TikTok Algoritması Nasıl Çalışıyor?

tiktok-algoritmasi-nasil-calisiyor?

Paylaşmayı unutmayın.

TikTok Algoritması Nasıl Çalışıyor? – Mülkiyeti , ılımlılık politikaları , büyüme çabaları hakkındaki çeşitli tartışmalara ve endişelere rağmen, TikTok, gizlenecek hiçbir şeyi olmadığını, şeffaf bir şirket olduğunu, kullanıcılarının kendilerine güvenebileceğini göstermek için çok çalışıyor. Los Angles ofisinde içeriklerin denetlenmesi amacıyla Şeffaflık Merkezi kuruldu ve kısa bir süre önce ABD merkezli bir CEO atayarak Çin’den biraz daha uzaklaşmış oldu. Çin’den uzaklaşma olarak ifade edilmesinin sebebi 2019 yılında The Washington Post gazetesinde yayınlanan, TikTok’un Çin hükumetini memnun etmek için HongKong’daki protestocuların ürettiği içerikleri sansürlediği iddiası sonucu ABD hükumetinin firmaya ulusal güvenlik soruşturması başlatmış olmasıdır. 

2020 yılının ilk çeyreğinde, 1 çeyrekte en çok indirilen uygulama olan TikTok’un ülkemizde de kullanımı gittikçe yaygınlaştı. Bununla birlikte kurumsal hamleleriyle de dikkatlerimizi üzerine çekiyor. 

tiktok-algoritmasi-nasil-calisiyor?

TikTok Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Geçtiğimiz günlerde, TikTok, şeffaflık düzeyini bir basamak daha arttırmak amacıyla öneriler algoritmasının (recommendations algorithm) tam olarak nasıl çalıştığını ve videoların platformda nasıl ilgi çekerek öne çıktıklarını ve nasıl geride kaldıklarını açıkladı. 

TikTok tarafından yapılan açıklamaları sizin için özetledik.  

” TikTok’u açıp Sizin İçin akışına geldiğinizde, ilgi alanlarınıza uygun bir video akışı sunulur, bu da sevebileceğiniz içeriği ve içerik oluşturucuları bulmanızı kolaylaştırır. Bu akış, her bir kullanıcıya uygun içerik sağlayan bir öneri sistemi tarafından desteklenir .

tiktok-algoritmasi-nasil-calisiyor?

TikTok, öneri sisteminin özelliklerini burada özetliyor , ancak özünde bulunan anahtar faktörler aşağıdaki sıralanmıştır. 

Her bir kullanıcının akışında hangi videoların görüneceğini tanımlayan ana sürücüler şunlardır: 

  • Kullanıcı Etkileşimleri  – Beğendiğiniz ve / veya paylaştığınız videolardaki TikTok faktörleri, takip ettiğiniz hesaplar, gönderdiğiniz yorumlar ve oluşturduğunuz içerik. Örneğin, belirli bir hashtag kullanarak klipler yayınlarsanız akışınızda aynı etikete sahip içerik görme şansınız daha yüksektir. 
  • Video Bilgileri – Altyazılar, kullanılan sesler ve şarkılar hashtag’ler gibi ayrıntılardır. 
  • Cihaz ve Hesap Ayarları  – Diğerlerine göre etkisinin az o faktörlerdir. Bunlar, dil tercihiniz, ülke ayarınız ve mobil cihaz türünüzdür. TikTok, bu faktörlerin en iyi önerileri sunmak için dikkate alındığını, ancak önceki ikisi ile aynı ağırlığa sahip olmadıklarını söylüyor. 

Yukarıda sayılanlar büyük bir fikir içermiyor, beklediğimiz ve bildiğimiz diğer sosyal ağlardan temelde bir farkı yok. Ancak TikTok, stratejik hesaplamalarda dikkat çeken diğer hususları paylaşıyor. 

tiktok-algoritmasi-nasil-calisiyor?

TikTok Algoritması – İzleme Süresi, İlgi Alanları Ve Aramalar

  • “Bir kullanıcının başından sonuna kadar daha uzun bir video izlemeyi bitirip bitirmemesi, videonun görüntüleyicisinin ve içerik oluşturucusunun aynı ülkede olup olmamasın daha belirleyici ve güçlü bir göstergedir.” 

Böylece, videoların tamamını izleyen kullanıcıların daha farklı ve çeşitli içeriğe erişme olasılığı artarken, paylaştığınız videoların sonuna kadar izlenmesi de içerikleriniz daha fazla kişiye önerilmesini sağlayacaktır. 

  • Daha iyi bir başlangıç deneyimi için yeni kullanıcıları evcil hayvan veya seyahat gibi ilgi alanı kategorilerini seçmeye davet ediyoruz, önerileri tercihlerine göre uyarlamaya yardımcı oluyoruz. Bu, uygulamanın bir ilk özet akışı geliştirmesine olanak tanır ve etkileşimleriniz e göre öneriler maya başlıyor. “ 

Tıpkı diğer platformlarda olduğu gibi TikTok da, kullanıcıları, seçtikleri ilgi alanlarına göre içerik paylaşan yeni kullanıcılar ile eşleştiriyor.

  • Sizin İçin akışınızda yeni hesaplar izlemeye karar verdiğinizde, bu eylem, hashtag’leri, sesleri, efektleri ve trend olan konuları keşfetmenizi sağlayacağı gibi sunduğumuz önerileri de hassaslaştırmaya yardımcı oluyor. ”  

Tüm kullanıcı eylemlerinin dikkate alınması beklenmeyen bir özellik değil. Bir şey aradığımızda, sonradan benzer önerilerin karşımıza çıkacağını anlıyoruz bu açıklamadan. Şöyle de diyebiliriz, kardeşiniz telefonunuzu ele geçirir ve çılgın videolar ararsa, akışta bu aramanın etkilerini görebilirsiniz. 

TikTok Algoritması Sorunları – Alakasız Videolar Görmek Mi?

  • “Çeşitlilik, gelişen küresel bir topluluğun sürdürülebilirliği için şarttır ve TikTok’un dünyanın her yerindeki kullanıcılarını birbirine yaklaştırır. Bu amaçla, bazen akışınızda seçtiğiniz ilgi alanlarınızla alakasız bir videoyla karşılaşabilirsiniz. Bu, öneri yaklaşımımızın önemli ve kasıtlı bir bileşenidir: Sizin İçin akışınıza çeşitli videolar getirmek, yeni içerik kategorileriyle tanıştırmak, yeni içerik oluşturucular keşfetmeniz ve yeni perspektifleri deneyimlemeniz için ek fırsatlar sunar. “ 

Bu bilgi çok işe yarar görünmemekle birlikte, ilginçtir aynı zamanda. TikTok akışı derinleştirmek için, kullanıcının ilgi düzeyine ya da içerik üreticinin statüsüne bakmaksızın kullanıcılara videolar sunmaktadır. Bu algoritmanın ne kadar önemli olduğu tartışılır ancak göz ardı edilemeyeceği de aşikardır. 

Popülerlik Her Şey Mi?

Sıradaki özellik TikTok’un algoritmasının en önemli kısmı olabilir: 

  • “Bir video, daha fazla takipçisi olan bir hesap tarafından yayınlanırsa daha fazla görüntüleme alacak olsa da bu hesabın daha geniş bir takipçi tabanı oluşturması nedeniyle ne takipçi sayısı ne de hesabın daha önce yüksek performanslı videolara sahip olup olmaması öneri sistemini doğrudan etkileyen bir faktör değildir. “ 

Yukarıda bahsedilen nokta diğer platformlardan oldukça farklı. Öyle ki TikTok, geçmiş performansınızın ve profil durumunuzun öneri algoritmasında hiç dikkate alınmadığını söylüyor. Yüksek profilli kullanıcılar kaçınılmaz olarak daha fazla erişim elde edecektir, çünkü daha fazla kişi onları takip ediyor, ancak TikTok bir içeriği önermek için bireysel video istatistiklerini ve etkileşimi kullanıyor. 

Özetle, TikTok, uygulama içindeki etkinliğinize bağlı olarak, her bir gönderinin bağımsız olarak değerlendirildiği ve ilgi alanlarınızla uygun içerikler sunacak bir algoritma ile çalışıyor. 

TikTok, bu öğelerin her birinin tam olarak ne kadar ağırlıklı olduğuna dair ayrıntılar sunmuyor, ancak buradaki işaretçiler TikTok akışınızda neyi neden gördüğünüzü açıklıyor. 

TikTok’ta Görünür Olmak

Aşağıdaki bilgiler ise pazarlamacıların, TikTok videolarını nasıl en üst düzeye çıkaracağı konusunda daha fazla fikir edinmelerine yardımcı olabilir: 

  • Her video bağımsız olarak sayılır. 
  • Trend ilgi alanlarına uygun içerikler üretmek, daha fazla kullanıcıyla bağlantı kurmanıza yardımcı olur. 
  • Görüntüleyenlerin kliplerinizi sonuna kadar izlemelerini sağlamak içeriğinizi yukarı taşır. 

Burada kesin sonuç alacağınıza dair bir işaret bulunmuyor, ancak bu bilgiler, TikTok algoritmasına göre performansınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak temel hususlardır.  

  

kaynaklar: socialmediatoday.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar