Stres Azaltan Tüyolar – 8 Ufak Tüyo

Paylaşmayı unutmayın.

Stres Azaltan Tüyolar – 8 Ufak Tüyo – Stresinizi Azaltabilecek 8 Tüyo – Dünya oldukça değişti. Artık birçok işimizi evden hallediyor, bazı günler hiç dışarıya çıkmıyoruz. Kimimizin işi, kimimizin okulu çevrimiçi yöntemlerle devam ediyor. Alışverişlerimizi online yapıyor, marketi ayağımıza getiriyoruz. Tüm bunlar belki işlerimizi kolaylaştırıyor. Fakat sürekli evde olmak ve sosyal ortamlardan uzak kalmak ruh halimizi de oldukça değiştiriyor.

Biz de bu yazımızda size biraz yardımcı olmak, gerek kişisel gerek profesyonel hayatınızdaki stresi azaltabilecek ufak tüyolar hazırladık. Umarız bu tavsiyeler size yardımcı olur! İyi okumalar!

Stres Azaltan Tüyolar – 8 Ufak Tüyo

İlaç olarak gıda

@healthline

“Ne yiyorsan osun” sözü hiç bu kadar doğru olmamıştı. Yediğiniz yiyecekler, temelde nasıl hissettiğinizi ve yaşamı nasıl deneyimlediğinizi etkiler. Kendinize sorun, büyük bir yemekten sonra nasıl hissediyorsunuz? Ya da akşamları çok içiyor musunuz? Kahve tüketiminiz nasıl? 

Muhtemelen, bir noktada, yemek sonrası veya alkol “akşamdan kalması” yaşamışsınızdır. Bunun zihinsel sağlığınız üzerinde de oldukça büyük bir etkisi vardır. Aşırı miktarda şeker sizi daha endişeli veya depresif hissettirebilirken, bir depresan olan alkol de daha stresli hissetmenize neden olabilir.

Stres ayrıca, zihinsel sağlığınızla doğrudan bağlantılı olan bağırsak sağlığını etkileyen sindirim sorunlarına da neden olabilir. Bu şaşırtıcı değil. Çünkü ruh halinizi dengeleyen ana hormon olan serotonin reseptörlerinin yüzde doksanı bağırsaklarda bulunur. Bu, diyetinizi ve bağırsak sağlığınızı, nasıl hissettiğinizin kritik bir bileşeni haline getirir.

Sonuç: İyi bir bağırsak ve genel sağlık sağlamaya yardımcı olmak için, şeker, kafein ve alkolü azaltın. Çok çeşitli meyve ve sebzeleri yemeyi hedefleyin.

Stres Azaltan Tüyolar – Hareket Edin

@uva

Egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlık için faydaları sayısız çalışmada belgelenmiştir. Düzenli egzersiz, doğal esrar benzeri bir beyin kimyasalı olan endorfinlerin yanı sıra diğer doğal beyin kimyasallarını serbest bırakarak anksiyeteyi ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca dikkatinizin dağılmasına yardımcı olabilir ve zihninizi daha uzun süreli depresyon veya anksiyeteye yol açabilecek olumsuz düşüncelerden uzaklaştırabilir.

Kahkaha terapisinin de depresyon, uykusuzluk ve uyku kalitesi için de olumlu sonuçları olduğu bulunmuştur. Bu günlerde gülünecek çok az şey varmış gibi gelse de, en sevdiğiniz komediyi izleme oldukça faydalı olabilir. Hatta daha iyisini yapıp güzel bir komedi filmini arkadaşlarınızla beraber izlemek ruh halinize oldukça yararlı olacaktır.

Sonuç: İster dışarıda yürüyüş ister konuşmalar arasında şınav olsun, egzersizi günün bir parçası haline getirin. Ve ister Netflix’te bir film isterse arkadaşlarınızla bir Zoom çağrısı olsun, kahkahayı gününüze dahil edin.

Sadece Nefes Alın

stres-azaltan-tuyolar-8-ufak-tuyo
@elitedaily

Yakın zamanda yapılan bir Yale çalışması, derin nefes almanın stres ve stresle ilgili durumları yönetmenin en etkili yollarından biri olduğunu gösterdi. Derin nefes almak parasempatik sinir sisteminin gevşeme tepkisini tetikler. Vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisine olan eğilimini “kapatmaya” yardımcı olur. Stres, ruh hali ve vicdanlılık üzerinde anında bir etki sağlar. Daha da ilginç olanı, çalışma bu etkilerin üç ay sonra ölçüldüğünde daha da güçlü olduğunu bulmuştur.

Sonuç: Stresi azaltmak için nefesinizi kullanmayı deneyin. Nefes almak kalp atış hızınızın hızlanmasına neden olurken nefes vermek yavaşlatır. Bu nedenle, kendinizi stresli veya heyecanlı hissettiğinizde, nefesinizi yavaşlatmayı ve daha uzun süre nefes vermeyi deneyin.

Bağlantıda Kalın

stres-azaltan-tuyolar-8-ufak-tuyo
@tomsguide

COVID sosyal bağlantının ne olduğunu ve bir araya gelmenin ne anlama geldiğini yeniden tanımladı. Tüm bunlar boyunca, Zoom, FaceTime ve Skype gibi dijital platformların yardımıyla meslektaşlar, arkadaşlar ve sevdikler hala çevrimiçi olarak “bir araya gelebildiler”.

Pandemi ayrıca farkına bile varamayacağımız şekillerde bize meydan okudu. Günlerimiz artık bir zamanlar gerekli olan, ancak günümüzün bir parçası olan, çoğu zaman gözden kaçan nezaket eylemleri için rastgele fırsatlara sahip değil. Araştırmalar, başkalarına karşı nazik davranmanın sevincimizi ve olumlu duygularımızı artırdığını gösteriyor.

Sonuç: Bilinçli olarak başkalarına hizmet etme fırsatları arayın. Sanal olarak gönüllü olmak için gruplara ulaşın; desteğe ihtiyacı olan arkadaşlarınız ve meslektaşlarınızla iletişime geçin. Gününüzde başkalarına daha fazla nezaket katmanın yollarını bulun. Ne kadar iyi hissettiğinize şaşıracaksınız.

Uykunuza Dikkat Edin – Stres Azaltan Tüyolar

stres-azaltan-tuyolar-8-ufak-tuyo
@womenshealth

Uyku yoksunluğu, toplumumuzda genellikle ne kadar sıkı çalıştığınızın bir göstergesi olarak bir onur nişanı olarak görülmüştür. Gerçek şu ki, daha çok çalışıyor olabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla daha azını başarıyorsunuz. Genel uyuşukluğun yanı sıra, uyku eksikliğinin düşüncenizi, karar vermenizi ve performansınızı etkilediği birçok çalışmada gösterilmiştir.

Bilim adamları ayrıca, uyku bozukluğunun nörotransmiter ve stres hormonlarının seviyelerini etkilediğini, beyinde hasara yol açtığını, duygusal düzenlemeyi bozduğunu ve potansiyel olarak zaten hissettiğiniz stres veya endişenin artmasına yol açtığını keşfettiler.

Sonuç: Uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak, kafein ve alkol alımınızı azaltmak, daha fazla egzersiz yapmak ve düzenli bir uyku ve uyanma programı uygulamak stres seviyenizi oldukça düşürecektir.

Daha öncede belirttiğimiz gibi zor ve farklı bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeple arada sırada kendinizi kötü ve mutsuz hissetmeniz oldukça normaldir. Korkmayın ve size yukarıda bahsettiğimiz ufak yöntemleri deneyin. Bu tüyolar biraz olsun rahatlamanıza ve etrafınızda olan biteni daha net görmenize yardımcı olacaktır. Şimdiden iyi şanslar!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar