Sosyal Sorumluluk Sahibi Yatırımların Şaşırtıcı Etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Birçoğumuz her gün birçok şeye para harcıyoruz ama aslında para cebimizden çıkar çıkmaz bu paranın nereye gittiği konusunda net değiliz. Bazen yeni bir giyim markasına para veriyoruz, bazen yeni bir teknolojik ürün alıyoruz, bazen de çok özel stoklara yatırım yapıyoruz; ama kimi zaman neyi neden yaptığımızdan çok da emin değiliz. Sosyal sorumluluk sahibi şirketleri biliyor muyuz? Ya da hangi şirketlere para harcadığımızı ise tam olarak bilebiliyor muyuz?

Bilmiyorsak da bu şekilde olmak zorunda değiliz. Artık her zamankinden daha fazla, paramızı nasıl harcadığımız ve hangi şirketlere yatırım yapmayı seçtiğimiz konusunda bilinçli kararlar alma şansına sahibiz. Paranızın yatırım yaptığınız şirketin insani, çevresel ve sosyal etki yaratmasını sağlamak için bilmeniz gereken şey doğru yerlere para harcamak veya bağış yapmak.

Temel Değerlerinizi Keşfetme

Enerji talebi ve fosil yakıt emisyonlarının artmaya devam ettiği bir zamanda, kendi geleceğiniz ve toplumunuz için sahip olduğunuz değerleri ve vizyonları düşünmeye başlamak önemlidir. Sizin için önemli olan ne? Harcadığınız veya yatırım yaptığınız para bu idealleri desteklemek için mi? 

Değerleriniz, düzenli olarak yatırım yaptığınız şirketlerin değerleriyle aynı değilse (bu, sabah kahvenizi satın aldığınız işletmeler de olabilir), o zaman işleri düşünme zamanı gelmiştir. Belki daha az şanslı ama daha kaliteli restoran yemekleri sunmayı amaçlayan yerel bir kuruluşla haftada bir öğle yemeği siparişi vermeye karar verebilirsiniz, olamaz mı?

İdeal bir dünyada; insanlara, hayvanlara veya gezegenimize zarar verenleri destekleyen herhangi bir kuruluştan uzak durursunuz. Hatta boykot edersiniz ve başkalarının da etmesi için onları bilinçlendirirsiniz. Boykot gibi adı duyulan bir markayı desteklememek her ne ise, para harcadığınız şirketin değerlerini ve gelirlerini neye harcadığını bilmek de bir o kadar önemli. Paranızı kime verdiğinize dair bilinçli bir karar vererek ve her hafta aldığınız malların etkisini göz önünde bulundurarak, çevrenizdeki çevreyi ve kültürü gerçek dünyayı eyleme geçirilebilir böylece de olumlu adımlarla çevreyi etkilemenin adımlarını atabilirsiniz.

Etik Yatırım

Burada yatırım söz konusu olduğunda, yatırım yapılacak olan bu kuruluşlara doğru bakmak önemlidir. Aslında etik değerleri belirlemek, herhangi bir sektöre gidecek zararlı yatırımı reddediyorum demektir. Bu, özellikle süper emeklilik veya emeklilik tasarruflarınız söz konusu olduğunda önemlidir; çünkü bu, uzun bir süre boyunca biriktireceğiniz para miktarıdır.

Bazı etik fonlar, dikkatli bir şekilde belirlenmiş ilkelere göre faaliyet gösterme eğilimindedir. Örneğin, Australian Ethical , 1986’dan beri değişmeyen kendi Avustralya Ethical Charter’ı tarafından yönlendirilmektedir . Bunu gezegen ve tüm hayvan dostlarımız için yapan dünyaca ünlü bir kuruluştur.

Bu, paranızın büyük tütün veya fosil yakıtlar – yani brüt ve sürdürülemez işler gibi zararlı endüstrilere yatırım yapmak yerine, daha doğru adreslere yatırım yaptığı anlamına gelir. Australian Ethical’ın etik araştırma başkanı Stuart Palmer, “Müşterilerimize önermediğimiz şirketler ve yatırımlarımızdan bazıları hakkında düzenli güncellemeler sağlıyoruz” diyor.

Her yıl, Australian Ethical, hayır kurumlarına ve sosyal etki girişimlerine yıllık kârının (vergi sonrası ve ikramiye öncesi) önemli bir bölümünü veriyor – 2018’de, şirket 620.000 $ kazancını sosyal sorumluluk sahibi 26 kuruluşa verdi.

“Anayasamızın, kârımızın yüzde 10’unun kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve Avustralya ve dünyada fark yaratan sosyal etki girişimlerine gitmesi şart” diyor.

Kendi süper fonunuzun etkisinin yatırım yapıp yapmadığını görmek ister misiniz? Kontrol etmenin hızlı bir yolu var. Basitçe kendi süper fonunuzun resmi web sitesine gidin ve yıllık raporlarını gözden geçirin. Yakından bakarsanız bilgi orada.

Alternatif olarak, onları doğrudan sosyal medyada da sorgulayabilirsiniz. Onların etik yatırım stratejilerinden memnun değilseniz, süper yerine gerçek bir etik fona geçme zamanı gelebilir. Unutmayın, sizin için neyin iyi olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Bu gezegenimiz için de geçerli.

Daha İyi Bir Yarın Oluşturmaya Yardımcı Olmak

İyi bir nedeni desteklemeyi (veya inancınızla uyuşmayan kuruluşlardan desteğinizi geri çekmek) istemek konusunda mutlaka yeni veya yenilikçi hiçbir şey olmamasına rağmen, etik yatırım yapma fikri son beş yılda önemli ölçüde artmıştır. Binlerce yıldır çoğu kişi paralarının gerçekte neyi desteklediğini keşfetmekle ilgileniyor. Ne kadar etik yatırım desteklenirse, diğer şirket ve kuruluşlara da kendi etik değerlerini kullanma konusunda daha fazla baskı uygulayacaktır. Değerler ve para, gittikçe daha fazla bağlantılı hale geldiğinde, tüketiciler artık süper fonlarından daha fazla talep etme gücüne sahip olacaklar.

Anlık bilgi paylaşımı ve sosyal medya yardımı ile herhangi bir kişiye etik yatırım ve sürdürülebilirliğe doğru yönde yönlendirme de daha kolay hale geliyor. Çok fazla düşünmek zorunda kalmadan, işinizi yapmak için harika bir yol gibi görünüyor.

Deneyin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar