Nio Çin’in Tesla’sı Olabilir mi?

nio-bir

Paylaşmayı unutmayın.

Nio Çin’in Tesla’sı Olabilir mi? – Elektrikli araçlar her geçen gün çok daha popüler hale geliyor. Bununla birlikte hem üretimleri, hem bu alanda hizmet veren firmalar hem de kullanıcı sayısı gün geçtikçe hızla artmaya devam ediyor. Bu sektörün öncü markası ise Tesla olarak biliniyor. Tesla, neredeyse sektörün tamamına hakim konumda yer alsa da Nio gibi potansiyel rakiplerinin olduğunu söylemek mümkün. Bu içerikte, Nio’nun özellikle de Çin için Tesla kadar değerli olup olamayacağını inceleyerek başlayalım. Öncelikle elektrikli arabaların popüler hale gelmesi sürecine değinmek faydalı olacaktır.

Nio Çin’in Tesla’sı Olabilir mi?

nio-2

Elektrikli Arabalar Nasıl Popüler Hale Geldi?

Nio ya da Tesla gibi markaların yer aldığı bu sektör son birkaç yıl içerisinde hızlı bir gelişim gösterdi. Bundan 10 yıl önce birçok insan elektrikli araba adına herhangi bir şey bilmezken, günümüzde milyarlarca dolarlık bir sektör haline geldi. Bu yükselişin en büyük nedeni fosil yakıtlar kullanan arabaların karbon emisyonu nedeniyle doğaya zarar vermeleri, elektrikli arabaların fosil yakıt kullanan araçlara göre çok daha düşük maliyetlerle yol almaları ve bu araçların teknolojik bakımdan gelişime daha elverişli olmaları söylenebilir.

Nio’nun Dipten Zirveye Yükselişi

Nio, ABD ya da Avrupa ülkeleri içerisinde bilinen bir marka olmayabilir fakat Çin’de elektrikli araç sektörünün lideri konumunda yer almakta. Fakat şirketin bu başarısının pekte kolay olmadığını söyleyebiliriz. 2014 yılında kurulan şirket, 6 milyar doların üzerinde bir maliyete ulaşmasına rağmen bir türlü istenileni elde edemedi. Fakat 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 12.206 araç teslim eden firmanın satış rakamları 628 milyon dolara ulaştı. Bu da Nio firmasını çöküşten kurtardı denilebilir. Koronavirüs pandemisinin olumsuz ekonomik etkilerine rağmen hızlı bir şekilde yükselen Nio, şu anda dünyanın en değerli 4. Araç üreticisi konumunda yer alıyor. Bu durumun başlıca sebebi, elektrikli araçların gelecekte önemli bir rol oynayacağı düşünülmesinden dolayı bu sektöre yapılan yatırımlar olarak açıklanabilir. Evet, Nio hızlı bir şekilde yükseldi fakat yine de Çin pazarına hakim olmak için önünde uzun bir yol bulunuyor.

nio-3

Nio Çin Pazarına Hakim Olabilir mi?

Nio markasının Çin pazarındaki en büyük rakibi, tüm dünyada sektörün tekeli denebilecek kadar güçlü olan Tesla. Daha öncede söylediğimiz gibi Nio potansiyel bir rakip. Fakat Çin pazarını ele geçirmek firma açısından adeta bir kilometre taşı konumunda. Markanın, rakibine göre neredeyse yarı fiyatına satışlar yapması, kalite bakımından da aşağı kalır yanlarının olmaması umut verici. Fakat birçok markanın yer aldığı Çin pazarında da rekabet çok sıkı. Her ne olursa olsun Nio, yakın gelecekte tüm dünyaya adını duyuracak bir firma olacak gibi duruyor. Hatta yalnızca Çin’de değil, tüm dünyada Tesla’nın rakibi olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca firmanın çalışmaları, dünyaca ünlü bir teknoloji devi olan Tencent tarafından da desteklenmekte.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar