Masa Başı ve Home Ofis Çalışanlar İçin Özel Egzersizler

home-ofis-calisanlar-icin-egzersizler

Paylaşmayı unutmayın.

Masa Başı ve Home Ofis Çalışanlar İçin Özel Egzersizler – Günümüz dünyasında artık eski sistem ofisler ve şirketler kurulması yerine birçok işletmede freelance olarak evden çalışabilecek personeller aranmaktadır. Buna bağlı olarak birçok kişide bu tip iş imkanlarını göz önünde bulundurarak, ev ortamında masa başı çalışmayı seçmektedir. Hele ki son dönemde yaşanan korona virüs salgını sonrasında birçok kişi evinde bilgisayar veya çizim gibi işler nedeniyle masa başında çalışmak zorunda kalmaktadır.

Gün boyu uzun saatler bilgisayar karşısında ve masa başında kalan kişiler fiziksel olarak aktivite eksikliği yaşadığı için bazı sağlık sorunları ile karşılaşmaktadır. Özellikle bu hareketsiz yaşam tarzı kalp hastalıkları, kemik güçsüzlüğü, kas kaybı, diyabet gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bu tip bir çalışma sistemine sahip olan kişilerin her gün belirli bir süreyi mutlaka spor egzersizlerine ayrılması ve hatta çalışma sırasında bile kısa süreler ile özel egzersizler gerçekleştirmesi faydalı olacaktır.

home-ofis-calisanlar-icin-egzersizler-
Elijah O’Donnell adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Masa Başında veya Home Ofis Çalışırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sürekli masa başında çalışmak zorunda kalan ofis personelleri, memurlar ve freelance olarak evde çalışan kişiler özellikle bazı noktalara dikkat etmelidir. Örneğin, postural farkındalığa dikkat ederek gün içerisinde gövdenin dik olmasına özen göstermelidir. Postural bozukluk yaşamamak için ayaklar yere tam şekilde basmalıdır. Ön tarafa doğru eğilirken, asla belden değil her zaman kalçadan destek almalıdır ve hızlı hareket etmemelidir.

Masa başı çalışanlar elbette gün içerisinde sık sık oturma pozisyonundan ayrılarak ayağa kalkıp, biraz yürümeli ve en azından yarım saatte bir mutlaka ayağa kalkıp hareket etmelidir. Ayrıca diğer çalışanlara göre sıvı tüketimine dikkat ederek su içmeyi aklımdan çıkarmamalıdır.

Masa başında çalışan kişiler için hazırlanan özel egzersizler belirli kısımlara ayrılarak parmak, boyun, omuz, göğüs, sırt, bel bölgesi gibi noktalarda uygulanabilir. Bu nedenle egzersizlerin her biri teker teker bir liste halinde incelenebilir.

Masa Başı veya Home Ofis Çalışanlar İçin Özel Egzersizler

Masa başında çalışan kişiler için hazırlanan özel egzersizler belirli kısımlara ayrılarak parmak, boyun, omuz, göğüs, sırt, bel bölgesi gibi noktalarda uygulanabilir. Bu nedenle egzersizlerin her biri teker teker bir liste halinde incelenebilir.

1- Boyun

home-ofis-calisanlar-icin-egzersizler-boyun
@pexels

Boyun egzersizleri gerçekleştirmek için gün içerisinde birkaç defa tekrarlanacak egzersizler elde edilebilir. Boynunuzu önce sağ tarafa sonra sol tarafa gerilme hissi ortaya çıkana kadar yaklaştırın ve her pozisyonda 10 saniye bekletin. Aslında kulaklarınızı omzunuza değdirmek istercesine hareket ettirebilirsiniz.

2- Bel ve sırt

Bel ve Sırt için egzersizler konusunda ise özellikle kalçanızı sandalyenin ön kısmına doğru yavaşça kaydırabilirsiniz. Bu sayede bel çukurunuz arkaya doğru itildiği için rahatlayacak ve tekrar bel çukurunu öne aldığınızda, bu egzersiz rahatlama oluşturacaktır.

home-ofis-calisanlar-icin-egzersizler-sırt
@pexels

3- Omuz ve göğüs

Omuz ve Göğüs bölgenizi dinlendirmek için öncelikle oturma pozisyonunuzu tamamen dik bir şekle getirin. Sonrasında ellerinizi sandalyenin arka tarafında kenetleyerek kendinizi arkaya doğru esnetmeye çalışın.

4- Parmaklarınızı ve kollarınızı

Parmaklarınızı ve kollarınızı dinlendirmek için ise parmak ve kollarınızı olabildiğince açarak gerin ve bu hareketi 10 saniye devam ettirin. Sonrasında ise elleriniz ve kollarınızı yine gevşeterek, birkaç defa bu hareketi yaptığınızda kol ve parmaklarınız enerji kazanacaktır. Ayrıca el parmaklarını iç içe geçirerek, avuçlarınızı açıp karşıya doğru omuz seviyenizde tutup, sonra aşağı indirip kaldırarak, 15 saniye bu hareketi tekrarlayabilirsiniz.

5- Boyun ve sırtın

Elly Fairytale adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Boyun ve sırtın bir arada çalışması için ise çenenizi eğip göğsünüze ulaştırabilir ve ardından tam tersi bir şekilde sırtınıza doğru ulaştırabilirsiniz. Ayakta gerçekleştireceğiniz iki farklı hareket ile birlikte önce kalçanızı öne doğru eğip gövdenizin gerilmesini sağlayabilirsiniz. 15 saniye bu hareketi tekrarladıktan sonra kalçadan destek alarak yere doğru gövdenizi esnetip, yine 15 saniye bekleyebilirsiniz. Ancak bu hareket bel fıtığı problemi yaşayan kişiler için doğru olmayacaktır.

6- Bacak

Bacak kaslarını çalıştırma açısından ise sol ayağınızı sağ dizimizin üstüne ve sonrasında da sağ ayağınızı sol dizinizin üstüne atarak, 15 saniye beklemeniz gerekir. Bu hareketi yaparken elinizle bacak üstüne biraz baskı yapmanız daha fazla katkı oluşturacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar