Sosyal Medya Pazarlaması ve Micro Influencer

sosyal-medya-pazarlamasi-ve-micro-influencer

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Medya Pazarlaması ve Micro Influencer – Influencer; sosyal medya aracılığıyla ürün tanıtımı yapan, yani bir ürün veya servisle ilgili deneyimlerini takipçileri ile paylaşan kişilere denir. Burada önemli olan etkileme ve yönlendirme gücüne sahip, takipçiler üzerinde güvenilir bir etki bırakmış olmaktır. Türkçeye etkileyici pazarlama veya sosyal medya pazarlaması olarak çevrilebilen influencer marketing ise, influencerların yani takipçi kitlesinin gözüyle bilirkişi olarak nitelendirebildiğimiz kişilerin onaylarını ve ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlamasıdır.

influencer marketing
Photo by @DiggityMarketing on pixabay

Sosyal Medya Pazarlaması ve Micro Influencer

Markalar tarafından influencer marketing sektörüne ayrılan pay oldukça fazla. Burada önemli olan, markanın kendine seçtiği influencerların öncesinde güvenini kazandığı ve üzerinde etki bırakabildiği bir kitleye sahip olması. Böylece influencer bir markayla anlaşma yaptığında ve bu marka ürünlerinin tanıtımını kendi özgünlüğüyle gerçekleştirdiğinde kendisine güvenen kitle üzerinde oldukça iyi bir etki yaratabiliyor. Böylece influencerın takipçi kitlesi ilgili firmaya da aktarılmış oluyor çoğu zaman.

Üçüncü bir kavram olarak ise micro-influencerlar son günlerde oldukça yaygın. Micro influencer dediğimiz kişiler, genelde takipçi sayısı 1.000-500.000 bin civarlarında olan yani milyonlara ulaşmamış olan kişilerdir. Sınırlı bir kitleye hitap eden veya geniş kitlelere yayılmak yerine etkileşim isteyen markalar, micro-influencerlar ile çalışmayı daha fazla tercih ediyor. Bunun nedenleri arasında, milyonlarca takipçiye sahip bir influencera göre daha cüzi miktarlarla anlaşma yapabilmeleri ve doğru kişi tercih edildiğinde de hedef kitleye nokta atışıyla ulaşabilmeleri yer alıyor. Aynı zamanda aradaki etkileşimi daha samimi bir şekilde gerçekleştirme imkanı yakalanabiliyor.

Örneğin bir makyaj firması olduğunuzu düşünün, çok genel kitlelerden bir milyon takipçiye sahip bir mizah sayfasına mı yoksa makyaj videoları çeken ve ortalama 30-40 bin takipçiye sahip, takipçileriyle etkileşim halinde olan bir mikro-influencera mı reklam verirdiniz? Cevap elbette mikro-influencer olacaktır.

Türkiye’de bu işi yaparken doğallığını kaybetmeyen ve takipçileri tarafından oldukça sevilen birkaç micro-influencerı aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

Micro Influencer Listesi

1-@aybukenurdemirci

https://www.instagram.com/p/CBoAw-EAPwc/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBoAw-EAPwc/

Aybüke Nur Demirci, samimiyeti ve doğallığıyla, takipçileriyle olan etkileşimiyle mikro-influencerlara verilebilecek en kaliteli örneklerden biri. Takipçileriyle arkadaş olmayı başarmış sayılı kişilerden denilebilir.

2- @versriches

https://www.instagram.com/p/CBoN4FSpS65/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBoN4FSpS65/

Asude, hem youtubeda hem de instagramda aktif influencerlardan. Çektiği videolarla takipçilerine bol bol ‘Ne okuyorsun?’ diye sorduruyor.

3-@yilmazsisters

https://www.instagram.com/p/CBirzgCHZ3D/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBirzgCHZ3D/

Nursena ve Ayşenur eğlenceli karakterleri ve mizah anlayışlarıyla bol bol güldüren influencerlardan. İnstagram gibi platformlarda içi dışı bir olan ve kendini olduğu gibi yansıtan birkaç hesaptan biri.

4-@drberikademir

https://www.instagram.com/tv/CBgRYyaFoRV/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/tv/CBgRYyaFoRV/?utm_source=ig_web_copy_link

İstanbul Çapa Tıp fakültesinde son sınıf olan Berika yaptığı yardımlarla, tarzıyla, güzelliğiyle ve samimiyetiyle özellikle genç kesimin ilgisini ve sevgisini kazanan bir influencer. Özellikle lise öğrencileri için motivasyon kaynağı. Hikayelerde de aktif olan Berika takipçilerinin dostluğunu kolayca kazanabilmiş.

5-@ceydathecook

https://www.instagram.com/p/CBYn1OjM8Qq/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBYn1OjM8Qq/

Ana sayfasında yemek tarifleri görmeyi sevenlerdenseniz uğrayabileceğiniz duraklardan biri Ceyda’nın hesabı. Hem fit hem de herkese hitap eden bolca tarifle ve kendi tarzıyla mikro-influencerlar arasında yerini alıyor.

6-@serenozguntunc

https://www.instagram.com/p/CBsG_ooFwwb/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBsG_ooFwwb/

Dünya tatlısı, Memo Bulut bir de tostosu ile hareketli günlerini görebileceğiniz ve güzelliğiyle, kibarlığıyla her gün merakla profiline bakacağınız influencerlardan biri de Seren. Bu mecrada iyi ki rastlamışım dedirten sayılı insanlardan.

7-@ahmetcimfatihcim

https://www.instagram.com/p/CBJKQzYJZ33/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CBJKQzYJZ33/

Bildiğiniz üzere kadın influencerlar fazla olsa da erkekler de yok değil. Kapanışı taze mikro-influencerlardan, Aybüke Nur Demirci’nin eşi, Ahmet Fatih Özkul ile yapalım. Hikayelerini izlerken bol bol gülebilir, eşiyle linkleri kendi aralarında paylaştırmalarına şahit olabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar