Mars Gezegeninde Aranan Yaşam Bulunabilecek mi?

mars-rover-space-travel-robot

Paylaşmayı unutmayın.

Mars Gezegeninde Aranan Yaşam Bulunabilecek mi? – Mars gezegeninde yaşam konusu uzun yıllardan beri tartışılan ve hakkında çeşitli araştırmalar yapılan bir konu. NASA, geçtiğimiz günlerde Mars’ta yer alan Jezero Krateri üzerinde inceleme yapabilmek için Perseverance gönderdi. Araç, jeolojik yapı açısından Salda Gölü’ne oldukça benzemekte olan bir kratere, başarılı şekilde iniş yaptı.

Perseverance, bu zamana kadar Mars yüzeyine gönderilmiş en büyük araç olarak karşımıza çıkıyor. Aracın boyu 2 metrenin üzerindeyken, 1 tondan daha ağır. Ayrıca aracın üzerinde keşif ve inceleme yapılması amaçlı konulan 23 adet kamera yer alıyor.

Aracın en büyük hedefi ise Mars’ta canlı yaşamın olup olmadığına dair izler bulmaktır. Özellikle de aracın bulacağı herhangi bir fosil bu konuda çok önem arz ediyor. Araç, daha önce üzerinden akarsu ya da sıvı geçmiş olduğu düşünülen bir kraterin üzerine iniş yaptı. Aracın iniş yaptığı bölgenin jeolojik yapısı, daha önce o bölgede sıvının bulunduğuna işaret ediyor. Perseverance ise burada daha önceden canlı organizmaların bulunup bulunmadığını araştıracak.

Mars Gezegeninde Aranan Yaşam Bulunabilecek mi?

mars-gezegeninde-aranan-yasam-bulunabilecek-mi
@Daniele Colucci / unsplash

Yaşam İzi Bulunma İhtimali %50

NASA uzmanlarının yorumlarına göre; bölgede canlı organizmalara dair izlerin bulunmasının ihtimali %50. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre; su bulunan yerlerde canlılar üreyebiliyor, gelişebiliyor. Persevarence’nin söz konusu kratere iniş yapmasının nedeni de tam olarak bu.

Krater üzerinden daha önceden sıvı geçişi olduğuna dair izler var. Fakat bu sıvı, herhangi bir sıvı mı? Yoksa su mu? İşte, Persevarence’nin ilk hedefi bu konuya açıklık getirip, canlı yaşam formları aramak. Şu ana kadar bu alanda yapılan tüm aramalar, olumsuz bir şekilde sonuçlandı. Her ne kadar Mars’a gönderilen araçların kabiliyeti gelişmiş, yaşam formu olma ihtimali yüksek bölgeler seçiliyor olsa da; canlı organizmalar bulmak hala çok zor bir iş.

mars-gezegeninde-aranan-yasam-bulunabilecek-mi
@WikiImages / pixabay

Mars Gezegeninde Yaşam Aramalarındaki Son Durum

Daha öncede belirmiş olduğumuz gibi Mars üzerinde yapılan birçok araştırma var. Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa Uzay Ajansı, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri; farklı zamanlarda Mars’a araç göndermeyi başardılar. Gönderilen araçlar her geçen gün gelişiyor. Örneğin; Perseravence uzay aracıyla gönderilen Ingeniuty, Mars üzerinde uçuş gerçekleştiren ilk motorlu araç özelliği taşıyor. Ayrıca, gönderilen araçların yaptıkları araştırmalar da her geçen gün genişliyor.

Mars yüzeyinde yapılan araştırmalar şu ana kadar somut bir sonuç vermedi. Fakat artık Mars’ta yaşam bulma umutları eskisine göre çok daha güçlü. Yani, Mars gezegeninde yaşam bulunma ihtimali her çalışma ile beraber daha da artıyor diyebiliriz. Fakat ne olursa olsun bu konu hakkında net bir yargıda bulunmamız mümkün değil.

Durum böyle olsa da dediğimiz gibi artık araştırmalar çok daha güçlü. Örneğin, ilk yaşam arama çalışmalarında Nasa Mars’a gönderdiği araçlardan sinyal alınamıyordu. Fakat artık ışık hızıyla sinyal göndermek ve almak mümkün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar