Netflix ve Diğer Streaming Servislerinin Birbirleriyle Olan Savaşı

netflix

Paylaşmayı unutmayın.

Başlıca Netflix olmak üzere son yıllarda internet kullanımı vasıtasıyla video akış hizmetlerine ulaşmak çok popüler bir hale geldi. Aslına bakılırsa streaming savaşları şeklinde adlandırılabilecek bir rekabet oluşturacak kapsamda Disney+, Amazon Prime Video veya HBO Max gibi platformlar yer alıyor. 

Streaming savaşları takip edildiğinde de izleyiciler açısından net bir kazanan olduğu görülebiliyor. Ancak gelecek dönemler takip edildiğinde de bu savaşı kazanabilecek alternatifler de yer alıyor. Çünkü bu konuda ABD gibi ülkelerde gerçekleştirilen önemli araştırmalar bulunuyor. 

Streaming Savaşlarında Araştırma Verileri

Uygulama ölçüm şirketi App Annie tarafından sağlanan dördüncü çeyrek verileri bağlamında; ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre iPhone telefonlarında Netflix uygulamasını kullanan kişilerin dörtte biri aynı zamanda da Disney+ uygulamasını, %22’si her ay en az 1 defa Hulu platformunu ve %17’si de Amazon Prime Video uygulamasını kullanıyor. 

Aynı araştırmaya göre Android telefonlarda Netflix kullanıcılarının %15’i ise Disney+ ve %29 oranı da Amazon Prime Video kullanıyor. Bu farkın önemli nedenlerinden birisi de Android telefonların iPhone’dan daha ucuz olması ve uygulamaların daha düşük fiyatlı olması olarak görülebilir. 

Görüldüğü üzere Apple ve Android telefonlarda streaming hizmetlerindeki aboneliklerde çakışma giderek artıyor. Bu bağlamda App Annie Üst Düzey Pazar İçgörü Yöneticisi Lexi Sydow; insanların birden fazla akış hizmetine para ödeyerek kullandığını ve özellikle son dönemlerde Disney+ platformunun Star Wars serisi kapsamında yer alan Mandalorian dizisi ile popüler bir seçim oluşturduğunu ekliyor.

Streaming servislerinde ücretsiz denemeler ve indirimli tanıtım ödemelerinin bitmesi ile birlikte bu durumun nasıl değişeceği de tahmin edilebiliyor. Zira streaming hizmetlerinde ücretsiz denemeler sonunda tüketicilerin abonelik ödemesi yapması gerekiyor. 

netflix

Streaming Savaşlarında Abonelik Rakamları

ABD’de 2019 Kasım ayında tanıtımı gerçekleştirilen Disney+ platformunda, sadece ilk günün sonunda 10 milyon ve aynı ay sonunda 24 milyon kayıt gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. 10 yıldan fazla bir süredir streaming hizmeti veren Netflix ise 2019’un üçüncü çeyrek dönemine kadar takriben 62 milyon ABD abonesi bulunduruyordu. 

2020 yılına girdiğimizde Ocak ortası dönemde Disney+, Android cihazlarda ABD’nin en çok indirilen eğlence uygulaması olarak görülüyor. 2019 yılının tamamı göz önünde bulundurulduğunda ise Android ve iOS sistemler üzerinde Netflix uygulaması tüm indirmeler içerisinde 9. ve oyun dışı uygulamalarda Tinder sonrasında 2. sırada bulunuyor.

Streaming Servisleri Popülerleşmeye Devam Ediyor

2018 ‘de streaming hizmetleri en çok TV’de kullanılırken, App Annie tarafından sunulan veriler bağlamında telefonlarda daha önemli bir hale geldiği görülebiliyor. Hatta geçtiğimiz hafta CES’te gerçekleştirilen bir tanıtımda sunulan Quibi platformu ise sadece telefonlarda kullanılacak. 

Yine App Annie bilgilerine göre streaming uygulamalarından kazanılan abonelik gelirleri, tüm uygulamalar içerisinde %28 ve oyun dışı uygulamalarda ise %95 gibi bir katkı sağlıyor. Özellikle ABD’de kablo hizmetlerinden vazgeçildikçe streaming abonelikleri artıyor. Bu bağlamda da MoffettNathanson Research tarafından belirtildiği üzere de 13 milyon ücretli TV abonesi, TV’de spor ile ilgilenmekten vazgeçtiği için sonunda kablo hizmetlerinden vazgeçip, akış hizmetlerine geçiyor gibi bir görüş bulunuyor. 

ABD’de kablo aboneliği aylık 100 dolar masraf oluştururken, streaming hizmetlerinde aboneler ortalama olarak ayda 30 dolar gibi bir ücret ile 3 veya 4 farklı streaming hizmetinden faydalanabiliyor. Bugün dünyada en popüler akış platformlarından birini oluşturan Netflix dışında özellikle bu yıl bahar mevsiminde Peacock ve Quibi gibi platformların da hizmete girmesi ve ücretsiz deneme sağlanması ile birlikte aboneliklerin ne kadar yüksek bir noktaya ulaşacağı görülebilecek. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar