Kulaklık Jakının Yükselişi Ve Düşüşü

kulaklık jakı

Paylaşmayı unutmayın.

Kulaklık Jakının Yükselişi Ve Düşüşü – Son yıllarda Samsung ve Apple gibi akıllı telefon devleri yaptıkları açıklamalar ile yeni telefon modellerinde artık kulaklık jakı girişini kaldırmaya ve kablosuz kulaklık kullanımı teşvik etmeye başladı. Bu durum telefon kullanıcıları için sıkıntılı bir durum. Aslında telefon firmaları için olay daha fazla kazanç elde etme amacı ile başladı. Fakat kulaklık jakı aslında telefonlardan önce yani neredeyse 100 yıldır kullanılan eski bir tarihe sahiptir.

Kulaklık Jakının Yükselişi Ve Düşüşü

Kulaklık Jakının Tarihçesi

Müziğin insan hayatının her noktasında olabilmesi için her cihazda kulaklık ihtiyacı vardır. Cihaz bu durumda da kulaklık jakı kullanılacak şekilde gerekli donanımda olmalı. Günümüzde jak standart şekilde 3,5 mm olarak kullanılıyor. Bunun atası çeyrek inç kriko jak olarak bilinmektedir. 19. asırda santral operatörlerinde kullanılan bu jak sonrasında 1970’lerde Sony tarafından ilk Walkman piyasaya sürüldüğünde, 3,5 milimetre ticari örnek ile kullanılmaya başlandı.

Gelişen teknoloji MP3 çalarlar ortaya çıktı. Sonrasında Apple tarafından geliştirilen iPod kulaklık kullanımını daha önemli bir hale getirdi. Aynı dönemde Siemens telefonlarda kulaklık jakı ortaya çıktı. 2000’lerin ortalarına gelindiğinde artık bütün telefonlar hem kulaklıklı telefon görüşmeleri gerçekleştirmek hem de müzik dinleyebilmek için jak içermekteydi.

Bluetooth Kulaklıklar Nasıl Zirveye Ulaştı?

Akıllı telefonlar, müzik çalarlar veya araç içerisinde kulaklık kullanımı gibi noktalarda kulaklık jakı var olması, bir kablonun da mutlaka olması zorunluluğunu doğuruyor. Özellikle çalışırken, araç kullanırken veya spor yaparken bu kablo çok rahatsız edici. Bu nedenle yakın geçmişte Bluetooth teknolojisi çok daha fazla tercih ediliyor. Aslında jak sayesinde elde edilen yüksek ses kalitesine karşılık bluetooth kulaklıklar aynı kaliteyi sağlayamıyor. Buna rağmen birçok markada jak kullanımından vazgeçiyor. 

Apple Kulaklık Jakı Kullanımını Neden Bıraktı?

İphone 7 modeli ile Apple telefonlarda daha az alan kullanımı için kulaklık jakı ortadan kalktı. Telefon şirketlerinin amacı aslında daha fazla kar sağlamak. Zira kablolu kulaklıklar modasını kaybetmeye başladı. Daha ince ve daha fazla bileşenli telefonlar açısından jak girişlerinin kaldırılması mümkün.

airpods

Aslında birçok firma tarafından yapılan bu girişimin arkasında bazı avantajlar da yer alıyor. Telefonların su alma ihtimali bulunan bir noktasının kapanması gibi. Günümüzde Apple tarafından geliştirilen kablosuz kulaklıklar gibi teknolojiler ve birçok farklı markanın sunduğu bu teknolojiler mükemmel kalite sunmasa da iyi gelişmeler elde etmeye devam ediyor.

Apple veya diğer marka telefonlarda halen kulaklık jakı için yeterli yer olduğunu düşünülüyor. Fakat kendi geliştirdikleri kablosuz kulaklarını satma amaçları olduğu düşünülüyor. Apple tek giriş teknolojisi ile çalışmaya başladı. Kablolu kulaklık kullanmak isteyen kişiler için tek giriş üzerinden yeni geliştirilen kulaklıklar var.

Apple bu konuda en büyük örnek olarak gösteriliyor. Ancak aslında Samsung, LG veya farklı markalar daha büyük bataryalar ya da daha büyük teknolojiler için kulaklık jakı kullanımından vazgeçmeyi de tercih ediyor. İnsanların tepkisi ile birlikte bazı büyük markalar yeni modellerinde tekrardan jak kullanmaya başladılar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar