Starbucks Nasıl 80 Milyar Dolarlık Bir İşletme Haline Geldi?

Paylaşmayı unutmayın.

Starbucks Nasıl 80 Milyar Dolarlık Bir İşletme Haline Geldi? – Bugün Türkiye’de de çok iyi bir şekilde bilindiği üzere Starbucks dünya çapında 30 bin üzerinde kafesi ile çok büyük bir isim oluşturmayı başardı. Marka; ikonik bardakları, espresso sunumları ve Seattle kahve çekirdeği mağazası ile özellikle 80 milyar dolar üzerindeki bütçesi ile büyük bir işletme oluşturuyor. 

Starbucks Nasıl 80 Milyar Dolarlık Bir İşletme Haline Geldi?

Starbucks ile Neredeyse 50 Yıl

starbucks-nasil-80-milyar-dolarlik-bir-isletme-haline-geldi?
@unsplash

Neredeyse 50 yıldır var olan Starbucks bugün sahip olduğu 80 milyar dolar gelirin %57 oranını kafe satışları sayesinde elde ediyor. Üstelik bu satışlardaki 2/3 oran ise sadece ABD’de yer alan Starbucks kafeteryaları sayesinde elde edilirken, yaklaşık 14 bin kafe ABD sınırlarında yer alıyor. 

Starbucks hikayesine bakıldığında 1970 yılında üç arkadaş Zev Siegel, Jerry Baldwin ve Gordon Bowker  bir duayen olarak kahve çekirdeği ustası Alfreed Peet ile birleşti. Bu birleşim ile 1971 yılında Seattle kahve çekirdeği mağazası açıldı. Sonraki 10 yılda ise 5 yeni mağaza açıldı. Ancak Starbucks 1983 yılında Howard Schultz ile büyük bir değişim yaşadı.

Howard Schultz Ve Sıcak Kahvenin Doğuşu

starbucks-nasil-80-milyar-dolarlik-bir-isletme-haline-geldi?
@unsplash

1983 yılında kadar Starbucks sadece kahve çekirdeği üzerinde yoğunlaşırken, Howard Schultz’un pazarlamanın başına geçmesi ile sıcak kahve satma fikri gelişti. Ardından 1984 yılında ilk latte sunumu yapılırken, 1987 yılında ise Schultz, Starbucks markasını satın aldı. Schultz yönetiminde 1992 yılında 165 mağaza, 1996 yılında halka açılma ve 1999 yılına kadar Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde 2000 mağazası sayısına ulaşıldı. 2000 yılında ise Schultz SEO görevinden ayrılarak, arka plana çekildi. 

2007 Global Çöküşü

2007 yılına kadar olan süreçte Starbucks 15 bin işletmeye ulaşması yanında 9,4 milyar gelir elde ederken, özellikle kağıt bardakları ile tüm dünyada bilinen bir hale geldi. Ancak 2007 yılında yaşanan global kriz ile büyüme dururken, hisse senetleri %50 düşüş gösterdi. Bu durum sonrasında 2007 yılında Howard Schultz CEO görevine döndü. 

Schultz tekrar göreve geldikten sonra birçok kafenin kapatılmasını ve müşteri deneyimine özen gösterilmesini sağladı. 2009 yılına kadar birçok işten çıkarma yaşanırken, yeni düzenlemeler yapıldı, makineler kullanılmaya başlandı ve 2012 yılı itibariyle yeniden 3000 mağaza eklenerek 28 bin mağaza rakamına sadece 2017 yılında ulaşıldı. 

starbucks-nasil-80-milyar-dolarlik-bir-isletme-haline-geldi?
@unsplash

Artan mağazalar karşısında düşük satış krizi ise 2017 yılı sonrasında ortaya çıkmaya başladı. Çünkü örnek olarak tek bir şehirde 10 adet mağaza bulunması, müşterilerin farklı noktalara yönelmesini ve tek bir mağazaya sadakati azalttı. Bu durumda hem mağaza sayılarında değişim hem personel sayılarında değişim hem de tek ve dev boyutlu mağazalar 2019 yılının temelinde yer aldı.

2019 yılında Starbucks dev mağazalar ile tek kafeteryada günlük 64 bin dolar gibi gelir elde eden bir yapı sağlamayı başardı. Bugün dünyada birçok kentte bu örnekler giderek artış gösteriyor. Bu durumda bu rezerv işletmeler daha iyi bir deneyim yaşamak ve farklılık elde etme şansı sağlıyor. Ayrıca bu değişim ile birlikte marka meyveli ve soft içeceklere yönelmeyi de tercih etti.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar