Marka İsmi Nasıl Seçilir?

marka-ismi-

Paylaşmayı unutmayın.

Marka İsmi Nasıl Seçilir? – Yakın geçmişte gerek ülkemizde gerek dünya genelinde insanlar ürünleri ve hizmetlere ulaşırken çok kolay ve net bir şekilde belirli marka isimlerini aklında tutabiliyordu. Örnek olarak TV, araba veya mutfak için margarin satın alınmak istendiğinde dahi direkt akla gelen marka bulunuyordu. Ancak günümüzde küreselleşen ve büyüyen dünyada rekabet ve genişleyen pazarlar her üründe yüzlerce firmayı ve alternatifi karşı karşıya getiriyor. Bu nedenle yeni bir üretimde veya hizmette de isim bulmak için çok yüksek hassasiyetlere sahip olup, doğru seçimler yapmak gerekiyor. 

İyi Bir Marka İsmi İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Günümüzde iyi bir marka ismi bulmak gayet zor bir süreç oluşturmaktadır. Doğru bir isim belirlemek gerçekten uzmanlık gerektiren bir iş haline gelmeye devam ediyor. B nedenle iyi bir marka ismi için göz önünde bulundurulması gereken özellikler incelenirse;

  • Kolay telaffuz edilebilen,
  • Herkes tarafından anlaşılabilir,
  • Kolayca yazılabilen,
  • Yazılımında sesli ve sessiz harflerin yan yana geldiği,
  • İlgi çekici,
  • Rakiplerinden ayrılabilen,
  • Türkçe olan ve yabancı dilde yanlış bir anlama gelmeyen,
  • Pozitif hissiyat oluşturan,
  • Tescil ve alan adı için müsait olan,
  • Değer yargılarına ters düşmeden,
  • Hedef kitle için doğru çağrışım yapan,
  • İşletme ve girişim için fayda sağlayarak, uyum oluşturan bir yapısı bulunmalıdır. 

İyi Marka İsmi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

marka

İyi bir marka ismi için göz önüne alınacak özellikler incelendikten sonra bu noktaları da unutmadan belirli aşamalar sayesinde bir isim elde edebilirsiniz. Ürün veya hizmetiniz için bir isim ararken bulunduğunuz sektörün uzun vadeli planlarını da göz önüne almanız önemlidir. Örnek olarak bir şekerleme üretiyorsanız, seçmiş olduğunuz marka ismi yıllar boyunca insanların aklından çıkmamalıdır. Ayrıca istediğiniz her zaman bir reklam veya web çalışması yaparken de uzun vadede de rahatlıkla kullanılabilir olmalıdır. 

Seçeceğiniz marka ismi için öncelikle internet teknolojilerini ve kuracağınız web sayfasını da göz önünde bulundurun. Sade, geçerli ve insanlar için kolaylık oluşturacak, kalabalık arasında kendini gösterecek bir isim seçin. Kullanacağınız logo ile de ismin mutlaka uyumlu olması ve bir arada çok rahat şekilde akılda kalıcı olması gereklidir.

marka-logo

İyi Bir Marka İsmi Seçmek İçin İzlenecek Yol

İyi bir marka ismi seçmek istiyorsanız, takip edeceğiniz yolda ilk aşama olarak markalaşma ve iyi bir serüven oluşturmak için doğru ismi seçmeyi unutmamalısınız. Sonraki aşamada isim seçimi için yine ileriyi düşünerek hareket etmeli ve gelecekteki planlarınızı da hesaba katmalısınız. Ardından rakiplerinizi göz önünde bulundurarak, onlardan farklı olacak bir seçim yapmalısınız. 

Dördüncü kademede tüm önerileri ve akla gelebilecek tüm marka isimlerini bir liste haline getirerek incelemeye devam edebilirsiniz. Hatta bu anlamda internetten, sözlüklerden ve yabancı dillerden faydalanabilirsiniz. Beyin fırtınaları yaparak, anketler ve yarışmalar düzenleyerek destek alabilirsiniz. Sonrasında tüm önerileri düzenli bir hale getirdikten sonra Google veya sözlük üzerinden semantik deneme yapabilir ve gramer incelemeleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Yaptığınız incelemeler ile birlikte kısa bir marka ismi listesi elde etme şansınız olacaktır. Sonrasında daha önce tescil edilmiş ve web sayfası alınmış isimleri eleyerek, en az 5 adet isim bulunan bir liste sağlayabilirsiniz. Ancak çok daha az bir isim listesi kalırsa, yeniden çalışma yapıp, daha farklı isimler araştırabilirsiniz. Elde ettiğiniz 5 farklı ismi insanlara sunarak görüşlerini alabilir ve beyin fırtınası gibi yöntemler ile bu alternatifleri 2 ya da 3 gibi bir sayıya indirebilirsiniz. Bu alternatifler ile birlikte hedef kitle görüşü alarak marka için çok daha iyi bir isim seçimi gerçekleştirebilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar