Apple’ın Örnek Gizlilik Yaklaşımı ve Veri Paylaşımı Stratejileri

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital cihazlar ve uygulamalardaki güvenlik konusunda Apple’ ın itibarı çok sağlam nitelikte. Dijital cihazlar ve uygulamaların yanı sıra kişisel verilerin korunması en önemli güvenlik konularından biri ve Apple’ın veri konusundaki tutumu örnek teşkil ediyor. Apple, kişisel veriler konusunda şeffaflık ve güvenilirlik açısından da öne çıkıyor.

Apple’ın Veri Gizliliği Yaklaşımı

Apple gizlilik konusunda çok sıkı çalışmaları devamlı olarak yürütüyor ve gizlilik yaklaşımı çalışmalarını 3 başlıkta açıklıyor:

  • Ürünlerdeki Bilgilerin Korunması

Ürünlerdeki bilgilerin korunması yaklaşımı, kişisel verilerin her zaman kontrol altında tutulması ve izinsiz asla paylaşılmamasına dayanıyor. Veri kontrolünün kullanıcıda olması için şifreleme özellikleri, aygıt içi teknolojiler ve diğer bazı araçlar yerleştiriliyor.

Çok önemli olarak, Apple ürünlerini, kullanıcılara ve kişisel verilerine ulaşmadan geliştirebilmek için ayrımsal gizlilik adı verilen bir yöntem kullanıyor. Ayrımsal gizlilik, Apple’ ın ihtiyacı olan veriyi, veri cihazı terk etmeden elde etmesine yarıyor, böylece Apple’ ın doğru veriyi elde etmek için tekrar işlem yapmasına gerek kalmıyor.

  • Kişisel Veri Kullanımı Durumunda Şeffaflık

Apple geliştirme kapsamında kişisel verileri kullanabiliyor. Bu konuda kullanıcılara dürüst davranıyor ve ilgili ayarları değiştirme seçenekleri sunuyor.

  • Geliştiricilere Katı Yönergelerin Gerçekleştirilmesi İçin Gerekli Araçların Verilmesi

Geliştiricilerin kullanıcıların kişisel verilerine ulaşabilmeleri için izin istemeleri ve açıklama yapmaları zorunlu tutuluyor.

Geliştiricilerin kullanıcıların kişisel verilerine ulaşabilmeleri için izin istemeleri ve açıklama yapmaları zorunlu tutuluyor.

Kullanıcının Gizlilik Yönetimi

Apple’ ın kullanıcılar için gizlilik yönetme yönergeleri 3 adımdan oluşuyor:

  • Aygıtları Güvende Tutmak

Aygıtları güvende tutmanın yolu, karışık parola belirlemek. Touch ID ve Face ID yerleştirmek.

  • Apple ID Yönetimi

Apple ID, Apple hizmetlerine ulaşabilmek için kullanıcı tarafından belirlenen Apple kullanıcı adı ve parolasıdır. Apple ID’ nin güvenliğinin sağlanması çok önemli ve düzenli aralıklarla gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi öneriliyor. Apple ID ile ilgili verilere önem verilmeli.

  • Paylaşılanlar Konusunda Bilinçli Olmak

Verilerinizi neden paylaşacağınız veya paylaşmayacağınız konusuna hâkim olmalısınız. Verilerinizi paylaşmak, bazı uygulamalarda size avantaj sağlayabilir. Siber suçlara karşı ise her zaman dikkatli olmalısınız.

Emniyet Kuruluşlarını Destekleme Programı

Tüm dünyadaki hükümet kurumları ve emniyet teşkilatları için yasal süreç yönergeleri yayınlanıyor. Apple’ın elindeki veri türleri ve bu verileri yasal süreç yönergelerine uygun bir biçimde nasıl elde edebilecekleri konusunda emniyet yetkililerine düzenli eğitimler veriliyor.

Şeffaflık Temel İlke

Apple 6 senedir veri paylaşımı raporları yayınlamasına ek olarak Apple’ a gelen veri talepleri ve Apple tarafından verilen cevaplarla ilgili ülke bazında raporlar yayınlamaya başladı. Raporlar her yıl 2 defa, ilk yarım ve son yarım raporları olarak yayınlanıyor; veri talebi türleri, sayıları, Apple’ ın hangi oranda olumlu cevap verdiği bilgilerini içeriyor.

Tüm bilgi paylaşımı şeffaflık ilkesi çerçevesinde gerçekleşiyor. Aynı şekilde, şeffaflık ilkesine bağlı olarak Apple’ ın gizlilik yaklaşımı, politikası konusunda bilgi sahibi olabiliyoruz.

Apple’ın gizlilik yaklaşımı, kişisel verilerin toplanmasının ve kullanılmasının güvenilirliğini çok sorguladığımız zamanda bize güvenilirlik ve tercih edilme konusunda daha kararlı adımlar atma fırsatı tanıyor. Sektördeki diğer şirketlerin kullanıcıyı kabul etmeye zorlar tarzdaki tavrının (Çünkü gizlilik politikası anlaşması sunulurken sadece “Kabul Etme” seçeneği sunuluyor ve site kullanım verilerinin kullanılması konusunda sadece haber veriliyor, kullanıcının rızası olup olmadığı sorulmuyor) aksine Apple’ın kullanıcı dostu yaklaşımının vurgulanması gerekiyor.

Faydalı Linkler: Şeffaflık raporları, ülkelere göre hükümet veya özel kişiler tarafından talep edilen verilerle ilgili raporlar, gizliliğe olan yaklaşım, gizlilik yönetimi, gizlilik politikası.

Kaynak 1, 2

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar