İçecek Alışkanlıkları: Bir Günde Ne İçiyoruz?

Paylaşmayı unutmayın.

Beslenme, yeme-içme alışkanlıkları insan vücudunun doğal isteklerine ve içinde yaşadığı toplumun beslenme kültürüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak elbette sadece bununla sınırlı kalmasını bekleyemeyiz. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ve yiyecek, içecek görsellerinin paylaşılmasının, o mecralar için bir alışkanlık haline gelmesiyle yiyecek ve içecek kültürümüz son derece etkilendi.

Üçüncü nesil ve butik kahve dükkanlarına artan ilginin sonucunda içecek alışkanlıkları değişti, sosyal medya paylaşımları da bu yönde evrildi ve kahve türevleri artık instagram paylaşımlarımızın büyük bir kısmını oluşturur hale geldi. Öyle ki çoğu zaman sırf görselliği daha cezbedici olduğu için belki tadını pek sevmeyeceğimiz içecekleri tüketir hale geldik. Bununla beraber coffee art denen, süt köpüğü, krema, karamel gibi gıdaların kahvelerimizi estetik anlamda daha hoş gösterecek şekilde kullanılması yaygınlaştı. Marka logolu, hatta mevsimlere göre tasarımları değişen karton bardakları da unutmamak gerek tabii.

msn.com

Hal böyleyken bizler de Adgager ekibi olarak, en çok hangi içeceği, nasıl ve günün hangi zamanında tükettiğimizi merak ettik ve sorunun cevabını bularak sizlere aktarmak amacıyla, FollowAD adını verdiğimiz bülten dahilinde yeni bir araştırmaya imza attık. Her ne kadar kahve tüketimimiz gün geçtikçe artıyor desek de içecek alışkanlıkları araştırması sonuçlarına göre:

Çay kahve kıyasında çayı tercih edenlerin oranı %61’ken kahve diyenler yalnızca %39’u oluşturuyor.

Peki ne kadar çay/kahve tüketiyoruz ve şeker kullanımımız ne durumda?

Çay tüketenler günde ortalama 3 bardak çay içiyor. Kahveseverler ise günde ortalama 2 bardak kahve tüketiyor ve her ikisi de bardak başına ortalama 2 şeker kullanıyor.

Bu da gösteriyor ki etrafımızda “Ben şeker tüketmiyorum, şeker çayın, kahvenin tadını bozuyor.” diyenlerin sayısı artmış olsa da, şeker kullanım oranları halen yeterince düşmüş değil.

dineout.co.in

Araştırmada öne çıkan diğer detaylara bakalım.

  • Erkekler en çok çayı kadınlar ise kahveyi tercih ediyor.
  • Kahvaltıda en çok çay içiliyor. Kahve kahvaltı kültürümüzde hala tam olarak yer edinmiş değil.
  • Çayseverlerin büyük çoğunluğu siyah çay tercih ediyor.
  • Favori içeceği kahve olanların büyük bölümünün tercihi türk kahvesi.
  • Türk kahvesi en çok kadınlar tarafından, sade olarak tercih ediliyor.

Soğuk İçecek Olarak Neler Tüketiyoruz?

Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklarda bir nebze olsun serinleyebilmek için hemen hemen hepimiz soğuk içeceklere sarılıyoruz. Dolayısıyla yazın soğuk içecek tüketim oranları oldukça artıyor. Araştırmaya göre de katılımcıların hemen hemen hepsi günde en az bir soğuk içecek tüketiyor. Tabi soğuk içecek tüketimini reddeden %8’lik bir kısım da yok değil. Sıcaklarda bile ısrarla çay içmeye devam edenler bu kitleye dahil diye düşünüyoruz.

Simply Recipes

Soğuk içecek tüketenlerin favorisi ise maden suyu. Yaş ortalaması yüksek ve ağırlıklı olarak kadın tüketiciler maden suyunu tercih ediyor. Genç ve erkek tüketicilerin ise daha çok kola tercih ettiğini görüyoruz.

Son zamanlarda popülaritesini arttıran detoks suları ise ağırlıklı olarak kadınlar tarafından tüketilerek araştırmada yer ediniyor.

Türkiye’nin 12 bölgesinde, 72 ilde 2500 kişi ile online görüşme tekniği kullanarak gerçekleştirdiğimiz araştırma ile ilgili diğer bilgilere hazırladığımız infografik üzerinden ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar