TikTok Dahil Olmak Üzere Bir Çok Uygulama Hindistan’da Yasaklandı

tiktok-dahil-olmak-uzere-bir-cok-uygulama-hindistan'da-yasaklandi

Paylaşmayı unutmayın.

TikTok Dahil Olmak Üzere Bir Çok Uygulama Hindistan’da Yasaklandı -Yaklaşık 2 aydır Çin ile Hindistan arasında yaşanan çatışma havası halen devam ederken, Hindistan hükumeti bu gerilimin ekonomik boyutunda da bir boykot adımı atmaya karar verdi. Hindistan’da nüfusun çok büyük bir kısmı Çin menşeli akıllı telefon mobil uygulamalarını kullanırken, bu uygulamalarda güvenlik ihlali yer aldığı sebebi öne sürülerek ülkede yasaklama getirildi. 

TikTok ve Bir Çok Uygulama Hindistan’da Yasaklandı

Hindistan ile Çin arasında 2020 Mayıs ayında büyük bir gerilim yaşanmaya başlanmış ve 15 Haziran tarihinde yaşanan bir olayda 20 Hint askerinin ve buna karşılık da 43 Çin askerinin öldüğü ve ağır yaralandığı konusunda iddialar öne sürülmüştü. Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında bulunan Çin ve Hindistan, çok uzun yıllardır sınır çatışmaları yaşamaya devam ediyor. Tüm bunlar yaşanırken bu iki nükleer güce sahip ülkenin savaşması gibi bir endişe de tüm dünya ülkelerinde bulunuyor.

tiktok-dahil-olmak-uzere-bir-cok-uygulama-hindistan'da-yasaklandi
@pexels

Fiili kontrol hattı kavramında iki ülke arasında bir açıklık sağlanamaması dolayısıyla süren bu çatışmalar, son dönemde tekrar hareketlendi. Bu bağlamda hem askeri hem de siyasi boyutta devam çatışmalar sürüyordu. Ancak Hindistan hükümeti son hamlesini Çin menşeli mobil uygulamaların yasaklanması ile gerçekleştirdi. 

Hindistan hükumeti, mobil uygulamalar ile ilgili yasaklama konusunda bir resmi bildiri yayınlarken, bildiri içeriğinde; Bilgi Teknolojileri Yasası kapsamı dahilinde yasaklama uygulandığı belirtildi. Bu bağlamda kullanılan bu mobil uygulamaların Hindistan’da bütünlük, egemenlik, savunma, devlet güvenliği ve kamu düzeni açısından zarar verdiği ayrıntısı üzerinde duruldu. 

Konu ile İlgili Bakanlık

Konu ile ilgili yayınlanan bildiri, Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı aracılığı sayesinde basın ile paylaşıldı. Bu paylaşımda IOS ve Android platformlarında yer alan bazı mobil uygulamaların ortaya çıkardığı sorunlara değinildi. Bu çerçevede uygulamaların, Hindistan dışındaki sunuculara yetkisiz şekilde iletim sağlayacak kapsamda kullanıcı verilerini çaldığı iddiası yer aldı. Ayrıca bildiri içeriğinde yer alan bir ifadede ise yasaklanmış olan bu uygulamaların, bu süreçten sonra mobil veya mobil olmayan internet özelliğine sahip cihazlarda kullanılmasına izin verilmeyeceği ifade edildi. 

Hindistan hükümeti tarafından yasaklanan ve kullanımı durdurulan Çin menşeli mobil uygulamalar arasında özellikle TikTok gibi dünyanın en popüler uygulamalarından biri yer alıyor. Ayrıca yine popüler uygulamalar arasında; Clash of Kings, WeChat, Camscanner, Clean Master ve Mobile Legends gibi dünyaca ünlü uygulamalar bulunuyor. 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar