Olimpiyat Oyunları: Dünyanın Bir Araya Geldiği Sayılı Etkinliklerden Biri

Paylaşmayı unutmayın.

Olimpiyat Oyunları – Dünya ülkelerinin çok çok kolay ortak paydada buluştuklarını görmek zor. Özellikle son yıllarda dünya ülkeleri sadece kendi sınırları içinde var olmaya devam ettikleri için. Buna rağmen dünyada hala geçmişten bu yana ülkeleri bir araya getiren etkinlikler var. Bu yazımızda dünyanın bir araya geldiği en köklü etkinliklerden biri olan Olimpiyat Oyunlarından bahsedeceğiz.

Olimpiyat Oyunları: Dünyanın Bir Araya Geldiği Sayılı Etkinliklerden Biri

Olimpiyat Oyunları

Oyunları ile karşımıza çıkan olimpiyat hiç şüphesiz tüm dünyanın yakından takip ettiği etkinliklerden biri. Hemen hemen tüm dünya ülkelerinin katıldığı dört yılda bir düzenlenen etkinliğin biraz da tarihine bakalım.

Aslında olimpiyatlar 20.yüzyılda başlamadı. İlk olimpiyat oyunları “Antik Olimpiyat Oyunları “olarak da adlandırılan (tabi bunlar efsanelere göre)M.Ö ‘ki yüzyıllara dayanan olimpiyatlar. Efsanelere göre mitolojik kahraman Herakle’in Olimpiya’da buna benzer bir oyuna katılarak kazanmasının sonucunda bu oyunların her dört yılda bir geleneksel olarak yinelenmesi istediği yönündedir. Bir başka efsane bunun Zeus  tarafından Kronos’a karşı aldığı yenilgi sonrasında koyulduğunu söyler. Başka bir efsaneye göre ise , Elis Kralı İfitos’un MÖ 9. yüzyılda halkını büyük bir savaşın içine düşmekten kurtarması için Pythia’ya giderek ona danıştığını, kâhinin ise ona tanrılar onuruna oyunlar düzenleyerek tanrıların memnuniyetini kazanmasını önerdiği geçer. Bunun sonucunda İfitos bu oyunları düzenlemeye başlar ve Spartalı düşmanları bu oyunlar süresince onlara saldırmayı durdurur. Oyunlar tanrıların yaşıyor olduğuna inanılan Olimpos Dağı’nda düzenlenir. Ve adını da bu dağda düzenlenmesinden dolayı alır.

Modern Olimpiyatlar

olimpiyat-oyunlari

1892’de Sorbonne Üniversitesi’nde uluslararası bir spor organizasyonu fikri ortaya çıktı. Bu fikri ortaya atan ise Baron Pierre de Coubertin’di. Fransa –Almanya savaşı sırasında Fransızların yenilmesi sebebiyle fiziksel eğitimin verilmemesinden yanaydı. Bu sebeple spor eğitimini ve kurumlarını güçlendirmek istiyordu. Spordaki rekabetin ve iletişimin gerçek savaşları önleyebileceğini savunuyordu. 1894 ‘de Coubertin önderliğinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi 13 ülke ve 79 temsilci ile ilk kez toplandı. Ve Olimpiyat Oyunlarının düzenlenmesine karar verildi. Akabinde ilk Olimpiyat Oyunları 1896’da Atina’da düzenledi. Ve böylece günümüze kadar geldi. Tabi tarihte bazı olaylardan dolayı ülkelerin boykot amaçlı katılmadığı oyunlarda olmuştur. Bu sırada Olimpiyat Oyunlarının simgesi olan Olimpiyat Halkaları da dünyadaki 5 kıtayı temsilen tasarlanmştır.

Yaz Oyunları  ve Kış Oyunları

Başarılı geçen Yaz Olimpiyat Oyunlarından sonra kış olimpiyatlarının da yapılmasına karar verilmiştir. Çünkü Yaz Olimpiyatları’nda kar ve buz sporlarını düzenlemek imkânsızdır. 1992 yılına kadar Yaz ve Kış Olimpiyatları aynı yıl içerisinde yapılıyordu. Sonuç olarak Yaz ve Kış Olimpiyatlarının iki yıl arayla yapılması amacıyla bir sonraki Kış Olimpiyatları 1994 yılında düzenlendi. Ve günümüzde de Yaz ve Kış Olimpiyatları 2 yıl arayla yapılmaktadır. Kış Olimpiyatları da Yaz Olimpiyatları gibi dört yılda bir yapılmaktadır.

Olimpiyat Oyunlarında Türkiye

olimpiyat-oyunlari

Türkiye olimpiyat oyunlarının ilk yıllarında katılamamıştır. Ancak 1906 yılından bu yana katılmaktadır. 1911’de Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti’nin kurulmasının ardından 1912’deki olimpiyatlarda Türkiye ilk kez resmi olarak temsil edildi. Yıllardır da Türkiye hem  sporcu sayısını hem de branşlarını artırarak olimpiyatlara katılmaya devam ediyor. Peki bu zamana kadar Türkiye hangi branşlarda başarı Altın madalya aldı?

Türkiye, ilk altın madalyayı savaş döneminde düzenlenen 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Yaşar Erkan sayesinde aldı. Greko-romen güreş dalında alan Erkan adını tarihe yazdırmıştır.

Tüm zamanların en iyi haltercilerinden kabul edilen Naim Süleymanoğlu, tam üç kez Olimpiyatlar ’da altın madalyayı ülkemize getirmiştir. Hayatı filmlere konu olan Süleymanoğlu, ilk kez 1988 Seul Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil etti. Dünya Halter Şampiyonası’nda da pek çok kez birinci olan “Cep Herkülü “olarak adlandırılan Süleymanoğlu, 1988, 1992 ve 1996 yıllarında arka arkaya üç kez altın madalyayı ülkemize getirmiştir.

Halterin başarılı isimlerinden bir diğeri Dinamo olarak da anılan Halil Mutlu, 1996, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları’nda peş peşe üç kez altın madalya ‘yayı ülkemize getirmiştir.

Nurcan Taylan, Olimpiyat kazanan Türk sporcular arasında ayrı bir yere sahip. Çünkü bu zamana kadar erkeklerin kazandığı bir oyunda bir ilki gerçekleştirmiştir. Taylan Atina düzenlenen 2004 Olimpiyatları’nda halter dalında 48 kg ile birinci oldu. Olimpiyatlar’da altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olma unvanına sahiptir.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve olimpiyat tarihinde bir ilk gerçekleşti. Okçuluk kategorisinde  İtalyan rakibi Mauro Nespoli’yi 6-4 yenerek Türk okçuluk tarihinde ilk Olimpiyat altın madalyasının sahibi oldu.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları devam ederken bu listeye daha nicelerinin ekleneceğine eminim. Ek olarak olimpiyatlar tarihinde ilklerin yaşandığı bir yıl oluyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar