Suya Sahip Çıkıyor Muyuz? Türkiye’de Su Tüketim Oranları

Paylaşmayı unutmayın.

Yaşadığımız bu “Küresel Isınma” çağında su, insanların israf etmemesi gereken, doğanın bize verdiği en değerli armağanlardan biridir. İnsanların, Dünya’nın geleceği için su kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Dünya’da bu farkındalık yavaş yavaş oluşuyor. Peki ama sizce Türkiye’de durum nasıl? İnsanların henüz farkına varmadığı ancak yakın gelecekte dikkat edilmezse karşılaşacağımız su kıtlığına yönelik bilinçlenmenin artması ve buna yönelik davranışlarda da değişime gidilmesi hepimizin geleceği için önemlidir.

İklim değişikliği sonucunda meydana gelen su oranlarında azalma, hepimizi yakından ilgilendiren ve duyarlı olmak zorunda olduğumuz en önemli konulardan biridir. Su israfına karşı herkesin dikkatle önlem alması ve çevresindeki kişileri de buna yönelik bilinçlendirmesi gerekmektedir. Suyun yaşamımızdaki önemini sürekli akılda tutmak ve buna yönelik de tüm davranışlarımızı su tasarrufu etmeye yöneltmek en mantıklı kararlardan biri olacaktır. Biz de bu su tüketim alışkanlıkları hakkında bir araştırma yaptık.

@unsplash

İşte Reckitt Benckiser ile ortak ortak yapılan Türkiye’de su tüketim oranları araştırma sonucu:


• Genellikle bir gün içinde dişlerini fırçalamayan kişilerin oranı %1, dişlerini 3 veya daha fazla fırçalayanların oranı %5 ve günde dişlerini iki kez fırçalayanların oranı ise %54’tür. Ancak burada önemli olan kişilerin dişlerini fırçalama sıklıkları değil, dişlerini fırçalarken suyu israf etmemeleridir. Bu orana bakıldığında ise %93’lük bir oran ile insanların dişlerini fırçalarken musluğu kapattığını söyleyebiliriz.
• Su israfını önemli derecede etkileyen duş alma sıklıklarına baktığımızda %6’lık bir kısımın haftada 8 kereden fazla duş aldığını, %3’lük bir kısımın haftada bir kere duş aldığını ve büyük bir oran ile %27’lik bir kısımın haftada 3 kez duş aldığı görülmektedir.

Ancak yine de önemli olan duş alma sıklığının yanı sıra duşta kalma süresinin ne olduğudur. 5 dakikadan az kalanların oranı %3 olmakla birlikte hem kadın hem de erkeklerin büyük çoğunluğu 10 dakikaya yakın duşta kalmayı tercih etmektedir. Bu sebeple de 50 litreye yakın su israfı yaşanmaktadır.
• Su israfının belki de en önemli konulardan biri olan çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi kullanımına baktığımızda ise çamaşır makinesini haftada 8 ve üzeri kez çalıştıranların oranı %4 iken haftada 8 ve üzeri kez bulaşık makinesini çalıştıranların oranı %5’e denk gelmektedir. Burada önemli olan şey ise makineleri boş yere çalıştırmamaktır böylece tek seferde neredeyse 40 litrelik tasarruf yapılabilir.

Türkiye’de Su Tüketim Alışkanlıkları

Türkiye içecek alışkanlıklarını merak ediyorsanız araştırma sonucunu okumak için: Tıklayınız

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar