Marka Savaşları: Marvel & DC

Marvel DC

Paylaşmayı unutmayın.

Bu yazımızda yakın tarihte de filmi gösterime girecek olan ünlü çizgi eserler Marvel ve en büyük rakibi olan DC hakkında tarihsel sürece Marka Savaşları başlığımız altında yer vermeye çalışacağız. Sürçülisan edersek şimdiden affola. Zira biliyoruz ki her ikisinin de çok sayıda ciddi fanı var, üstelik her yaştan. Onlar tam anlamı ile birer efsane!

Marvel’in Çıkış Öyküsü

Marvel DC hakkında bilgi vermeye dilerseniz ilk olarak Marvel ile başlayalım. Zira her şey onların piyasaya girmesi ile başladı.

Her şeyin olduğu gibi çizgi romanların da bir altın devri vardı ve o dönem özellikle Amerika Birleşik Devletleri ölçeğinde 2. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllar olan 1939 senesi dönemiydi. İşte o dönemde henüz adı Marvel Comics olarak anılmayan , Timely Comics isimli şirket, Timely Publication isimli yayın evinden Marvel Comics çizgi romanını yayınlanmaya başladı ki bu aynı zaman da sürecin ilk basamağı oldu.

Bu noktada DC firmasının uzun isminin, bilmeyenler açısından, DC Comics ya da National Comics olduğunu anımsatmadan geçmeyelim. Kuruluş tarihi ise Marvel’dan daha eski ve 1934. Bugün Warner Bors bünyesinde olan bir kuruluştur. Dipnot olarak bunu da geçelim.

Yaratılan Süper Kahramanlar

Marvel DC

İşte tam bu dönemde hayatlarımıza, arka arkaya Marvel DC firmalarının yarattığı süper kahramanlar girmeye başladı. Ama adımı atan yani süper kahramanlar dönemini başlatan, DC firması oldu ve ilk atak onlardan geldi. Zira Marvel firmasının çizgi romanları çok değişik hedef kitlelere ulaşmaya başlamıştı ve onların bir adım atması gerekiyordu. Böylece de süper kahramanlar dönemi başlamıştır.

DC, önce bugün hala hatırı sayılır, dünya çapında bir hedef kitlesi olan Süperman karakterini, hemen akabinde ise Batman karakterini yaratarak savaşları başlattı ve Marvel buna ilk olarak Namor, sonrasında ise Alev Adam karakterleri ile karşılık verdi. Ama Marvel bununla da yetinmedi ve 2. Dünya Savaşı’nı lehine kullanarak Captain America karakterini yarattı. Böylece bir başka efsane doğdu. O güçlü ABD simgesiydi artık.

Lakin savaş dönemi bitti. Süper kahramanlar dönemi de bitti. 1959 yılına gelindiğinde DC, tekrar hayatlarımıza Flash karakterini soktu ve
süreç, yeniden bir ivme kazandı. DC tekrar yükselişe geçmişti ve hatta bunun için bir süper kahraman ekibi bile kurdu ama buna Marvel firması Fantastik Dörtlü’yü kurarak karşılık verdi. Artık hayatlarımızda X-Men, Örümcek Adam, Thor İntikamcılar ve Hulk vardı. Böylece Marvel aradaki farkı kapatıp hemen öne geçti.

Gelinen Son Nokta…

Bugün Marvel DC rekabeti her iki firmaya da çok iyi paralar kazandırmaktadır. Karakterler sinemada son derece iyi işler yapmaktadır ki bu da doğru bir rekabetin ne kadar önemli olduğunun açık ve net göstergesidir. Her iki firmanın da gün geçtikçe kahraman sayısı artmakta, rekabet kızışmakta, şirketlerin kazancı da doğru yönde artmaktadır ki bu da serbest piyasa ekonomisinde oldukça iyi bir şeydir.

Peki, siz Marvel’cı mısınız yoksa DC’ci mi? 🙂

2019’da vizyona girecek filmleri tarihleri ile birlikte yazdığımız 2019 Yılının En Çok Beklenen Filmleri yazımızı okumanızı öneririz. Zira listemizde hem Marvel hem de DC filmlerine rastlayacaksınız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar