Geçmişten Günümüze En İyi İcatlar

en-iyi-icatlar

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişten Günümüze En İyi İcatlar – Teknoloji sayesinde hayatımız kolaylaştı. Dünyanın öteki ucunda gerçekleşen olaylardan anında haber almaktan tutun da pratik ev aletleri gibi yaşamımızı her anlamda kolaylaştıran icatları gelişen teknolojiye borçluyuz. Bu teknolojinin adımları ilk olarak teoriyle başlar, denemelerle devam eder ve başarıyla sonuçlananlar hayatımıza girer. Eski dönemlerde atılan ilk adımlar günümüz teknolojisinin temelini oluşturuyor.

@informationage

En İyi İcatlar

1954: Mikrodalga Fırın

En iyi icatlar listesinin başında; 1945’te Raytheon’un Percy Spencer bir radarın güç tüpü önünde durur ve cebinde bir şeker çubuğunun erimeye başladığını hisseder. Bu olay ilgisini çeker. Patlamış mısır çekirdeklerini bu tüpün önüne koyduğunda, çekirdekler laboratuvarın her yerinde patlar. On yıl sonra Spencer, yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla pişen bir “radar menzili” nin patentini alır. 

1955: Çocuk Felci Aşısı

@gıdahattı

Jonas Salk çocuk felcini önlemenin bir yolunu bulur. 1955 yılında 28.985 küresel vaka varken aşı sayesinde 2017’ye kadar sayı 22’ye düştü.

1956: Sabit Sürücü

IBM, ilk bilgisayar sabit disk sürücüsünü, manyetik disk depolamayı tanıtan, buzdolabı boyutunda IBM 305 RAMAC’ı piyasaya sürdü. Dosyalar manyetik eski moda kağıtlarda tutulurdu, yukarı doğru çekmek istediğiniz kayda atlamak mümkün değildi. RAMAC ile mekanik bir kol, verileri belirli bir manyetik doğrultuda depolayarak verileri alır. Bu teknoloji her yerde kullanılmaya devam ediyor.

@pinterest

1960: Kalp Pili

1956’da Wilson Greatbatch icadıyla yanlış direnci yakalar ve kalp atışlarını kaydetmek için ürettiği bir cihaza bağlar. Devre bir darbe yaydığında, cihazın ritmi kontrol etmek için kullanılabileceğini fark eder; 1960 yılında ilk Kalp Pili bir insana başarıyla yerleştirilmiştir.

@cocreateX

1964: İnsansız Hava Araçları

Uzaktan kumandalı uçakların yaygın kullanımı Vietnam Savaşı sırasında 1000 AQM-34 Ryan Firebees ile başlar. Bu 29 metrelik uçakların ilk modeli 1962’de sadece 90 günde geliştirildi. AQM-34’ler 34.000’den fazla gözetim görevine uçmaya devam etti. Başarıları, günümüzde yaygın olarak kullanılan İHA’ların nihai gelişimine yol açmaktadır.

@IWM

1974: Barkod

U.P.C. ticari olarak kendini ilk defa Haziran 1974’te Troy, Ohio’daki Marsh’ın Süpermarketinde bir Wrigley’s sakız paketi üzerinde gösterdi Kodlar, fiyatlandırma bilgilerinin marketlerde depolanması için endüstri standardı haline gelir ve hem tüketiciye dönük hem de dahili izleme uygulamaları için hızla genişler.

1978: GPS

GPS’in öncüsü TRANSIT, 1960’ların başlarında nükleer sübvansiyonlara rehberlik etmek için geliştirildi. Modern Navstar Global Konumlandırma Sistemindeki (GPS) ilk uydu piyasaya 1978’ de sürüldü. Başkan Clinton, askeri olmayan kullanıcılara şifrelenmemiş bir GPS sinyaline erişim izni verdi. Şimdi, ucuz, el tipi GPS üniteleri bir kişinin yerini 3 metreye kadar belirleyebilir.

@gajits

1988: İnternet Virüsü

Yüksek lisans öğrencisi Robert Morris, 2 Kasım’da Morris solucanı olarak bilinen virüsünün serbest bırakılmasıyla uzaktan bağlı bilgisayarlardaki güvenlik açıklarını göstermektedir. Rich Skrenta’nın Elk Cloner’ının aksine, solucan transfer için herhangi bir donanım gerektirmez.

@girişimtürkiye

Morris, internetin boyutunu ölçmenin bir alıştırması olduğunu söylese de, birçok kez virüs bulaşmış bilgisayarlar önemli ölçüde yavaşlar; ilk 15 saat içinde, birçoğu kurtarılamayan 2.000 bilgisayar bulaştı. Morris, 1984 tarihli Bilgisayar Sahtekarlığı ve Kötüye Kullanımı Yasası uyarınca yargılanan ve hüküm giyen ilk kişi oldu.

1998: Uluslararası Uzay İstasyonu

@webtekno

20 Kasım 1998’de, İşlevsel Kargo Bloğu, yani Zarya, sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu haline gelecek ilk parça olarak uzaya fırlatıldı. Sayısız denemeye ve uluslararası işbirliğinin parlak bir örneğine ev sahipliği yapan ISS, birlikte çalıştığımızda insanlığın neler başarabileceğinin kanıtıdır.

2001: Wikipedia

@hurriyet

Dijital ansiklopediyi neredeyse yirmi yıl boyunca reklamsız tutmak inanılmaz başarıdır. Vikipedi’ nin kullanıcı tarafından oluşturulan modeli bazen sorun çıkarabilir, ancak genel olarak çevrimiçi cevapları bulmak için köşe taşı olan bir programdır ve aranılan sorular için en açık cevapları barındıran bilgi kaynağıdır.

2007: iPhone

@chiponline

Steve Jobs, Apple’ın ilk akıllı telefonunu yakındaki Starbucks’tan 4000 latte şaka çağrısı emriyle tanıtıyor . İPhone fiziksel bir tuş takımı olmayan ilk ABD akıllı telefonudur ve bugüne kadar 1,2 milyardan fazla satılan şimdiye kadarki en çok satan icattı. Uber, Venmo, Tinder gibi uygulama tabanlı şirketlerin geliştirilmesini sağlıyor.

2013: Atlas

@pinterest

Robot devrimi hala gelmedi, ama eğer varsa, Atlas’ın paketi yönetmeyeceğini hayal etmek zor. 2013 yılında Boston Dynamics tarafından inşa edilen robot giderek daha fazla numara öğrenirken hayret etme kapasitesine sahiptir .

2015: Yeniden Kullanılabilir Roketler

@NTV

Çok amaçlı roketler, SpaceX’in NASA ile ortaklığının zaten düşürdüğü hala ağır uzay yolculuğu maliyetini önemli ölçüde azaltabilir . Hem Blue Origin’in New Shepherd’ı hem de SpaceX’in Falcon 9 roketleri, lansmandan sonra başarılı bir şekilde dik inişler yapıyor. Falcon 9 lansmanı, SpaceX’in kurucusu Elon Musk tarafından Mars’ı kolonileştirme hedefine doğru bir adım olarak lanse edildi.

2018: Metal 3D Baskı

@proto3000

3D baskı metal parçalar, üretimi hızlandırarak ve özelleştirmeyi  daha uygun maliyetli hale getirerek imalat işinde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Parçalar daha hafif ve daha güçlü yapılabilir. Eylül ayında HP , 2020’nin sonlarında piyasaya sunulması planlanan endüstriyel ölçekli Metal Jet yazıcılar  için ön siparişler açtı ; ilk müşteriler arasında Volkswagen ve Primo Medical Group yer alıyor.

2019: Kano PC

@kano

Kano , çocuklara bilgisayarların nasıl çalıştığını öğretmek için özel bir işletim sistemi kullanan bir DIY bilgisayar kiti ile kendisi için bir isim yaptı. Şimdi, Kano PC, kullanıcıların bir bilgisayarın donanım yönlerini bir araya getirmelerine yardımcı olurken, aynı anda çocuklara bir bilgisayarı çalıştıran bitler ve baytlar hakkında her şeyi öğreterek bu konuşmayı ileriye taşıyor. Kit eğitim için tasarlanmış olmasına rağmen, genç bir genç için harika bir ilk bilgisayar olabilir. 

KAYNAK: Popular Mechanics

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar