Profesyonel Öz Geçmiş Oluşturma – CV’nize Fark Katacak Sihirli Dokunuşlar

profesyonel-oz-gecmis-olusturma-cv'nize-fark-katacak-sihirli-dokunuslar

Paylaşmayı unutmayın.

Profesyonel Öz Geçmiş Oluşturma – CV’nize Fark Katacak Sihirli Dokunuşlar – CV kelimesi, Latince Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır. Türkçe’ye ise ‘Öz Geçmiş‘ olarak çevrilmiştir. Günümüz lügatında ise iş hayatına girişin anahtarıdır denilebilir.

İlk bakışta sizi öne çıkarak ve fark yaratacak, işe alınmanız için gerekli başlıca evrak elbette CV, diğer bir deyişle öz geçmişiniz. Bu nedenle özenle hazırlanmış bir CV’nizin bulunması oldukça önemli.

Profesyonel Öz Geçmiş Oluşturma – CV’nize Fark Katacak Sihirli Dokunuşlar

İşte Profesyonel Öz Geçmiş Oluşturma İşinize Yarayacak 6 Sihirli Dokunuş

CV, öz geçmiş
Photo by Andrea Polini on Pixabay

1- Kariyer Öykünüzün Maddeler Halinde Olmasına Dikkat Edin

İşverenler gelen CV’lere göz atmak için ortalama 20-25 saniye zaman ayırır. Bu sürede sizi işe almasını sağlayacak bilgileriniz göze çarpmalıdır. Yan yana sıralı uzunca bir metindense, maddeler halinde yazılmış bilgilerle bunu gerçekleştirmeniz daha olası olacaktır.

2- Ana Konudan ve Amaçtan Uzaklaşmayın

How to write a CV
Photo by Quinn Kampschroer on Pixabay

Gereksiz detaylar vererek CV’nizin aşırı uzun ve göz yorucu olmasına sebep olabilirsiniz. Bu nedenle asıl amacınızın işe alınmak olduğunu unutmamalı ve işe alınmanızı sağlayacak bilgilerinizin önünü kapatmamalısınız. Örneğin hobilerinizle ilgili detaylara veyahut eğitim hayatınızın üstünden 10 yılı aşkın bir zaman geçtiyse eğitiminizle ilgili detaylara çok da gerek olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

3- Kendinizi İşveren Yerine Koyun

CV’nizi hazırlarken neyi yazıp yazmamanız konusunda kararsız kalırsanız yapacağınız ilk şey ‘Ben işveren olsam bunu okuduğumda ne derim?’ tarzı soruları kendinize yöneltmek olmalıdır. Eğer başka bir gözle baktığınızda içinizden buna ne gerek var diyorsanız düşünmeden silin. Başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği becerileri göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

4- Başvurduğunuz Pozisyona Uygun Ön Yazı Yazmayı İhmal Etmeyin

Öz geçmiş, cv hazırlamak
Photo by Bram Naus on Unsplash

Bu iş için neden başvuruda bulunduğunuzu ve sizi neden işe almaları gerektiğini kısaca anlattığınız bir ön yazı yazmak hem bu başvuruya gerçekten zaman ayırdığınızı hem de bu iş için istekli olduğunuzu gösterecektir.

Basitçe bir ön yazı örneği görmek isterseniz, sizleri şöyle alalım:

Sayın ..…,

Eğitim hayatım ve tecrübelerim doğrultusunda farklı insanlarla birlikte çalışma, bir takımda yer alma ve birlikte üretebilmeyi öğrenme fırsatım oldu. Bu nedenle takımınıza kolaylıkla adapte olacağımı düşünüyorum.

İşini severek yapan ve detayları çok önemseyen biriyim. İnsan ilişkileri noktasında esnek olmanın bana verimlilik olarak geri döndüğünü sıklıkla tecrübe ettim. Yeni şeyler öğrenmeyi, yeteneklerimi geliştirmeyi çok önemsiyor, bu amaçla insan ilişkilerinin öğreticiliğinden faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Ekibimdeki insanlarla bilgi alışverişinde bulunmak benim için bu nedenle çok önemli.

Fikir geliştirmenin zihni, dolayısıyla bedeni sürekli aktif tuttuğunun bilincinde olarak hem iş hem de bireysel hayatta yaratıcı olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Sık sık not aldığım taze fikirlerim var ve bunu kurumunuza katkıda bulunma noktasında kullanmak için sabırsızlanıyorum.

Ön yazımı okumaya ve CV’mi incelemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Yakın zamanda sizden olumlu haberler almayı diliyorum.

Saygılarımla,

5- Tecrübelerinizden Bahsetmeyi İhmal Etmeyin!

Eğer iş tecrübeniz bulunuyorsa bunu CV’nize yazmaktan çekinmeyin.  Öz geçmişte bahsi geçen tecrübeler, işveren tarafından dikkate alınan en önemli bilgilerdir.

6- Dil bilgisi ve Yazım Kurallarına Dikkat Edin

Öz geçmiş, portfolio, CV
Photo by Tomislav Kaučić on Pixabay

Gerek CV’nizde gerekse hazırladığınız ön yazıda kullandığınız kelimeler çok önemli. Bununla birlikte dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat edilmiş bir CV de hakkınızda olumlu düşünceler yaratacaktır.

Gerek Türkçe gerek İngilizce bir öz geçmiş hazırlıyor olun, bozuk gramerle yazılmış bir CV ile karşılaşan işveren, genelde adayın dikkatsiz birisi olduğunu düşünür. Kötü kaleme alınmış bir öz geçmiş, ön yargı yaratabilir. Grameri bozuk diye gelen bir başvuru bir kenara konmaz ama olumlu bir izlenim de bırakamaz.

Aynı zamanda öz geçmişinize fotoğrafınızı eklemeyi ihmal etmeyin. Nasıl ki sosyal medya platformlarında profil fotoğrafı olmayan kişileri pek de ciddiye almıyorsak aynısını iş hayatı için de düşünebilirsiniz.

Hayalinizdeki işe kavuşmanız dileğiyle..

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar