Nedir bu SWOT Analizi?

Paylaşmayı unutmayın.

Nedir bu SWOT Analizi? – Diyelim ki yeni bir iş teklifi aldınız. Bu teklif şu an sizin kazandığınızdan oldukça fazla. Ama şu anki işinizde oldukça mutlusunuz ve yükselme şansınız var. İstediğiniz ve iyi olduğunuz alanda çalışıyorsunuz ama diğer tarafta uluslararası bir firmada yöneticilik pozisyonu teklif ediliyor. Böylece yıllardır hayalini kurduğunuz yurtdışı serüveninize adım atabilirsiniz. Hangi kararı verirdiniz? 

Oldukça zor bir karar değil mi? En çok hangisini istediğinize de karar veremiyorsunuz çünkü aslında siz de en çok hangisini istediğinize emin değilsiniz. 

İşte bu noktada size önerebileceğimiz harika bir çözüm yolu var: SWOT analizi! İlk başta kulağa oldukça basit geliyor olabilir. Ama inanın SWOT Analizi stratejik bir plana ihtiyaç duyduğunuzda oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Peki SWOT analizi nedir? SWOT analizi yapan birisi nelere dikkat etmelidir? SWOT analizi hangi durumlarda kimler tarafından kullanılır? Gelin tüm bu soruların cevaplarına hep birlikte bakalım! 

SWOT Analizi Nedir?

nedir-bu-swot-analizi
@hartmanadvisors

SWOT, Güçlü Yönler (Strength), Zayıf Yönler (Weakness), Fırsatlar (Opportunities) ve Tehditler (Threats) anlamına gelir. Özellikle organizasyonlar, yeni bir stratejiye karar vermeden önce kuruluşun mevcut konumunu değerlendirmekte kullanır. Organizasyonlarda kullanılabileceği gibi kişisel kararlarda da oldukça etkili bir yöntemdir. 

SWOT analizi, sahip olduklarınızdan en değerli şekilde faydalanmanızı sağlar. Ayrıca zayıflıklarınızı ortaya çıkartır ve size zarar verme şansı olan yönleri görmenizi sağlar. Böylece neyin eksik olduğunu anlayabilir ve sizi gafil avlayabilecek tehlikeleri ortadan kaldırıp başarı şansınızı arttırabilirsiniz. 

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi için birçok yöntem vardır. Ama en bilineni 2×2 matris şeklindedir. Her bir kare SWOT’taki bir alanı ifade eder. Matrisi tamamladığınızda en son ortaya çıkan resmi bir bütün olarak görmenizi sağlar.

nedir-bu-swot-analizi
@allthingsadmin

Bir fikrin nerede olduğunu belirlemek bazen zordur. Bunun için örnek sorular sorabilir, örnek SWOT’lara bakabilirsiniz. Örneğin bir şirket planında güçlü ve zayıf yönler iç etmenler olarak görülebilir. Organizasyonun varlıkları, insan gücü, süreçleri ve yapısı bunlara örnek örnektir. Fırsatları ve tehditleri de dış etmenler olarak yani işinizin pazarı, rakipleriniz, rekabet ettiğiniz alan, pazarın ekonomisi olarak niteleyebiliriz. 

Güçlü Yanlar

Güçlü yanlarınız sizin veya organizasyonunuzun iyi yaptığı şeylerdir. Genel olarak bu alanlarında iyi iş çıkartıyorsunuzdur ya da rakiplerinizden farklısınızdır. Kendinizi diğer insanlardan ayıran özelliklerinizin ne olduğunu düşünün. Bunlar; hızlı öğrenme becerileriniz, özgüveniniz veya alanınızdaki uzmanlığınız olabilir. 

nedir-bu-swot-analizi
@liveplan

Güçlü yönleriniz sizi ayrıan noktalardır. Neyi herkesten iyi yapıyorsunuz? Hangi alanlardaki uzmanlığınız diğerlerinden fark ediyor? Hangi değerlere önem veriyorsunuz? Başkalarının yapamadığı neleri yapabilirsiniz? Hangi kaynaklara erişiminiz var? Örneğin kuruluşunuzun benzersiz satış teklifini (USP) güçlü yönlerinize ekleyebilirsiniz. 

Unutmayın, hangi yönünüz size açık bir avantaj sağlıyorsa o alanda güçlüsünüzdür. Örneğin herkes üniversite mezunu ise bu bir güçlü yan değil, gerekliliktir. 

Zayıf Yönler

Güçlü yönlerinizi tanımladıktan sonra sıra zayıf kaldığınız alanlara geliyor. Burada kendinize dürüst olmanız gerekiyor. Bir SWOT analizi sadece ve sadece ihtiyacınız olan tüm bilgileri topladığınızda işe yarayacaktır. Herhangi bir şeyi gözden kaçırmamanız gerekir. Bu yüzden şimdi gerçekçi olmak ve tatsız gerçeklerle bir an önce yüzleşmek en iyisidir.

@visualparadigm

Güçlü yönler gibi zayıf yönlerde kendinizde olan içten gelen özelliklerdir. Bu nedenle sizi geriye düşüren, geliştirmek istediğiniz alanlara yoğunlaşın. Odaklanma problemi, kaynak yetersizliği, motivasyon düşüklüğü çok yaygın zayıf yönlerdir. 

Kendinizi iyi inceleyin. Siz görmek istemeseniz bile başka insanlar bu zayıflıkları tespit ediyor olabilir. Başkalarının neden sizden daha iyi performans gösterdiğini inceleyin. Aradaki farkları kolayca görebileceksiniz. 

Fırsatlar

Fırsatlar, sizin için gerçekleşmesi mümkün yollar ve şanslardır. Fakat dikkatinizi çekmek isterim: Bunlar kendiliğinden olmaz, sizin talep etmeniz gerekir. 

Örneğin bir işte karşınıza size inanılmaz avantaj sağlayacak bir fırsat gelir. işte tam bu anda onu fark etmek ve kullanmak gerekir. Kullanmazsanız o artık sizin için fırsat olmaktan çıkar.

@venngage

Hemen fark edebileceğiniz fırsatlara bir göz gezdirin. Bu sizin için aradığınız pozisyona açılan bir kapı veya istediğiniz işte aradığınız özellikler olabilir. Küçük avantajlar bile bazen sizi hiç öngöremediğiniz yerlere sürükleyebilir. Bu yüzden aklınıza gelen her şeyi yazın. 

Zamanla değişebilecek fırsatlara özellikle dikkat edin. Bazı seçenekler her zaman karşınıza gelmez, onları doğru zamanda doğru yerde yakalamak zorundasınızdır. Bu sebeple ince eleyip sık dokuyun. 

Tehditler 

Tehditler yine fırsatlar gibi seçtiğiniz yolda karşınıza çıkabilecek zorluklar ve engellerdir. Tehditleri önceden tespit etmek ve onların kurbanı olmadan önce hazırlık yapmak oldukça önemlidir.

Yolunuza çıkma şansı olan engelleri düşünmeye başlayın. Zamanla sizi geri düşürecek veya aşması oldukça zor olacak tehditleri saptayın. Örneğin teknolojinin gelişimi birçok sektör için oldukça büyük bir tehdittir. Birçok iş kolunun sonunu getirme şansı mevcuttur. Bu tarz noktaları iyi düşünün.

nedir-bu-swot-analizi
@boycewire

Başka insanların bu engeller ile nasıl başa çıktıklarından ilham alabilirsiniz. Bu onların bu işi çok doğru yaptıklarını göstermez. Ama sizin için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Sizi savunmasız bırakabilecek neler olabilir? Hangi alanlar benim için bir engel teşkil eder Seçtiğim alanın hangi özelliği beni çok zorlar? Bu tarz sorulara cevap arayın. 

Sonuç 

Tüm kareleri doldurduktan sonra geriye çekilip yazdılarınızı bir inceleyin. Bunu yaptıktan sonta uzunca bir eylem planıyla karşılaşacaksınız: Güçlü yönlerinizi geliştirmek, zayıf alanlarınızı güçlendirmek, herhangi bir tehdidin önüne geçmek ve her fırsatı kullanmak.

Ancak, eyleme geçmeden önce, matrisinizin kadranları arasındaki potansiyel bağlantıları arayın. Örneğin, güçlü yönlerinizden bazılarını yeni fırsatlar açmak için kullanabilir misiniz? Bazı zayıf yönlerinizi ortadan kaldırarak daha fazla fırsat elde etme şansınız var mı?

@snowbirdcreatives

Şimdi fikirlerinizi acımasızca budamanın ve önceliklendirmenin zamanı geldi, böylece en önemlilerine zaman ve para odaklayabilirsiniz. Örneğin parası daha fazla yazmak yerine net bir sayıyla 10000 TL daha fazla yazabilirsiniz. 

Sonrasında eylemlerinizi harekete geçirin. Yavaş yavaş analizinizdeki noktalar üstüne çalışın ve sonuçları inceleyin. Daha kapsamlı sonuçlar için SWOT Analizinizi diğer strateji araçlarıyla (örneğin USP Analizi ve Temel Yetkinlik Analizi) birlikte kullanın, böylece daha büyük bir resim elde edebilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar