Pandemi Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi? Bu Yaz Nasıl Tatil Yaptık?

Paylaşmayı unutmayın.

Pandemi Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi? Bu Yaz Nasıl Tatil Yaptık? – Kısıtlamaların kaldırılmasının ardından pek çok kişi tatil planları yaparak yazlık bölgelere akın etti. Ancak tatil alışkanlıkları önceki yıllara hiç benzemeyerek çeşitli değişikliklere uğradı. Pandemi ile birlikte yeniden şekillenen tatil tercihlerinde ise büyük bir değişim gözlemlendi. Adgager, Türk halkının Covid-19 krizinin ardından tatilini nasıl geçirdiğini araştırdı. Hazırlanan yeni rapor ise değişimleri gözler önüne serdi. 

Konaklama tercihleri, seyahat süreçleri ve tatil beklentileri araştırmanın ana konusu olarak sunulmuşt. Bu araştırma gösteriyor ki Türkiye’deki tatil alışkanlıkları değişiyor. İşte karşınızda pandemi dönemi nasıl tatil yaptığımızın sonuçları:

Hazırlanan rapora göre her ise 10 kişiden 4’ü tatil tercihlerini değiştirdiği görülüyr. Bunun yanında her 3 kişiden 1’inin ise pandemi dönemi boyunca seyahat etmediği aktarılıyor.

Bu Yaz Nasıl Tatil Yaptık?

Tatil İçerisinde Konaklamayı Nasıl Yaptık?

Yapılan araştırmaya göre tatile çıkmak isteyenlerin covid-19 korkuları tatil konusunda oldukça etkili oldu. Kısıtlamaların kalkmasına rağmen tatile gitmeyi ve kalabalık ortamlarda bulunmayı istemeyen çok insan vardı. Yaz tatilini es geçmek istemeyen katılımcılar ise tatil köyü ve büyük otelleri tercih etmek istemedi. Yazlık, müstakil kiralık daire gibi daha izole konaklama seçenekleri bu yaz oldukça tercih edild. Katılımcıların %37’sinin konaklama şeklinin pandemi öncesi ve pandemi döneminde değiştiğini görldü.

@adgager

Pandemide Ulaşım ve Seyahati Nasıl Yaptık? – Bu Yaz Nasıl Tatil Yaptık?

Şehirlerarası ve uluslararası tüm seyahatlerin aksadığı koca dönemin ardından bu yaz birçok seçenek değerlendirildı. Genel olarak bireysel aracı olanların ulaşım konusunda çok daha rahat ettiği görüld. Bunun yanında yurtdışı seyahatlerinde hava yolu ulaşımının sıkça tercih edildiği aktarıldi. Oysaki hava yolu ulaşımının pandemi ile birlikte yüzde 6 oranında bir pay kaybettiği görüldü. Pandemi öncesi seyahatlerde şehirlerarası ulaşım tercihleri arasında ilk sırayı alan otobüs yerini bireysel araçlara bıraktı.

Pandemiden önce otobüs %63, bireysel araç %63, uçak %59 oranda kullanıldi. Pandemi döneminde ise otobüs %30, bireysel araç %43 ve uçak %25 oranında tercih edildı. Araştırma sonuçlarına göre de katılımcıların %68’inin kendi bireysel aracı bulunuyör. Aktif araç kullanım oranı ise %87 şeklinde belirtiliyor.

Yurtiçi ve Yurtdışı Seyahatleri Nasıl Yaptık?

Araştırmaya katılan kişilerden elde edilen verilere göre, yurtiçi ulaşım tercih verileri oldukça değişiyor. Katılımcıların %32’si pandemi döneminde ulaşım aracını değiştirdiğini ifade ediyor. Değişimin ana sebebinin bulaşma riskini en aza indirmek olduğu aktarılıyor. Bunun yanında hiç seyahat etmeyenler de bulunuyo. Pandemi öncesi seyahat etmeyenlerin oranı yüzde 4 iken pandemi sonrası bu oran yüzde 31’lere yükseliyor. Araştırmaya katılan her iki kişiden biri pasaport sahibi görünüyo. Ancak pandemi öncesi alışkanlıklar düşünüldüğünde yurtdışı seyahatlerindeki azalma dikkat çekiyor. Pandemi öncesi yurtdışı seyahatine çıktım diyenlerin oranı %3 iken pandemi döneminde bu oran %1’ geriliyor.

Pandemide Yol Hazırlığını Nasıl Yaptık?

Araştırma sonuçlarına göre değişen faktörlerin yalnızca konaklama ve ulaşım tercihleri ile sınırlı kalmadığı anlaşılıyor. Zira pandemi döneminin yeni normalleri gibi hijyen ve sağlık endişelerinin de bitmediği görülüyör. Bireysel araçlarla yola çıkanların mola ihtiyaçları ve yanlarında bulundurduğu eşyaların da oldukça çeşitli olduğu aktarılıyor. Adgager ‘’Tatil Alışkanlıkları’’ araştırmasında bu konulara da değiniyor. Yolda ihtiyaç duyulan eşyalar ise aşağıdaki gibi listeleniyor:

Araştırma sonuçlarına göre pandemi döneminde seyahate çıkarken her 10 görüşmeciden 7’si maske, 6’s su aldığını belirtiyor. Mola verme nedenlerinin başında ihtiyaç ve benzin satın alımı geliyor. Mola verilecek istasyon seçiminde en önemli kriter ise temizlik oluyor.‘’Seyahate çıkarken yanıma mutlaka alırım’’ denilen eşyalar arasında; maske (%67), su (%56), kolonya (%54) bulunuyor. Özellikle el dezenfektanı (%48), atıştırmalık (%43) ve eldiven (%14) olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Pandemide Tatil İçin Konaklamayı Nasıl Yaptık? – Bu Yaz Nasıl Tatil Yaptık?

Aşılanmanın ve alınana önlemlerin ardından büyük oteller ve tatil köylerinin hizmete açıldığı görüld. Hatta pek çoğunun tam kapasitede çalıştığı açıklandı. Bunun yanında pandemi dönemi ile birlikte yükselişe geçen kiralık villaların da sıkça tercih edildiği aktarıldi. Yazlığı olanların yazlığa gittiği, hatta birçok insanın şehri yazdan önce terk ettiği belirtildı. 

Araştırma sonuçlarına göre, tatil yapılan okazyonların başında pandemi öncesinde tatil köyleri geliyor. Pandemi sonrasında ise ilk sıraya memleket ziyareti yerleşiyor. En sık tatil yapılan okazyonların başında pandemi öncesinde tatil köyü bulunuyör. Pandemi sonrasında ise artık en sık tatil okazyonu yazlık olarak ifade ediliyor. Görüşmecilerin en sık ziyaret ettiği iki bölge ise pandemi öncesi ve sonrasında değişmiyor. Ege ve Akdeniz bölgesi hala pek çok kişi için ilk tercihler arasında yer alıyor.

Tercih edilen konaklama şekillerinin başında pandemi döneminde %40 ile her şey dahil tatil paketi geliyor. Pandemi ile birlikte bu dönemde ilk sırada %44 ile villa/müstakil kiralık ev bulunuyo. Seyahatlerin birçoğu ise aile ve memleket ziyareti temalı gerçekleşiyor. Pandemi öncesine oranla bu ziyaretlerde de düşüş yaşanıyordu ancak ilk sırayı yine aile ziyaretleri kapıyor.

Türkiye’de koca bir pandemi döneminin ardında bu yaz oldukça hareketli bir dönemin geçtiği görülüyor. Özellikle araştırma verilerine göre insanların daha çok izole yerler tercih ettiği belirtiliyor. Ancak yine de bu yaz tatili ile birlikte vaka sayılarının da oldukça artışa geçtiği aktarılıyor. Her ne kadar normalleşme sürecine geçilmiş olsa da sağlığımıza dikkat etmemiz şimdi daha da önem kazanıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar