TikTok’un algoritmasının anlaşılması zor olması ve Reels’in onu kopyalamakta başarılı olamamasıdır. Taklitçilere karşı çok bağışıklı kalması, TikTok’un dikkate alınması gereken bir güç olmaya devam edeceğinin sinyallerini veriyor.

Tiktok Sosyal Alanlara Yol Göstermeye Başladı

Meta May Be the Future. But for Now, TikTok is the Only Platform That  Matters - Advertising Week
@advertisingweek

Bir süredir, TikTok’ta birçok büyük marka anı ortaya çıktı. Viral Ocean Spray kaykaycısı Nathan Apodaca’dan 100 milyonu aşkın takipçisi olan ve Dunkin’ gibi büyük markaların elçisi olan Charli D’amelio’nun meteorik yükselişine kadar, pazarlamacılar artık onun etkisinin keskin bir şekilde farkındalar. Ancak bu anlar bile kültürel etkisinin sadece yüzeyini kazıyor.

Dans videolarının ve komedi skeçlerinin ardında TikTok, kategoriler arası devasa bir trend sürücüsüdür. Müzik endüstrisinde, birçok sanatçı ana akım haline gelmeden önce “TikTok ünlüsü” olarak başlıyor. Garip prodüksiyon seçenekleri ve sanatçıların TikTok’ta çıkarabileceğini umduğu akılda kalıcı 15 saniyelik kancalar, sanatçıların şarkı yazma şeklini bile şekillendiriyor.

Ocean Spray Gives Viral Skateboarding TikTok Star a New Truck - Eater
@eater

Buna ek olarak işin ticari boyutları da vardır. Örneğin “TikTok Beni Satın Aldırdı” yeni trendlerden biridir. Nispeten bilinmeyen pek çok ürün TikTok’ta viral hale gelmiştir, Amazon’da satışlara ve sonsuz inceleme döngülerine yol açmıştır. Alıcılar TikTok’un onları satın almalarını sağlamıştır. Bu gerçekten inanılmaz bir güç.

AirBnB’nin, platform nedeniyle ortaya çıkacak iç tasarım trendlerini tahmin etmek için TikTok ile ortaklık kurduğunu da belirtelim. 

Her Şey Yeni Başlıyor

Influencer campaigns on TikTok: which are the best?
@kolsquare

TikTok’un küresel etkisinin nihayetinde ne kadar derinleşeceğini kimse bilmiyor ama tam potansiyeline ulaşmadığı açık. Şu anda keşfedilmemiş sonsuz olasılık var.

Örneğin, TikTok’un siyasi gücü, yakın zamanda TikTok’taki bir topluluğun bir Trump etkinliğini batırmak için bir araya gelmesiyle test edildi. Kullanıcılar başka siyasi mesajlar göndermek için benzer şekilde birlikte çalıştıklarında olacak etkiyi tahmin edin. 

Biden Administration enlists TikTok, Social Media Influencers for gas price  narrative - This Nation
@thisnation

Sadece son birkaç yılda TikTok, erişiminde ve etkisinde yavaşlayacağına dair hiçbir işaret olmadan dünya çapında en çok indirilen uygulama haline geldi. Metaverse (haklı olarak) herkesin hayal gücünü yakalamış olsa da, TikTok’un markaların çoğu için önem açısından önümüzdeki beş yıl boyunca en büyük sosyal medya platformu olacağı açık görünüyor.

Bu önem, TikTok’un kullanıcı tabanı yaşlandıkça ve satın alma güçleri arttıkça daha da artacaktır. Bu nedenle, pazarlamacılar sanal bir gelecekte hak iddia etmeye başlarken, burada ve şimdinin TikTok’a ait olduğunu unutmamalılar.

Bonus: TikTok’ta İçerik Konusunda Yaratıcı Olan 7 Marka

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar