Sosyal Medya Alanında Kişisel Markalaşma Nasıl Sağlanır?

kişisel-markalaşma

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Medya Alanında Kişisel Markalaşma Nasıl Sağlanır? – Sosyal medya, insanların günlük olarak yaygın şekilde hem iş hayatında hem de özel hayatında aktif kullandıkları platformlardır. Kullanım amacına göre farklı aktivite türleri ile kullanılan sosyal medya unsurları, farklı etkileşim gücüne sahiptir.

Geçmişten Günümüze Sosyal Medya

Özel amaç için kullanılan sosyal medya türleri (İnstagram, Facebook, Twitter, Tiktok vb.) genellikle günlük sosyal uğraşların paylaşıldığı ve beğeni faktörü ön planda olan özelliğe sahiptir. İş amaçlı kullanıldığı zaman ise ihtiyaç alanı yani arz talep arasındaki ögelerin reklam ve tanıtımlarını içeren, bilgi veren ve alım satım ilişkisini gerçekleştirme gücüne sahip özelliği barındırmaktadır. Hem özel alan için kullanmayı içeren amaç olsun hem iş ile ilgili bilgi sirkülasyonu için sosyal medya da markalaşma için itibar kazanıp takdir görmek ve takip edilerek sürekli izlenmek önemli noktaya gelmiştir.

@aldenard.com

Kişisel Markalaşma İhtiyaç Duyulan Bir Şey Midir?

Klasik firma isimlerinin markalaşma süreci artık tek düze bir serüven haline gelmiş durumda. Tüketiciler ve ürünlere markalara ihtiyaç ve ilgi duyan kişiler artık markanın arkasındaki kişiyi öğrenmek ve şeffaf bir iletişim süreci beklemektedirler. Artık, iş dünyasında klasik markalar tatmin edici olmuyor. Bu durum 10 yıl öncesine kadar yani markalaşma sadece ünlü olarak anılan kişilerin, kitap yazarlarının, medyatik kişiler ve programların ve geleceği hep parlak olan mesleklerin bir markalaşma amacı ile sınırlı iken artık sosyal medya ve teknolojinin gelişimi ve pek çok kişinin bu yolda ilerleyebilmesinin önünün açılmasını sağlamıştır. Böylece kişisel olarak bir sektöre ağırlık vermeden bir firmalaşma süreci yaşamadan da markalaşmanın olabileceği ortaya çıkmıştır. Bugüne gelene değil kurumsal firmaların yaptığı tek şey ürünü piyasaya sunmak ve beklemekti. Fakat teknoloji ve sosyal medyanın gücünün tahmin edilemeyecek kadar büyümesi sonucu bir güven ortamı yaratmanın mecburiyetini ortaya çıkarmıştır. Çünkü birden fazla marka isminin yayılması insanların hangisini tercih edeceği konusunda çelişkiler ortaya sürmüştür.

Markaların bu durumdan kurtulması için takdir edilecek bir güven yaratmaya ihtiyaçları vardır. Bu durumu günlük hayatta çok sık yaşamaktayız. Örneğin ; sokakta yürürken profesyonel olmayan bir satıcının bize doğrudan yaklaşması bizde bir korku ve tereddüt ortamı yaratacaktır. Buna karşın tanıdıklarımızın olduğu ve tavsiye edilen bir satıcı karşısından tanıdık bir satıcı karşısında daha ılıman bir tepki koyarak ürünü alma duygusu oluşacaktır. Bunu sağlamak içinde güven ortamı yaratılmak amaç edinmelidir.

Uçsuz bucaksız bir derya olan sosyal medyada markaya yön verecek stratejiyi kargaşa ortamından sıyrılarak nasıl bir adım öne çıkarabilir ve sağlıklı bir satış serüveni oluşturabiliriz? Bu durumu sağlamak için sosyal medya taktiklerini bakmak gerekmektedir.

Sosyal Medyada Kişisel Markalaşma Başarı Taktikleri

Sosyal Medya Hesaplarının Revize Edilmesi

Sosyal medya yaygın olarak pek çok insan tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Facebook, Twitter, İnstagram ve Tiktok pazarlama alanında çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Bu platformlarda başarı sağlanması için bu alanların modernize edilerek çekici düzenlemelerin yapılması ve aktif olarak kullanılması gerekmektedir. Etkili sosyal medya için bütün bilgilerin eksiksiz olarak yer alması gerekmektedir. Sosyal medyada çekici olan en önemli faktörlerden biriside profil resminin davet edici özelliğe sahip olmasıdır.

Uzmanlık Alanının Belirlenmesi

Birden fazla alana yoğunlaşan marka sahibi, markaya ilgi duyanlar tarafından sorgulanır. Çünkü pek çok alanda aynı anda profesyonel ve nitelikli hizmet sunmak çok kolay değildir. Bu sorgulanma durumundan kurtulmak için belirli bir yaş ve hedef kitlesi belirlenmeli ve bu alana uygun en fazla iki alanda markalaşma için çalışılmalıdır.

@projesoft.com

İlgi Çekici İçerik Oluşturulmalı

Sosyal medyada var olmayı amaçlayan ve markalaşmanın kalıcı olması için vazgeçilmez olan içeriktir. İçerik sosyal medyayı ayakta tutan en önemli ögedir ve içeriğin güncel şekilde sunulmadığı platforma ve sayfalar geri plana atılarak unutulmalıdır. Bunun için güncel ve orijinal içerik oluşturmak amaçlanmalıdır. İçerik oluşturmak için baz alınacak nokta hedef kitlenin ilgi alanlarının belirlenmesi ve en çok merak edilen sorulara cevap verecek türde içeriklerin sunularak profilin güncel tutulması sağlanmalıdır. Her sayfanın paylaştığı klasik bilgiler yerine infografik tabloların oluşturulması ve dikkat çekici olmalıdır.

Sosyal Gruplara Katılmak

Sosyal medyanın en önemli güçlerinden biriside gruplardır. Gruplar aktif olarak kullanılmakta ve bu grupların en önemli faydası marka için geri dönütlerin sağlanarak eksikliklerin giderilmesi için fırsatın doğmasıdır. Geri bildirim almak, ürünler ve ileride oluşacak marka ürünler için şekillendirici fikirler almak sosyal medyada gelişimin önünü açan noktalar olarak dikkat çekmektedir.

Tutarlı Olmak

Tutarlı Olmak, belirlenen hedef kitlesinden ve belirlenen alanlardan uzaklaşmadan gelişmeye devam etmek kitlenin markayı tanımasını ve güvenmesini sağlayacaktır. İnsanların markayı sadece tek bir sosyal medya da değilde diğer alanlarda da takip etme olasılığı vardır. Bu sosyal geçişlerde kitlenin güveninin sarsılmaması için kişisel bilgilerin ve profil fotoğrafının farklı olmaması gerekmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar