Spor Uygulamaları Verilerimizi Topluyor

Paylaşmayı unutmayın.

Spor uygulamaları verilerimizi topluyor – Gün geçtikçe spora yönelim artıyor. Bu nedenle teknolojinin gelişmesiyle birlikte spor için yapılan uygulamaların sayısı da artmış durumda. Spor için geliştirilen bu uygulamalar aslında gayet kullanışlı. Yemek kalorisi hesaplama ya da adım sayınızı görmek için kullanabilirsiniz. Bazı spor uygulamaları içinde bulunan GPS (Global Positioning System) özelliğini kullanarak yaptığınız sporun mesafesini daha kaliteli bir şekilde ölçebilirsiniz. Bu uygulamaların bazı markalar için özelleşmiş cihazlarda mevcut.

Bu cihazlar bileklik, saat, kulaklık hatta ayakkabı bile olabiliyor. Bu cihazlar tüm gün vücudumuzda durup bilgileri depoluyor. Depolanan bu bilgiler uygulamalarda bizim istediğimiz verileri bize gösteriyor. Bu uygulamalar tüm gün yediğimiz yemekten yaptığımız yürüyüşe kadar bizim bilgilerimi kaydediyor. Peki bu kaydedilen bilgiler işleniyor mu? Geçtiğimiz günlerde bu konuyla alakalı bir araştırma yayınlandı. Gelin detaylarına beraber bakalım.

Spor Uygulamaları Verilerimizi Topluyor

10 uygulamadan 9’u bilgilerimizi işliyor

@pixabay by @sasint

British Journal Medical da yayınlanan bu araştırmaya göre 10 sağlık uygulamasından 9u bilgilerimi topluyor ve izliyor. Araştırma için Google Play Store üzerinde bulunan 20 binden fazla sağlık uygulaması incelendi. Bu uygulamalar uyku düzeni dahil olmak üzere birçok aktivitemizin bilgisini içeriyorlar. Diğer yandan bu incelenen sağlık uygulamalarından yüzde 28’i herhangi bir bilginin toplanılacağına dair bir gizlilik bildirimimi sağlamamış. Bu olay ise Google Play’in hizmet şartlarına aykırıdır. Yapılan bu araştırma sonucunda bu uygulamaların üçte ikisinin reklam tanımlayıcısı ya da çerez toplayabileceğini ve geri de kalan üçte birinin ise kullanıcının e-posta adresini toplayabileceğini gösterdi. Konum üzerinde yapılan çalışmalarda ise kullanılan bu uygulamaların dörtte birinin cihazın bağlı olduğu istasyon bilgisini aldığı ve bu sayede potansiyel olarak kullanıcının konumu hakkında bilgi sağlayabileceğini bulundu. Ancak yapılan bu araştırma sonucunda uygulamaların sadece yüzde 4 ünün bu bilgileri üçüncü bir tarafa aktardığı ortaya çıktı.

Spor uygulamaları üzerinde verilerimizi nasıl koruyabiliriz? – Spor Uygulamaları Verilerimizi Topluyor

spor uygulamaları
@pixabay by @stux

Makalemizde bahsettiğimiz üzerine günlük olarak kullandığımız birçok uygulama aslında verileri depoluyor. Ancak kişisel olarak bu konuda çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Ama kendimizce bazı önlemler alabiliriz. Bunlardan birkaçı şöyle;

  • İndirdiğimiz uygulamaların doğrudan orijinal sağlayıcıları üzerinden indirmek (Google Play, Apple store,… gibi)
  • İndirdiğimiz uygulamaların telefonumuz izinler sekmesinden hangi izinler kullandığı kontrol etmek ve düzenlemek
  • Telefonunuzda ki uygulamaları düzgün aralıklarla taramak ve bu uygulamaların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol etmek
  • İndireceğiniz ya da kullanacağınız bir uygulamanın antlaşma şartlarını okumak ve incelemek.

İleri okuma ve kaynakça için tıklayabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar