Robotların Evrimi – Gelecek Geçmişte Yatıyor

yapay zeka insanların yerini mi alacak?

Paylaşmayı unutmayın.

Robotların Evrimi – Gelecek Geçmişte Yatıyor – İnsanoğlu tarihin başlangıcından itibaren günlük hayatını kolaylaştıracak aletler icat etmek üzere çalıştı. İlk zamanlar yapılan icatlar oldukça ilkeldi. Zaman içerisinde insanlar ihtiyaçlarını göz önüne getirerek daha işlevli ve yararlı icatlar yaratmaya başladı. Ek olarak robot teknolojisi, yüzyıllar içerisinde birçok bilimsel icadın ve teknolojik olgunun robot adı altında birleşmesiyle oluştu. Ancak tarihe dönüp bakarsak icatların, robotların, otomatik sistemlerin yavaş yavaş ve istikrarlı bir geliştiğini görebiliriz.  Bu süreçleri gözden geçirerek robotların icat edilme tarihini inceleyelim.

Robotların Evrimi – Gelecek Geçmişte Yatıyor

Robotların Evrimi – Gelişimi

robotlarin-evrimi-gelecek-gecmiste-yatiyor

Antik Mısır’da icat edilen su saati, insanlık tarihinin ilk robotik çalışmalarındandır. Su saati ölçüm çizgileriyle işaretliydi, sabit akan bir su doldurulurdu. Bu sayede akan su çanlara çarparak ses çıkarır ve zamanın öğrenilmesini sağlardı. Konulan su miktarını sık sık kontrol etmek zamanın daha net öğrenilmesini sağlardı. MÖ 325 yılına kadar bu su saatleri kullanıldı. Böylece ilk robotik çalışmadan uzun seneler yararlanıldı.

Tarihin ikinci robotik çalışması olarak bilinen mekanik kuş güvercin, Archytas tasarladı. Buhar kullanarak havaya fırlatabilen mekanik kuş, robotik anlamda önemli bir gelişme idi. Üstelik Leonardo Da Vinci de robotik anlamda önemli çalışmalar yaptı. Böylelikle bugün Robot Şövalye olarak adlandırılan mekanik, insan gibi hareket edebilen bir adam tasarladı.

19. yüzyılda robotlarla ilgili çalışmalar büyük bir gelişim kat etti. 1893’te Kanadalı profesör insansı robot prototipi Buhar Adam üretti. Bu robot, insansı robotların ilk örneğiydi. Bunun yanında insansı robotlara olan ilginin artmasını sağladı. Ünlü mucit Nikola Tesla, 1898 yılında uzaktan kumanda edilebilen bir dalgıç modeli üretti. Gelgelelim bir gün insansı robotların üretileceğine inandığını da belirtmeyi unutmadı.

robotlarin-evrimi-gelecek-gecmiste-yatiyor
@Comfreak

Robot kelimesi, günümüzdeki anlamıyla ilk kez 1920’de kullanıldı. Hatta bu kelimeyi kullanan Çek yazar Karel Capek, yazdığı bir eserinde robot kelimesini geçirdi. Çek dilindeki anlamı işçi olan robot kelimesi dünya çapında kabul gördü.Sinema sektöründe robotlarla ilgili hayali pek çok film çekildi, bu sayede kişilerin robotlara olan merakı arttı. Sinema tarihinde insan robotun görüldüğü ilk film 127’de çekilmiş Metropolis’di. Metal giysiler giyen robot görünümü bu filmle gündeme geldi.

Robotların popüler kültüre tam anlamıyla giriş yapması 20. Yüzyıldır. 20. Yy’de Atom Çağı olarak bilinen günlerde, insanoğlu teknolojik gelişmeleri robotlar sayesinde ölçmeye ve geliştirmeye başladı. Ne yazık ki bazı teknolojik ürünler robotlaştırılarak hizmete sunuluyor.

robotlarin-evrimi-gelecek-gecmiste-yatiyor
@thedailybeast.

Son Olarak Robotların Evrimi Nereye Varacak

1942 yılında Isaac Asimov üç maddelik bir robot yasası yayımladı. Bu yasa sayesinde günlük hayatta robotlar da neredeyse insanlar kadar yer almaya  başladı. 20. Yy’nin sonlarına doğru robotlar insanların yapamayacağı işleri yapmak konusunda gelişti. Özellikle görevleri insanların ulaşamadığı işlere ulaşmak oldu. Kısacası günümüzde özellikle ağır sanayide robotların kullanımı çokça arttı.Robot teknolojisinin geleceği hakkında net tahminlerde bulunmak şu anlık biraz zor. Bundan dolayı bilinen tek şey ise robotların uzun yıllar daha toplumda yer kaplayacağı…

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar