Lamborghini Markasının Kuruluşu: Rekabetten Doğan Boğa

Lamborghini-Ferrari-rekabet-kapışma-girişim

Paylaşmayı unutmayın.

Lamborghini Markasının Kuruluşu: Rekabetten Doğan Boğa – Otomotiv sektörünün en hızlı ve en karizmatik markalarından Lamborghini markasının kuruluşu, Ferruccio Lamborghini’ye göre konforsuz olan Ferrari sayesinde oldu. Ferruccio Lamborghini aslında bir traktör üreticisi. Bir gün Ferrari marka aracının konforsuz şanzımanından rahatsızlık duyarak markanın fabrikasına gidiyor. Ferrari markası, geleceğin supercar üreticisi olacak Lamborghini’ye ‘’Siz traktör üretin, spor araba işini bize bırakın!’’ dedikten sonra, Lamborghini markasının doğmasına sebep oluyor.

Lamborghini Markasının Kuruluşu: Rekabetten Doğan Boğa

Ferruccio Lamborghini Kimdir?

Ferruccio Lamborghini, 28 Nisan 1916 yılında İtalya’da doğmuştur. Gençlik yılları II. Dünya Savaşı ile geçtikten sonra Lamborghini ilk olarak bir çiftlikte çalışmıştır. Asıl ismi Ferruccio Elio Arturo Lamborghini olan Ferruccio sonrasında bir traktör firması kurmuştur. Lamborghini, Bologna’daki bu tesiste traktör üretimlerine devam ederken, sonraki yıllarda iklimlendirme ve ısıtma sistemleri gibi birçok farklı konuda da üretimler yapmıştır.

Giderek zenginleşen Ferruccio, birçok farklı araba markası kullanmaktan hoşlanan birisi haline gelmiş. Lamborghini, lüks arabalara düşkün olduğu için Ferrari gibi önemli bir markanın araçlarına da oldukça ilgi duymaktadır. Hatta ünlü zengin bu araçlarda modifiyeler de gerçekleştirmekten kaçınmamış. Fakat ünlü isim kullandığı Ferrari arabasında mekanik sorunlar ile karşılaşınca, Lamborghini kendi spor otomobil markasını kurmaya karar vermiştir.

FerruccioLamborghini-Lamborghhini-girişimci-girişim-yatırımcı-rekabet

Lamborghini Nasıl Kuruldu?

Ferruccio Lamborghini, Ferrari ile arasındaki sorun sonrasında 1963 yılında Lamborghini markasının kuruluşu için ilk adımı atmıştır. Marka ilk kuruluş yıllarında eski bir Ferrari mühendisini dahi bünyesine katmıştır. Kuruluş, 1963 yılında İtalya’da Sant’agata Bolognese kentinde yapılmıştır. ‘’Automobili Lamborghini’’ adı ile kurulan marka, aynı yıl içerisinde ilk üretimini de yapmıştır. Yani Lamborghini markası kuruluşu ile 350 GTV modelini piyasaya sürmüştür.

lamborghini-markasinin-kurulus-oykusu
Lamborghini traktör

350 GTV araç modeli, V12 motor ve 2 koltuk ile çok özel bir modeldir. Araç ilk Lamborghini modeli olarak coupe araç yapısına sahiptir. Araçta kullanılan şirket logosu, Ferruccio Lamborghini’nin boğa burcu olması nedeni ile bir boğadır. Boğa, Lamborghini markası için her zaman simgesel bir şey olmuştur. Çünkü marka, yıllar boyunca sunulan birçok modelinde hep boğalardan esinlenmiştir.

lamborghini-markasinin-kurulus-oykusu
Lamborghini 350 GTV

‘Automobili Lamborghini’ Markasının Sonraki Yılları Ve Günümüze Ulaşması

Ferruccio’nun kurduğu marka her zaman prestijli bir marka olmuştur. Çünkü, Lamborghini markası kuruluşu itibariyle ilk modeli ile büyük bir beğeni kazanmıştır. Fakat marka yıllar içerisinde çıkarılan modellere rağmen 1970’li yıllarda bir çöküş yaşamıştır. Lamborghini ise traktör işlerindeki yaşanan çöküş sonrasında spor araba işlerine daha fazla yönelmiştir.

Yaşanan birçok farklı değişim ile birlikte Automobili Lamborghini markası defalarca el değiştirdi. Marka son olarak 1990 sonlarında Alman Volkswagen markası tarafından satın alındı. Bu dönemlerde şirket Murcielargo ve Gallardo gibi üstün modeller üretmiştir. Tüm bu süreç içerisinde 20 Şubat 1993 tarihinde ise Ferruccio Lamborghini 76 yaşında hayatını kaybetmiştir. 

lamborghini-aventedor-supercar-girişim
Broderick Armbrister adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Her şeyden önce Lamborghini markasının öyküsü, Enzo Ferrari’nin verdiği bir yanıt ile başlamıştır. Yani açıklığa kavuşturmak gerekirse Enzo Ferrari, Ferruccio Lamborghini ile alaycı bir tavır ile konuştuğu için bir rekabet ortaya çıkmıştır. Sonucunda bu rekabet de dünyanın hayran olduğu araçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu durum sayesinde günümüzde de Ferrari ve Lamborghini halen kıyasıya bir rekabeti sürdürmektedir.

Ferrari markasının yükselişini anlatan makalemize de linkten ulaşabilirsiniz.

lamborghini-markasinin-kurulus-oykusu
Tonino Lamborghini

Ayrıca markanın smini taşıdığı Lamborghini ailesinden araba sektöründe iş yapan kimse kalmamıştır. Baba Lamborghini’nin iki çocuğu bulunmaktadır. Bunlardan birisi Tonino Lamborghini’dir. Ne yazık ki Tonino otomotiv sektöründe ilerlemek yerine pahalı ve lüks saatler, gözlükler, takılar ve benzeri şeyler üreten kendi ismiyle devam eden bir şirkete sahiptir.  

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar