Motivasyonu Canlı Tutmak

motivasyon

Paylaşmayı unutmayın.

Motivasyonu Canlı Tutmak – Bazen başladığımız işi devam ettirebilmek için, bazen ders çalışabilmek için, bazen de bir şeyleri düzene oturtabilmek için motivasyon ihtiyacı duyuyoruz.

Başlarken sahip olunan motivasyonu zaman içinde kaybetmenin nedeni; kimi zaman asıl amacı ve hedefi unutmak iken, kimi zaman artık aynı isteğe sahip olmamak veya sıkılmak olabiliyor. Dış etkenlerin etkisi altında kalarak negatif düşüncelere bulanmış olabilirsiniz. Ancak kendinizi bu etkenlerden korumak ve kurtarmak sizin elinizde.

İşte Motivasyonunuzu Canlı Tutmak İçin 5 Yöntem

1-Ulaşılabilir Hedefler Belirlemek ve “İnanmak”

ulaşılabilir hedefler belirlemek ve inanmak
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

Motivasyonu canlı tutmak için ilk adım; İnsanın en çok mücadele etmesi gereken kişi çoğu zaman kendisidir. İlk olarak bir şeyleri başaracağınıza dair kendinizle konuşmalı, kendinizi ikna etmelisiniz. Siz kendinize güvenir ve saygı duyar, kendinizi desteklerseniz; çevrenizdekilerin de size yaklaşımı o yönde evrilecektir.

Elbette başarılı olabilmek herkes için önemlidir. Ancak her insanın hayatı boyunca başarıları kadar başarısızlıkları da olur. Başarısız olunan durumlarda moral bozmak yerine deneyimlerden ders alabilmek, yeni bir hedef için yeniden başlamaya çabalamak ve kendinize olan inancı kaybetmemek çok önemli. Kazanmaya da kaybetmeye de sebep olan en büyük unsur inançtır.

2- Zamanı Doğru Kontrol Etmek- Erteleme Hastalığına Yakalanmamak

Zamanı doğru kontrol etmek
Photo by Free-Photos on Pixabay

Strese girmemek ve işleri son dakikaya bırakmamak için zaman kontrolü yapmak diğer bir önemli işlem. Dikkat dağınıklığı probleminiz varsa zaman kontrolü ile ilgili teknikleri deneyebilir, böylece dikkatinizi ortalama kaç dakika koruyabildiğinizi görebilirsiniz.

Örneğin pomodoro, önemli-acil matrixi, pareto analizi gibi zaman yönetimini sağlamanıza yardımcı olabilecek birçok teknik bulunuyor. Kendinize ve amacınıza en uygun tekniği bularak, yapmanız gerekenleri ertelemeden bir takvim çerçevesinde uygulamak ve neler yaptığınızı görmek sizi daha konsantre edecek ve motive olmuş bir şekilde çalışmaya itecektir.

3- Doğru İletişim Kurmak, Kendinizi ve Başkalarını Sevmek, Yaşama Sevincini Canlı Tutmak

motivasyonu-canli-tutmak
Photo by cottonbro on Pexels

Olumlu ilişkiler kurabilmek, saygı göstermek ve saygı görmek, değer vermek ve değer verildiğini bilmek, gönül almak veya gönlünüzün alınması, düşüncelerinizin dinlenmesi ve önemsenmesi, onaylanmak, takdir etmek ve edilmek, güvenebilmek ve güvenildiğini bilmek kişisel motivasyon açısından önemlidir. Başkalarına özellikle de ihtiyacı olanlara yardımcı olabilmekten dolayı içinizde hissedeceğiniz manevi huzur da motivasyonunuzu artıracak önemli unsurlardan biri olacaktır.

4- Nerede Ara Vereceğini Bilmek

motivasyonu-canli-tutmak
Photo by Karolina Grabowska on Pexels

İhtiyacınız olan motivasyon ister ders çalışmak için olsun, ister spor yapmak için olsun, düzen en önce gelir. Çalışmak önemli ve devamlı olmalı evet, ancak bu devamlılık bir zorunluluk gibi hissettirmemeli. Kendinizi dinlendirebileceğiniz boşluklar yaratmayı ihmal etmemelisiniz. Örneğin üniversite sınavına hazırlanıyorsanız elbette düzenli şekilde ders çalışmanız gerekiyor ancak öğrendiklerinizi sindirebilmek için beyninize zaman tanımalısınız. Bir robot olmadığınızı bilmeli ve sizi mutlu eden, rahatlamanızı sağlayacak aktivitelere de hayatınızda yer vermelisiniz.

5- İyi Bir Müzik Listesi Oluşturmak

motivasyonu-canli-tutmak
Photo by cottonbro on Pexels

Müzik dinlemenin iyileştirici etkisi olduğunu bilmeyen yoktur. Ruh halinizin tek bir müzikle değiştiği zamanlar olmuştur. Slow bir müzikle yüzünüzdeki gülümsemenin silinebildiği gibi, hareketli bir müzikle de düşen modunuzu yükseltmeniz mümkün. Böyle zamanlar için kendinize bolca hareketli, sizi motive eden şarkılardan oluşan bir liste hazırlayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda bu listeye başvurmak, kısa sürede motivasyonunuzun yükselmesine yardımcı olacaktır.

Ayrıca bunların yanında; başarılı olduğunuz bir olay sonrasında sizi mutlu ettiğine inandığınız şeyleri yaparak kendinizi ödüllendirmek, kendinizle gurur duyabilmek de içsel motivasyonu güçlendirmekte oldukça etkili olacaktır.

Kendinizi iyi tanıyarak güçlü yönlerinizi daha çok besleyip, zayıf yönlerinizi geliştirerek olumlu yönde güçlendirmek ve bunu bilinçli bir şekilde yapmak da üzerinizde olumlu etkiler bırakacaktır. Böylece kendinizi daha iyi hissedip, daha olumlu bir bakış açısı kazanabilir ve motivasyonunuzu güçlendirebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar