Markalar Sosyal Medya Platformlarını Nasıl Etkili Kullanabilir?

markalar-sosyal-medya-platformlarini-nasil-etkili-kullanabilir

Paylaşmayı unutmayın.

Markalar Sosyal Medya Platformlarını Nasıl Etkili Kullanabilir? – Bir ürünü pazarlamanın sayısız yolu vardır. Doğru strateji ile tüketicilerin dikkatini pazarlanacak ürüne çekmek etkili bir yöntemdir. Buna ilaveten değişen şartları ve yeni trendleri göz önünde bulundurursak pazarlanacak ürünü tüketicinin var olan odağına yerleştirmek bir başka etkili unsurdur. Muhtemel ki buraya kadar üstü kapalı bir şekilde belirttiğim durum pek oturmadı kafanızda ve aklınızda buradaki tüketici kim ve halihazırda onun odağı nerede soruları var. Bahsettiğim tüketici kim: ben, ailem, arkadaşlarım, siz yani aslında hepimiz. Biz en genel manada epey kalabalık bir grubuz.

Peki bizim odağımız nerede?  Cevabı hiçbirinizi şaşırtmayacak: bizim odağımız sosyal medyada. Sosyal medyanın önemi  -özellikle evde olduğumuz bugünlerde-günden güne artıyor. Her evden en az birinin ama çoğunlukla birilerinin takip ettiği  bir ya da birden fazla sosyal medya kanalı var ve bu kanalda da kişisel bir hesabı mevcut.

pixabay.com

Günlük hayatın belli noktalarında hepimiz birtakım ürünlerin veya hizmetlerin tüketicisi konumundayız. Bu olaya büyük çerçevede markaların penceresinden bakacak olursak tüketici dediğimiz kitlenin dijitalde var olduğu yer bu platformlar. Her marka bu kanallar vasıtası ile kendi tüketicisine ulaşabilir. Hatta buradaki ihtimal durumunu bile kaldırabiliriz ortadan, ulaşır hem de bunu çok kolay yapar.

Sosyal medya insanları hiç olmadığı kadar ulaşılabilir yapıyor. Sosyal medya tüketicileri de  elbette bunun farkında. Zaten bu yüzdendir ki bugünün en etkili pazarlama faaliyetleri bu platformlardan destek alır. Pazarlamayı sosyal medya üzerinden yürütmek geleneksel pazarlama metotlarının aksine daha az bütçe ile doğru ve daha büyük bir kitleye ulaşılmasını sağlar.

Sosyal medyadaki tüketicilerin ulaşılabilir olduğunu belirttik fakat aynı zamanda bu tüketicilerin ulaşabilir pozisyonda olduklarını da söylememiz gerekir. Sosyal medya etkileşime çok açık bir mecra. Orada marka ile birebir iletişime geçmek, bir sorun, talep, şikayet veyahut öneri varsa bunu oradan ifade etmek oldukça kolay. Sosyal medyayı etkili kullanan markalar buradan gelen yorumları dikkate alıyor ve sorun kişiselse bile bir şekilde çözüyor. Fakat bunu kaç marka yapıyor? Bugün markaların çoğu sosyal medyada yeterince etikili değil. Peki markalar sosyal medyayı nasıl daha etkili kullanabilir?

Markalar Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri

Pek çok markanın kendince takip etiği bir sosyal medya kanalı ve bu kanalda bir hesabı var. Kendi ürünleri ile alakalı paylaşımlar yapıyor, rakip firmalarda dijitalde neler olduğuna bakıyor, sosyal medyadaki gücünü ve kendi kanaatince başarısını ise takipçi sayısıyla ve aldığı beğenilerle ölçüyor. Bütün bunları yapmasına rağmen bu markaların tüm potansiyelini kullandığı, sosyal medyada var olan bütün –potansiyel- müşterilerini çektiğini söyleyemeyiz. Bu noktada, markaların sosyal medyadaki gerçek güçlerine ulaşması için aşağıdaki maddeleri kendi süreçlerinde gözden geçirmelerini tavsiye ederiz.

1) Profilinizi Belirleyin

pixabay.com

Öncelikle markanızın dijital pazarlamada ve bunun özelinde sosyal medya pazarlamasında nerede olmak istediği, kendine tüketicilerinin karşısında ve -en az bunun kadar önemli- rakiplerinin arasında nasıl bir profil çizmek istediği çok önemli. Bu noktada ellbette kendi hedef kitlenizi belirlemek, bu hedef kitlenin demografik özelliklerine hakim olmak gerekli çünkü marka olarak sizin bu platformdaki seyriniz, yaptığınız paylaşımlar ve paylaşımların çerçevesi hedef kitlenizin demografik özelliklerine göre şekil alacaktır.

2) Doğru Kanalı Seçin

Sosyal medya kanalları itibari ile kullanıcılara geniş bir skalada bir sürü seçenek sunuyor. Halihazırda var olan pek çok platformun yanı sıra dönemin trendlerine göre yeni kanallar ekleniyor veyahut eldeki kanallara yeni güncellemeler getiriliyor. Yani sürekli değişiyor bu yüzden de her daim güncel kalıyor. Bu noktada şunu bilmek lazım ki, son derece trend uygulamalar var fakat popüler olan her sosyal medya kanalı her markaya uymaz. Yukarıda belirttiğim markanın kendi çizmek istediği profil ve hedef kitlesinin demografik özellikleri ona hangi kanalda yer alması gerekiyor bunu gösterecektir. Marka bu tespitler sonrasında kendi vitrinine uygun sosyal medya kanalını seçmelidir.

3)İçerik Stratejileri Oluşturun

Uygun platformu seçtikten sonra o platform için bir içerik stratejisi oluşturmak gerekli. Yani artık sizin müşteriye ulaşacağınız bir kanal var bundan sonrasında nasıl ulaşacığınızı belirlemeniz gerekiyor. Markanız ile alakalı ya da ürünleriniz özelinde sizin hazırladığınız reklam filmeleri, videolar, tüketicilerden gelen fotoğraflar, onların kendi deneyim aktarımları, oyunlar ve yarışmalar planlanabilir. Bunun yanı sıra canlı yayınlar düzenlenebilir. Örneğin bazı markalar haftanın belli günlerinde hesaplarını takipçileriyle uzlaştıkları bir kişiye devrediyorlar. Bu tip iş ortaklıkları yaratılabilir. Ortak bir vitrin oluşturmak hem markanın hem de hesabı o gün için yöneten kişinin takipçilerini bir araya getirmek daha çok insana ulaşılmasını sağlar. Bu marka genelinde yapılabileceği gibi belli kampanyalar özelinde de yapılabilir. Marka daha çok insana ulaşır ve bu sayede reklam yapmış olur hem de kampanyanın bilinirliği artar. Özetle, etkileşim yaratmak önemli bu doğrultuda içerikler planlayın.

4) Bütçe Ayırın

pixabay.com

Sosyal medyanın önemli bir güç olduğu tartışmasız. Buradan en doğru şekilde yararlanmak istiyorsak bu işi profesyonelleri ile yapacağız. Günümüz şartlarında her markanın beraber çalıştığı bir sosyal medya ekibi olmalı. Eğer gerçekten burada yakalamaya çalıştığımız bir kitle, hedeflediğimiz bir pazar kazancı varsa  bu işi bunun uzmanlarıyla yapmak durumundayız.

İlk önce hedef kitlemizi belirledik ve bu kitlenin demografik özelliklerini öğrendik. Sorasında uygun sosyal medya kanalını seçtik hesabımızı oluştruduk. Bu hesap için kağıt üzerinde bir sürü içerik planı hazırladık ve hesabı işletmek üzere profesyonel bir ekip oluşturduk. Bundan sonrası plan program dahilinde ilerler. Haftalık, aylık, üç aylık planlar oluşturmak, bu planların duyurularını yapmak çok önemli. Bütün aracılarınıza sayaçlar koyup takipçilerinizin gün saymasını ve beklentiye girmelerini sağlayabilirsiniz. Karşılayabildiğiniz takdirde size artı olarak geri dönecektir. Ayrıca hesabın kontrolünü, etkileşim oranını ve buna paralel olarakta marka bütçenizi nasıl yöneteceğinizi bu planlar sayesinde görebilirsiniz.

Bütün bu aşamalar sonunda yazarın naçizane önerisidir ki markanızdan hikayeler değil, markanızdan gerçek hikayeler anlatın. Her markanın bir kişiliğinin olduğunu göz önünde bulundurursak belli noktalarda değiştiğini dönüştüğünü söyleyebiliriz. Bir tüketici olarak aslında bizler en çok bu dönüşüm hikayesinin peşindeyiz. Markanın sorunlarının ya da çözümlerinin değil. Bu dönüşümüde süslenmiş, gizlenmiş şekilde değil en yalın ve en gerçek haliyle bilmek istiyoruz. Sosyal medya sizin, bize gerçeği gösterin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar