Doğa Dostu Pazarlama – Green Marketing ile Hem Doğaya Hem Müşteriye Etki Edin!

Paylaşmayı unutmayın.

Doğa Dostu Pazarlama – Green Marketing ile Hem Doğaya Hem Müşteriye Etki Edin! – Çevre kirliliği, bugün bütün dünyada çözülmesi için ortak bir bilincin yaratılmaya çalışıldığı ciddi bir sorundur. İnsanlığın doğaya müdahalesinin artmasıyla beraber giderek kirlenen dünyada çevre kirliliğini hava, su, gürültü, ışık ve toprak kirliliği olarak kategorize edebiliriz. Dünya tarihinde özellikle belli dönemlerde görülen nüfus patlamaları, bilinçsiz sanayileşme, çarpık kentleşme, aşırı tüketimin sonucu olarak endüstriyel ışık, ses ve atıklar, plansız göçler çevre sorunlarını altan alta besleyen sebeplerden bir kaçıdır sadece.

doga-dostu-pazarlama-green-marketing-ile-hem-dogaya-hem-musteriye-etki-edin!
@pixabay

Doğa Dostu Pazarlama – Hem Doğaya Hem Müşteriye Etki Edin!

Nasıl Üstesinden Gelebiliriz?

Bilinçsiz tüketimin ve buna bağlı olarak bilinçsiz bir hayat sürmenin bedelini ortak ekosistemleri paylaştığımız canlılar ile birlikte doğa ödüyor. Kir pas içinde bir havayı soluyup hayatlarını kaybeden canlıları ve solan yeşili gördükçe doğanın verdiklerini alma vaktinin geldiği gördük. Genzimize dolan gri havadan, bastığımız betondan, ışıl ışıl sokaklardan ve şehrin gürültüsünden bilhassa bıktığımız son birkaç yılda çevreye karşı gösterdiğimiz hassasiyet arttı. Bu hassasiyetin artması için ortak bir bilinç yaratılmaya çalışılıyor. Çünkü hepimiz biliyoruzki ekosistemimiz için gerekli olan adımı hep beraber atmalıyız. Herkes bilinçlenmediği sürece yalnızca birilerinin ve bazı kurumların çabası çevreci bir hayata dönüşümü sağlamaz. Gezegenimizi hep beraber kirlettik, bu sorunu hep beraber çözeceğiz.  

doga-dostu-pazarlama-green-marketing-ile-hem-dogaya-hem-musteriye-etki-edin!
@unsplash

Bu Süreçte Markalar

Hayatta her bağlamda tüketicinin karşısına çıkan markalar bu iç görü ile beraber, pazarlama projelerini çevreci temalar üzerinden planlamaya başladı. Yeşil Pazarlama ile markalar hem medyada sıklıkla yer alan bu konu ile marka bilinirliğini arttırıyor hem de pazarlamanın ötesinde bir iyilik için ürünlerini/hizmetlerini çevre dostu olacak şekilde revize ediyorlar. Bu noktada çalışan, tüketicinin talebine istinaden doğa dostu ürünler, doğa dostu ambalajlar seçen markaların saysı ne mutlu ki hiç az değil. Bugün petrol firmalarından su üreten markalara kadar her sektörden birkaç marka çevreci bir tutum sergiliyor.

Yeşil pazarlama ile beraber markalar sadece çevre dostu ürünler üretmiyor pazarlama süreçlerini ve reklam iletişimlerini de bunun üzerinden planlıyorlar. Özellikle su israfının karşısında konumlanarak reklam hazırlayan bulaşık deterjanı/bulaşık makinası markalarının pazarlama süreçlerini bu duruma örnek verebiliriz. Çok yakın bir geçmişte çıkan Finish Quantum Max reklam filmi su tasarrufunun altını çizen ve bunu çocuklar üzerinden şekillendiren bir reklam iletişimine sahipti. Özellikle gelecek nesillerdeki bilincin uyandırılması çevre kirliliğinin kalıcı çözümü için çok daha önemli Hem güzel bir mesaj hem etkileyici bir reklam filmi yapan Finish’in yaptığı işin yeşil pazarlamanın güzel bir örneği olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca:

@unsplash

Yeşil pazarlama işletmeye kendi piyasasında olumlu bir imaj sunmasının yanı sıra geri dönüştürülebilir atık ve enerjiyi desteklediği için marka özelinde ekonomik bir karşılığının olması da olumlu bir tarafıdır. Bu noktada biz tüketicilerin üzerine düşen sorumluluklarda var. Yeşil pazarlama faaliyelerini desteklemeli, doğa dostu markaların yanında olmalıyızki onlarda sürekliliklerini koruyabilsinler. Doğa için yapılanların sürekliliği sağlanmazsa bir değeri kalmaz. Biz şimdi yaşıyoruz birileri de bizden sonra yaşamaya devam edecek. Unutmayalım başka gezegen yok!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar