Marka Savaşları: Samsung vs Apple

marka-savaslari

Paylaşmayı unutmayın.

Marka Savaşları: Samsung vs Apple – Samsung ve Apple… Teknoloji pazarını domine eden ve kendini kanıtlamış iki dev şirket. Aralarındaki rekabet yıllardır sürüyor ve hepimiz bunun farkındayız. Peki bu rekabeti günümüze kadar taşıyan sebepleri biliyor muyuz? Hala neden birisi üstünlüğünü kanıtlayabilmiş değil? 

Esasında bu iki şirketi direkt karşılaştırmak pek doğru olmayabilir. Çünkü Samsung pek çok alanda faaliyet gösteren; beyaz eşyadan televizyona, iş makinesinden telefona kadar bir çok ürün üretebilen bir şirket. Apple ise ürünlerini hem yazılımsal hem de tasarımsal olarak hazırlayan ve anlaştığı üreticilere ürettiren bir dünya devi. Ama yine de birkaç kilit noktayla bu iki şirketin rekabetini kıyaslayabilir, hangi konularda birbirlerinden daha iyi olduklarını bulabiliriz. O zaman haydi başlayalım!

Marka Savaşları: Samsung vs Apple

1. Marka Geçmişleri

Apple 1976 yılında kurulmuş ve günümüze kadar birçok elektronik eşya üretmiş ABD merkezli bir şirkettir. Geçmişte birçok alanda üretim yapmasına karşın günümüzde daha çok tüketici elektroniği üzerinde yoğunlaşmıştır. 

Yaratıcı reklamları ve sıra dışı dizayn anlayışı ile Apple, daha çok yazılım ve tasarım ağırlıklı bir firmadır. Üretim konusunu diğer şirketlerden sağlayıp, yazılımı ürüne göre geliştirme konusuna önem verir. Bu sebeple Apple ürünlerine sürekli yazılım desteği sağlanır. 

Samsung ise 1938 yılında kurulmuş Kore merkezli bir şirkettir. Bir çok şirketin bir araya gelmesiyle oluşan firmanın en geniş hali Samsung Electronics’tir. Samsung Elektronics, ev eşyaları, televizyonlar, kameralar, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlar, bellek ürünleri, monitörler, müzik çalar, DVD, Bluray oynatıcı, ev sinema sistemleri ve birçok ürün üreten bir şirket. Bunun yanında Samsung aynı zamanda kendi ürettiği parçaları da kullanan nadir şirketlerdendir. AR-GE yatırımlarıyla dikkat çeken Samsung ürünlerini hemen her alanda görebilirsiniz. 

Marka geçmişlerini inceledikten sonra şimdi gelin biraz da çıkardıkları ürünlere bir göz atalım. 

2. Akıllı Telefon 

Apple, akıllı telefon sektöründe iOS işletim sistemiyle var olmaya çalışan bir firma olarak, küresel pazarda tek tabanca konumundadır. Samsung ise düzinelerce akıllı telefon üreticisinin kullandığı Android işletim sisteminin en güçlü temsilcisi olarak algılanıyor. Gelin birkaç başlıkla bu iki devin akıllı telefonlarını karşılaştıralım. 

Fiyat

Apple her zaman fiyat konusunda piramitin yukarısında yer almıştır. iPhone X modelini 1000 dolardan piyasaya sürmesiyle bu çizgiyi daha da yukarıya çekti. Samsung tarafında ise Note serisi hemen hemen iPhone’larla aynı fiyata satılsa da Samsung’un çeşitliliği ve piyasadaki farklılığı fiyat performans skalasında Samsung’u öne çıkarıyor.

Uygulamalar

Ne kadar Android’de daha fazla uygulama olsa da genel olarak Apple’ın App Store’unun Samsung’a göre daha iyi bir tarama deneyimi sağladığını ve uygulamalarının daha akıcı ve güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Bu kısımda puanı Apple’a veriyoruz. 

Pil Ömrü

Bu kriter akıllı telefon kullanıcıları için çok önemli bir kriter. İOS cihazlar bataryasından en iyi pil ömrünü çekmek üzere tasarlanmıştır fakat daha uygun bir fiyata iPhone’nun pil ömrünü geçen birçok Android telefon bulabilirsiniz. Bu kısımda puan Samsung’un. 

Kamera

Eskiden olsa yanıtımız çok net olurdu: Apple. Fakat Samsung son yıllarda özellikle yüksek bütçe cihazlarda kameralarını oldukça geliştirdi. Sonuç olarak şu an iki markanında kamera uygulamaları çok iyi ve hızlı fakat kullanım kolaylığı açısından oyumuzu Apple’a veriyoruz. 

Güvenlik

Ne kadar Android telefonlardaki güvenlik açıkları endişe uyandırsa da durum abartıldığı kadar mühim değil. Hızlı ve sürekli güncellemeler artık daha önemli ve Android bunun üzerine çalışmaya oldukça istekli. 

Apple ise kullanıcı gizliliğine öncelik verir, böylece kişisel verilerinizin Apple tarafından saklanmadığını veya okunmadığını bilerek kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Tüm bilgiler şifrelidir. Android’de bazı bilgilerini şifreler ama Apple kadar iyi korumaz. Kısacası gizliliğinizi ve güvenliğinizi önemsiyorsanız Apple ürünlerini tercih etmenizde fayda var. 

Genel olarak iki markada harika telefonlar üretiyorlar ve ikisinin de ürünleri oldukça talep görüyor. Kamera, kullanım kolaylığı ve güvenlik açısında Apple bir adım öndeyken diğer alanlarda Samsung önde götürüyor. Bu sebeple bu klasmanda kesin bir kazanan var diyemeyiz.

3. Tablet 

Tablet konusunda Apple ürünlerinin çok büyük bir avantajı var: iPhone/iPad ekosistemi. App Store’da sadece iPad için üretilmiş büyük ekran uygulamalar, iPad kullanımını bir üst seviyeye taşıyan aksesuarlar ve tabletlerin diğer Apple cihazlarıyla olan entegrasyonu iPad’leri bir seviye üste taşıyor. 

Samsung tabletlerinde ise durum biraz daha farklı. Düşük bütçeli alıcılara da hitap edebilen Samsung’da en büyük koz tabletlerin daha özelleştirilebilir olması. Ana ekrandan çıkmadan kullanabileceğiniz widgetlarla, Google Play’den indirebileceğiniz kişiselleştirilebilir uygulamalarla, tema ve renk seçimleriyle daha kişisel bir tablet kullanımı yakalayabilirsiniz. 

Kısacası sadece sosyal medyada gezinmek istemiyor ve bir tabletten alabileceğinizin en iyisini almak istiyorsanız iPad’lere yönelmenizi tavsiye ederiz. iMovie, Garage Band, Office Suite gibi uygulamalarıyla verimliliğinizi katlayabilir, şık ve sade tasarımıyla kolayca işlerinizi halledebilirsiniz. Ama daha kişisel bir deneyim elde etmek ve en düşük fiyatla elinizdekinin en  iyisini elde etmek istiyorsanız Samsung tabletler sizin için daha uygun olabilir. Samsung tabletler kitap okumak, film seyretmek veya sosyal medyada gezinmek için oldukça uygun bir alternatiftir. 

4. Bilgisayar

İki markanın da gayet güçlü ve iddialı modelleri mevcut. Ama iş bilgisayara geldiği zaman işletim sistemleri oldukça ön plana çıkıyor. Apple’ın kullandığı MacOS işletim sistemi tüm Apple bilgisayarlara farklı bir hava katıyor ki zaten MacBook’ların bu kadar kullanılmasının da sebebi bu. Kullanımı da hızlı ve basit olunca insanlar genelde Apple ürünlerine yönelim gösteriyor. Özellikle fotoğraf, video düzenleme ve grafik tasarımı gibi konularda çalışan insanların neredeyse tek tercihi MacBook’lar oluyor. 

Bunun yanında Apple ürünlerinin birçok dezavantajı da mevcut. Yeni nesil tüm bilgisayarlarda USB çıkışlarını kaldıran Apple’da herhangi bir HDMI ve Thunderbolt 2 çıkışı da bulunmuyor. Bu tarz bağlantıları yapabilmeniz için ekstra para vererek adaptör almanız gerekiyor. Bir diğer sıkıntı da bazı uygulamaların MacOS işletim sisteminde çalışmaması. Buna çözüm olarak MacBook’lara Windows işletim sistemi de yüklenebiliyor fakat pek tavsiye edildiği söylenemez. 

Diğer taraftan Samsung’un bilgisayarlarını çok büyük bir yelpazede pazarlayarak heme hemen her kesime hitap edebiliyor. Son çıkardığı Notebook 7 serisiyle de birçok konuda MacBook’lara kafa tutmaya hazır gibi duruyor. Windows işletim sistemiyle çalışan Samsung laptoplar aynı klasman Apple bilgisayarlara göre daha hafif olmasıyla öne çıkıyor. Bunun yanı sıra fiyat olarak Macbook’lardan oldukça ucuz konumda bulunan Samsung laptoplar günlük kullanım için oldukça yeterli gözüküyor. 

Sonuç olarak bu iki dev teknoloji devi arasındaki rekabet hala birçok alanda devam ediyor. Özellikle Android desteğiyle birlikte gelen telefon pazarındaki çekişme oldukça kıyasıya geçiyor. Ne kadar Samsung ve Apple’ı direkt kıyaslamak çok doğru olmasa da size ortak oldukları birkaç alanda karşılaştırma yapmak istedik. Apple, yazılım ve ürün tasarımı konusunda lider firmalardan biri. Samsung ise birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji devi. Bu savaşı sonunda kim kazanır bilemeyiz ama biz rekabeti izlemekten oldukça memnunuz! 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar