Range Rover, Off-Road Canavarından Lüx SUV’a Nasıl Dönüştü?

range-rover-siyah

Paylaşmayı unutmayın.

Land Rover markasının en önemli modellerinden biri olan Range Rover markanın kendisi kadar şöhretli. İngiltere Kraliyet Ailesi, Kim Kardashian veya dünyanın en ünlü zenginleri tarafından off-road özellikleri ile güçlü dış yapısı ve konforlu iç yapısıyla en çok seçilen modellerden birini oluşturuyor. Ama dünyaca ünlü off-road aracın son yıllarda bir lüks SUV a dönüşmüş durumda. 

Range Rover, Off-Road Canavarından Lüx SUV’a Nasıl Dönüştü?

Range Rover Tarihçesi

Land Rover içerisinde gizli bir proje olarak başlatılan Range Rover 1960’lı yılların sonrasında ortaya çıktı. Klasik bir Land Rover’dan daha lüks bir tercih oluşturması açısından sunulacak bir proje olarak düşünüldü. 1970 yıllarında tanıtıldığında, özellikle arazi sahipleri ve toprak zenginleri için bir off-road araç olarak planlanmıştı. 

Bu araç arazide ve yolda mükemmel bir performans sağlıyordu. Sonrasında, 1994 yılında BMW tarafından Rover grup satın alınırdı. Sonrasında Range Rover çok daha lüks bir konuma ulaşmaya başladı. 2000’li yılların başında artık marta büyük bir araç modeli olarak şehirlerde kullanılan bir hale gelmişti. Ancak 2000 de BMW, Land Rover markasını Rover gruptan ayrılarak Ford Motor Company ‘e sattı. Sonrasında ise Jaguar ile birlikte Land Rover Ford markası tarafından Hindistanlı Tata Motors şirketine satıldı. 

Yeni Nesil Prestijli Araçlar

Gelişen Range Rover her noktaya ulaşabilen ve her noktada kullanılabilen bir hale gelmişti. Çünkü öncesinde arazi araçları şehir içerisinde kullanılabilecek araçlar değildi. Sedan araç tercihleri daha fazla ön plana çıkıyordu. Buna karşılık Range değişimin belirleyicisi olarak lüks bir SUV araç kullanmak isteyen kişiler için en önemli tercihlerden biri olmaya başladı.

Lüks konumda gerçekten çok üst düzeyde bir SUV araç seçme açısından marka dünyanın sayılı markaları ile yarışır bir hale gelmişti. Hatta Range sayesinde daha önce premium seviyede bir SUV araç bulunmamasına rağmen artık bu mantık ortaya çıkmıştı. Bu durum çok yüksek rakamlarla satış yapılmasına neden oldu. Fakat yine de bu rakamlar satışlarda hiçbir yavaşlama ortaya çıkardı.

Fiyatlar Şüpheye Neden Oldu

Çok yüksek noktalara ulaşan fiyatlar birçok insanın şüphe duymasına neden oluyor. Sonrasında marka bu kaliteyi elde etmek isteyenler için 2020 Evoque model gibi noktalarda 43 bin dolar gibi rakamlara kadar iniş gerçekleştirdi. Fakat Range almak isteyen bir alıcının 92 bin dolar gibi bir ödeme yapması gerekiyor. 

Bugün bu araçlar arazi aracı olmanın dışında artık aynı zamanda şehir araçları oldular. Daha soft yolcular için dahi tercih edilebilecek 4×4 ve çok lüks araçlar olarak görülüyor. Aslında 2004 yılında ilk tasarımcı Charles Spencer King Rover araçların hiçbir zaman bir kibir meselesi olarak tasarlanmadığını ifade etmiştir.

Günümüzde Marka

Range Rover 2020 yılı itibarıyla The Defender modelini sundu. Discovery sayesinde daha işlevsel araçlar sağlamaya başladı. Bugün Land Rover grubu içerisinde Range modeller markanın tüm satışları içerisinde yüzde yetmişini oluşturuyor. Günümüzde Land Rover, Range model araçlarda elektrikli teknoloji geliştirmeyi planlıyor. Aynı zamanda daha da özel bir SUV seçenek sağlamayı planlıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar