İş Hayatında Dikkat Etmemiz Gerekenler

is-hayati-nda-dikkat-etmemiz-gerekenler

Paylaşmayı unutmayın.

İş Hayatında Dikkat Etmemiz Gerekenler – Eğitimimizi tamamladıktan sonra yapmamız gerekenlerde ilk şeylerden biri iş bulmak olacak. Bulunduğumuz işten memnun olmayınca da yeni arayışlara gireriz. Bu sürede “Kendime göre bir iş bulabilecek miyim? Ne zaman iş  bulacağım?  Çalışma hayatım bana neler getirecek? Seçimlerimden dolayı pişmanlık duyacak mıyım veya mutlu olacak mıyım? Beni neler bekliyor?”  gibi sorular kafamızda dönüp durur. İşin ucun da bir de tecrübesizlik varsa, o heyecanımız kat ve kat artar.

Yeni işlere adım atmanın o tatlı heyecanıyla önemli noktaları atlamamak gerekir. Peki atlamamamız gereken o önemli noktalar neler? Kendimize uygun işi nasıl seçeceğiz? Hayat kurtaran bu tüyolardan bahsedelim.

İş Hayatı ‘nda Dikkat Etmemiz Gerekenler Liste

Aranılan niteliklere uygun musunuz?

Her ne kadar “Ben kendimi biliyorum.” diye düşünsek de, hala kendimizi tam anlamda tanıyamadığımız zamanlarımız oluyor. Bir işe başlamadan önce nelere yatkın olduğumuzu bilmeliyiz. Kendimizi hangi yönde ve nasıl geliştirmek istediğimizi iyice düşünmeliyiz.

İşi analiz edin!

Başlamayı düşündüğünüz işin ne ile alakalı olduğunu, nasıl yapıldığını, işin olumlu ve olumsuz bütün yönlerini araştırmalıyız. Böylelikle karşılaşacağımız durumlar sürpriz olmaz.

Mülakat sorularına pratik yaparak hazırlanın.

Çoğu aday mülakata girecekleri firma hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan mülakata girmekte ve yalnızca bu yüzden olumlu sonuç alamamaktadırlar. Mülakat sırasında, pozisyonu ve firmayı her yönüyle tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmelisiniz.

Bir mülakatının aday için olduğu kadar, mülakatı yapan kişi içinde stresli bir tecrübe olduğu bilmelisiniz. Uzmanlar mülakatta başarılı olmanın ilk şartının heyecanın önlenmesi olduğu görüşündedir. Ortaya çıkacak stresle başa çıkmanın tek yolu mülakata her yönüyle hazırlıklı olarak gitmektir.

 Sakinliğinizi korumak için başarılarınız hatırlayın. Reddedilmenin kaçınılmaz bir şeyden ziyade bir olasılık olduğunu anımsayın. Sonuçta hayatınızın sonu olmayacak, yenilikler peşinizi bırakmayacak.

Adımları Takip edin.

Mülakatın giriş aşamasında çoğunlukla mülakatçı sizi dinlemek ister. Girişte niteliklerinize ve tecrübenize yoğunlaşılır. Gelişme aşamasında sizden daha fazla bilgi toplanmaya çalışılır. Sonuç aşamasında ise firma ve pozisyon detaylı olarak anlatılır.  Eğer mülakat performansınız, mülakatı yapan kişi tarafından beğenilirse, pozisyonun maddi imkanlarına da yer verilir.

GELENEKSEL MÜLAKAT SORULARI                               

Klasikleşen bazı mülakat soruları: “Zayıf ve güçlü olduğunuz yanlarınız nelerdir ? Diğer adaylardan farklı olarak bu firmaya sağlayacağınız faydalar nelerdir? Şu anda çalışmakta olduğunuz işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz veya neden ayrıldınız? Niçin firmamızda çalışmak istiyorsunuz? Kariyerinizdeki en önemli başarınız nedir?”   Gibi, sizden orijinal cevaplar beklenen sorulardır.

Yeni mezunlar için bu sorular biraz daha farklı. İlk başta  “Üniversite eğitiminize devam ederken herhangi bir iş tecrübeniz oldu mu? Mezun olduğunuz bölümü neden seçtiniz? Katıldığınız sosyal aktiviteler nelerdir? Eğitiminize devam etmeyi arzu ediyor musunuz? Hobileriniz nelerdir?” gibi, daha kişiyi tanımaya yönelik sorular olur. Sonra geleneksel sorulara geçilir.

Sorulara nasıl cevap vermeliyiz?

İşe alım uzmanı size en zayıf yönlerinizi sorduğunda iyi bir cevap vermek zor olabilir. Ne yaparsanız yapın çok fazla çalışmak olduğunu söylemeyin.  Bunu ilk düşündüğünüzde size gurur verici bir şeymiş gibi gelebilir. Ancak belli bir noktada artık bu bir klişedir.

Olabildiğince açık konuşmaya bakın. Sizin de karşı tarafa yarar sağlayabileceğinizi ön plana sunduğunuz kadar onlardan da bir şeyler öğrenmeye hevesli ve istekli olduğunuzu belirtin.

Unutmamanız gereken bir diğer konu da, sonucun olumsuz çıkma ihtimalidir. Bu ihtimal gerçekleşirse kendimizi üzmemeliyiz, öz güvenimizi kaybetmemeliyiz. Nerede hata yaptığımızı tespit edip yanlışlarımızı düzeltmeye odaklanmalıyız. Bu şekilde ilerleyebilir ve hak ettiğimiz konuma ulaşabiliriz.

Kendi konumumuzu kendimiz belirleriz. Azimle, istekle sevdiğimiz işi yaparsak başaramayacağımız şey yok.

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesinin başında mülakatçı, havayı yumuşatmak için size sohbet niteliğinde sorular sorabilir. Mülakat sırasında mülakatçının yaklaşımı ne olursa olsun resmiyetinizi bozmayın. Kendinizden bahsederken ukalalık yapmamaya özen gösterin. Bu hiçbir işverenin hoşuna gitmez.

Soru sormaktan korkmayın. Firma ve işiniz ile alakalı soracağınız sorular sizin araştırma yaptığınızı gösterir. Bu da mülakatçıyı artı yönde etkileyecek bir davranıştır.

Firmanın telefonu da herhangi bir geç kalma durumu için yanınızda bulunmalıdır. Kimse beklemekten ve bekletilmekten hoşlanmaz.

Mülakat sırasında kesinlikle saate bakılmamalıdır. Bu, karşı taraftan sıkıldığınızı düşündüren bir izlenim yaratabilir.  Bir başka önemli konu ise, mülakatçı fiyat konusunu açmadan siz de açmamalısınız.

İş hayatı ‘nda, iş görüşmesi sırasında ortaya çıkması arzulanan etkili performans, olumlu davranış biçimi, ön hazırlık ve basit kurallara uyma ile, en üst seviyesine ulaştırılabilir.

Eğer bu yazımızı beğendi iseniz “şirketler için doğru strateji belirlemek” makalesini de okuyabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar