Markalar İçin 9 Etkili İndirim Stratejisi

Paylaşmayı unutmayın.

İndirim, potansiyel müşterileri satın almaya teşvik etmek adına markalar tarafından kullanılan etkili bir strateji aracı. Doğru biçimde uygulandığı takdirde, markaların satışlarını büyük ölçüde artırabilir. Ancak çoğu zaman pazarlamacılar, belirli bir zaman gözetmeksizin tüm hedef kitlelerine yönelik site genelinde indirimler sunma hatasına düşer. Bu tür indirimler satışlarda artışı sağlasa da, uzun vadede kârınıza zarar verebilir.

Online mağazanız için daha fazla potansiyel müşteri ve satış elde etmek amacıyla indirimleri kullanmanın birçok yolu var. Ancak bunları akıllıca kullanmanız gerekir. Kilit nokta, indirimlerin ne zaman ve ne sıklıkta kullanılacağı ile hangi kullanıcı segmentine sunulacağı arasında bir denge kurmakta yatar. Bu yazımızda daha fazla satış elde edebilmeniz için kullanacağınız 9 etkili indirim stratejisini inceledik.

1. Yeni ziyaretçilere özel bir teklif sunun

Bir potansiyel müşteri, sitenize ilk girdiğinde hemen bir şey satın almak istemeyebilir. O yüzden, bu kişilere hemen kullanmaları için bir teklif sunmak çoğu zaman iyi bir strateji değildir. Yeni ziyaretçilerden daha siteye girer girmez bir şey satın almalarını istemek yerine, daha küçük taleplerde bulunabilirsiniz. Örneğin, daha sonra kullanabilecekleri bir indirim kodu karşılığında size e-posta adreslerini vermelerini isteyebilirsiniz.

2. Sadık müşterilerinizi ödüllendirin

Bir sadakat programı oluşturarak sadık müşterilerinizi çeşitli indirimlerle ödüllendirmek, etkili indirim stratejilerinden biri. Örneğin bir müşteri sitenizde belirli bir tutarda harcama yaptığında, bir sonraki siparişinde ona bir indirim kodu sunabilirsiniz. Araştırmalar, müşterilerin %76’sının bu tür satın almaya teşvik edici teklifler istediğini gösteriyor.

Ödüllerin değeri, satın alınan ürünün fiyatına bağlı olarak değişebilir. Ne kadar yüksek fiyatlı bir ürün alınırsa, kuponların değeri de o kadar büyük olur. Böylece, müşterilerin tekrar satın alma olasılığı büyük ölçüde artar. Sadık müşterilerinizi farklı şekillerde ödüllendirmek istiyorsanız, “kargo bedava” seçeneğinden de faydalanabilirsiniz.

3. Ziyaretçilere özel mesajlar yaratın

Satışlarınızı artırmanın en iyi yolu, ziyaretçilerinize özel kişisel mesajlar yaratmaktır. İster pazarlama e-postalarınızda, ister reklamlarınızda, isterse site içi mesajlarınızda olsun, kişiselleştirme en iyi yoldur. Örneğin sitenize müşteri çekmek için Facebook reklamlarını kullanıyorsanız, Facebook reklamı aracılığıyla gelen ziyaretçiler için özel bir teklif oluşturabilirsiniz. Teklifin yalnızca kendilerine özel olduğunu bilmelerini sağlamalısınız.

4. Ön sipariş indirimleri oluşturun

Markalar, yeni bir ürün piyasaya sürdüklerinde mümkün olduğunca çok insanın ürünüyle ilgilenmesini ister. Bu yüzden pek çok online mağaza, piyasaya çıkaracakları ürünlerde müşteriye ön sipariş indirimi sunar. Bu noktada küçük indirimler yapmanız lehinize olacaktır. Zira bir ürünü piyasaya sürmeden önce büyük bir indirime tabi tutmak, potansiyel müşterinin zihninde ürünün değerini düşürebilir.

İnsanların indirim olmadan ön sipariş vermesini sağlamak için “sınırlı sayıda” stratejisi de kullanılabilir. Üründen yalnızca birkaç adet kaldığını öğrenmek, müşterileri ürününüzü satın almaya daha çok teşvik edebilir. Jack Brehm, Psikolojik Tepki Teorisi adlı kitabında fırsatlar azaldıkça seçme özgürlüğümüzü kaybettiğimizi belirtir. Seçeneklerimiz sınırlandığında ise bu özgürlüğü koruma ihtiyacımız, o şeyi normalden daha fazla istememize neden olur.

5. Terk edilen sepetleri azaltın

Online alışveriş yapanların yüzde altmışı, beklenmedik ekstra maliyetler nedeniyle sepetlerini terk ediyor. Bu yüzden, alışverişi bırakanlara indirimler sunarak müşterilerinizin satın alımlarına devam etmelerini sağlayabilirsiniz. Yine de, sunduğunuz bu indirimleri idareli kullanmanız önemli. Zira sepetini terk edenlere sürekli olarak indirim sunarsanız, müşteriler sırf indirim almak ve tam fiyatı ödememek için alışverişten her defasında vazgeçeceklerdir.

Nicehair bu kampanyayı sınırlı bir süre boyunca deneme olarak yürüttü ve müşterilerin alışverişe geri dönme oranı %44,76 oldu. Bu, sepetlerini terk eden müşterilerin neredeyse yarısı kadardır. Bu araştırma, bu tür indirimlerin ne denli faydalı olduğunu ortaya koyuyor.

6. Referans programı oluşturun

Birçok marka, referans programının önemini bilir. Ancak çok azı pazarlama faaliyetlerinde sürdürülebilir bir yönlendirme sistemi kullanmaktadır. ReferralCandy‘ye göre memnun müşterilerin %83’ü aldıkları ürün ve hizmetleri tavsiye etmeye son derece istekli. Ancak sadece %29’u bunu gerçekten yapıyor. O halde indirimler, müşterileri sevdikleri ürünleri tavsiye etmeye yönlendirmek adına etkili bir teşviktir.

7. Özel günlerde indirimleri artırın

Anneler günü gibi bazı özel günlerde, kampanyalardaki artış nedeniyle birçok müşteri internetten alışveriş yapıyor. Siz de bu özel günlerde artan yoğunluktan yararlanıp potansiyel müşterilerinizi cazip reklamlarla ilgili tekliflerinize yönlendirebilirsiniz.

Özel günlerde daha fazla satış elde etmek için indirim sunmanız şart değil. Satın almaya teşvik etmek için site içinde çeşitli içerikler de oluşturabilirsiniz. Örneğin Sevgililer Günü’nde alınabilecek yaratıcı hediye önerileri ya da yılbaşı dekorasyonları için ücretsiz “kendin yap” fikirleri sunabilirsiniz. Bu tür listelerde sitenizdeki ürünlerden öneriler sunmanız, müşterilerinizin satın alma olasılıklarını artıracaktır.

8. Aboneliklerde indirim sunun

Müşteriyi elde tutmayı sağlamanın birçok yolu vardır. En önemlilerinden biri, hizmetiniz için bir abonelik sistemi oluşturmaktır. Abonelik sisteminin kullanıcıya kolaylık sağlaması ve müşteri yönünde “ücretsiz kargo” gibi faydalar sunması gerekir. Tek seferlik satın alımlar yerine müşterilerinizi abone olmaya teşvik etmek istiyorsanız aboneliklerinizde indirim sunabilirsiniz. Ayrıca aylık abonelikleri yıllık aboneliklere yükseltmek için de indirimlerden yararlanabilirsiniz.

9. Etkinlik katılımcılarını takip edin

Ürünlerinizi tanıtmak için etkinlikler düzenliyor veya etkinliklere katılıyorsanız, etkinlik sonrasında katılımcılarla iletişim kurmanız sizin için faydalı olacaktır. Etkinlikte tanıttığınız ürünlerden bazılarının sitenizdeki bağlantısını katılımcılara bir e-posta olarak gönderin. Ardından bu ziyaretçilere yönelik sitenize özel bir kampanya ekleyin ve indiriminizin tanıtımını yapın. Tüm ürünlerinizde değil, yalnızca etkinlikteki ürünlerde indirim uyguladığınızda, teklif daha kişisel ve özel hale gelir.

Sonuç

İndirimlerin satışlarınızı artırması, tamamen doğru zamanlama ve doğru hedef kitlesi ile ilgilidir. Bu noktalara dikkat ederseniz ve ürününüzü doğru yerde, doğru zamanda, doğru potansiyel müşteriye sunarsanız iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bir plan doğrultusunda hareket edin ve herkese her an indirim sunmayın. Listemizde önerdiğimiz stratejileri doğru biçimde uyguladığınız takdirde, markanızın satışlarını büyük ölçüde artıracağınıza emin olabilirsiniz.

Bonus: Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar