TikTok’un Yükselişi – Sosyal Medya Trendleri Değişiyor

Paylaşmayı unutmayın.

TikTok’un Yükselişi – Sosyal Medya Trendleri Değişiyor – 2016’da kullanıcılarla buluşturulan, sadece dört yılda Dünya’nın en popüler sosyal medya uygulamalarından birine dönüşen, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok. Bu yazımızda TikTok ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi öğreneceksiniz. Özellikle de sahipleri, tarihi ve nasıl bu kadar hızlı popüler hale geldiği hakkında birçok yeni bilgi edineceksiniz.

Tiktok logo
Görsel: behance

TikTok Tam Olarak Nedir?

TikTok, kullanıcıların kısa videolar paylaşabildiği, bu videoların çoğunlukla güldürme ve eğlendirme amaçlı olduğu, videolara uygulama içerisinden efektler, sesler veya şarkılar eklenebildiği bir sosyal medya platformudur. Tıpkı diğer sosyal medya platformları gibi takipçi sistemi vardır ancak TikTok’u diğer platformlardan ayıran en önemli şey, videoların sadece kullanıcının takipçilerinin değil, herkesin ana sayfasında gösterilmesidir. Yani, bir video paylaşıldığında bu video o kişiyi takip etmeyen birçok kişiye de önerilir. Böylece videonun izlenme sayısı takipçi sayısına bağlı olmadan oldukça hızlı yükselir.

tiktok’un-inanilmaz-yukselisi-sosyal-medya-trendleri-degisiyor
Görsel: behance

TikTok Cüzdan Nedir?

TikTok’ta diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak bir de cüzdan bölümü bulunur. Burada kişinin ücret ödeyerek aldığı jetonlar yer alır. Bu jetonlar canlı yayın sırasında kullanıcıların etkileşimini arttırma amacı taşır. Canlı yayın sırasında yayın sahibine bu jetonlar ile hediyeler gönderilebilir, bu hediyelerin bedeli canlı yayın yapan kullanıcının cüzdanına eklenir. Jetonların fiyatları düşüktür. Mesela 100 jeton almak isterseniz 4,5 TL ödemeniz yeterlidir.

tiktok’un-inanilmaz-yukselisi-sosyal-medya-trendleri-degisiyor
Görsel: behance

TikTok’un Kurucusu Kimdir? TikTok’un Çin İle Alakası Nedir?

Çin’in teknoloji alanında son on yıldaki yükselişinin yansımalarından biri olan TikTok, 2016’da ByteDance adlı şirket tarafından kurulmuştur. Bu şirket Çin merkezli bir şirkettir ve kurucusu Çinli Zhang Yiming’dir. TikTok ilk tanıtıldığında adı Douyin’di. Ancak küresel pazarda daha etkili olabilmek için uygulamaya TikTok adı verildi. TikTok’un kurucusu olan ByteDance, aynı zamanda  Musical.ly, Toutiao, BuzzVideo ve Vigo Video’yu da bünyesinde bulundurmaktadır.

Zhang Yiming
Görsel: mychinaexpert

TikTok’un Yükselişi – Nasıl Bu Kadar Yükseldi?

TikTok’un Yükselişi sorusu uzmanlar tarafından da çokça sorulan bir soru. Cevabı ise tam olarak verilemeyecek bir soru, çünkü birçok etken TikTok’un bu kadar hızlı yükselmesinde rol oynadı. Bu etkenlerden en önemlisi, bu uygulamanın herkesi kolayca fenomene dönüştürebilme özelliğidir. TikTok’ta kullanıcının videolarının, takipçi sayısına bakılmaksızın binlerce insanın ana sayfasında görünmesi, kullanıcıya hızlıca takipçi kazanma olanağı sunuyor, bu da kullanıcının daha hızlı tanınır hale gelmesine vesile oluyor. İnsanları TikTok’a bağlayan en önemli etken bu olsa da daha birçok etken TikTok’un büyümesinde önemli bir rol oynadı. Mesela bir diğer etken de Çin ve ABD kavgasının büyüdüğü günlerde, Çin’in teknoloji alanında yükselmesidir.

Çin’in tüm Dünya’da ilgi görmeye başlaması, insanları Çin’de popüler olan TikTok’u denemeye itti. En azından Çin’in komşusu olan ülkelerde bu etken TikTok’a epey bir kullanıcı kazandırdı. Doğuda yani Tayland, Endonezya, Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerde TikTok’un bilinir hale gelmesi bir kullanıcı sayısı patlaması yaşattı. Daha sonra ise TikTok batıya yönelme kararı alarak ABD merkezli Musical.ly uygulamasını satın aldı.

Görsel: btgunlugu

ABD’de ciddi bir kitlesi olan Musical.ly 1 Milyar Dolar bedelle alındıktan sonra TikTok bir kritik adım daha attı ve Musical.ly kullanıcılarının tüm verilerini olduğu gibi TikTok’a kopyalayarak, Musical.ly’i TikTok ile birleştirdi. Böylece hiç reklam yapmadan ABD’de milyonlarca kullanıcıya ulaştı. ABD’li gençlerin de hoşuna giden TikTok, kendini geliştirmeye, daha fazla dili desteklemeye başlayınca Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başladı. TikTok bu şekilde birçok doğru adımı doğru zamanda atarak, Dünya’da en çok kullanıcısı olan beş sosyal medya platformundan birine dönüştü. TikTok, Korona virüs sürecinden önceki dönemde, yani 2020’nin ilk dört ayında Dünya’da en çok indirilen mobil uygulama konumundaydı. Bu süreçle birlikte zirveyi Zoom’a kaptırmış olsa da, kendi dalında hala en çok indirilen mobil uygulama konumunda. TikTok, Çin’den sonra 323 milyon kullanıcı ile en fazla Hindistan’da kullanıcıya sahip. TikTok, ABD’de 2019’da 45 milyon kişi tarafından indirildi. Türkiye’de ise 35 milyon kullanıcısı var.

TikTok’u indirmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

AndroidiOS

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar