Kolombiya Amazon’unda On Binlerce Petroglif – Kaya Resmi

Kolombiya Amazon'unda On binlerce Petroglif

Paylaşmayı unutmayın.

Kolombiya Amazon’unda On Binlerce Petroglif – Kaya Resmi – Arkeologlar, nesiller boyu sürecek bir keşifte… Amazon’daki bir dizi kaya üzerinde vahşi hayvanların ve insanların on binlerce buz devri resmini ortaya çıkardılar. Kolombiya’daki Serranía La Lindosa bölgesi, isyancılar ve hükümet arasındaki 2016 barış anlaşmasının ardından keşfe açıldı.

Araştırmacılar 2017 ve 2018 yıllarında kazıları gerçekleştirdiler. Ancak Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon belgeselinde ortaya çıkacakları şimdiye kadar gizli tuttular. 

Kolombiya Amazon’unda On Binlerce Petroglif

Kolombiya Amazon'unda On Binlerce Petroglif - Kaya Resmi
Image via Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media/Channel 4

Exeter Üniversitesi’nden araştırmacı José Iriarte, “Beni gerçekten etkileyen iki şey oldu” diyor. İlki resimlerin gerçekçiliği. O kadar gerçekçiler ki, örneğin Buz Devri megafaunasını boyadıklarını söyleyebiliriz.

İkinci olarak ise, resimlerin çeşitliliği var. “Su ortamlarından balıklarınız, kaplumbağalarınız, anakondalarınız, boalarınız var. Ama kartallar ve kral akbaba gibi kuşlarınız da var. Sonra, kara hayvanları, maymunlar, geyikler, dev tembel hayvanlar ve atlar.”

Bununla birlikte, dönüş ortasında bir dansçı ve ince çizilmiş figürlerin yanısıra soyut imgeler de mevcut.

Iriarte, görüntüleri yaratan sanatçıların malzemelerinin yanı sıra resimlerin yerleştirilmesi ve yüzeylerin hazırlanmasında da çok titiz olduklarını söyledi.

En önemlisi, seçtikleri duvarlar yağmurdan korunmakta. Bu da sanatçıların, resimlerin korunmasına kafa yorduğunu göstermekte. “Çok pürüzsüz bir tuval” elde etmek için ince taneli kaya yüzlerini seçtikleri söylenmekte.

Bölge hala hükümetle barış anlaşması imzalamayan muhaliflerin kontrolü altında…

Kolombiya Amazon'unda On Binlerce Petroglif
Image via Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media/Channel 4

Ekip, yakın zamanda duvarları uydu görüntüleriyle fark ederek, bölgeyi keşfetmeye başlamıştı. Sonrasında, yakınlarda kaya sanatının keşfedildiğini bilerek, duvarların daha fazla dayanabileceğinden şüphelendiler.

Bölge hala hükümetle barış anlaşması imzalamayan muhaliflerin kontrolü altında olduğundan, ekibin ormanda beş saatlik bir yürüyüş ile duvarları incelemek için izin alması gerekiyordu.

Televizyon dizisinin başrolünü üstlenen arkeolog Ella Al-Shamahi The Guardian’da şunları söyledi: “Bilimsel keşif bitmedi, ancak büyük keşifler şimdi tartışmalı veya düşmanca yerlerde bulunacak”. Kolombiya’nın on yıllardır iç savaş tarafından tahrip edildiğini de belirtti.

Kaya Resmi
Image via Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media/Channel 4

Resimlerin genişliği nedeniyle araştırmacılar, nesiller boyu çalışacaklarına inanıyorlar. (Bazıları uçurumun üzerinde o kadar yüksekte ki sadece dronlarla incelenebilmekte.) Ancak şimdiye kadar, halüsinojenik bitkilerin çizimlerine ve insanların tasvirlerine ek olarak koyu sarı pigmentlerin izlerini buldular.

Live Science’tan Laura Geggel, eski sanatçıların eserleri 12.600 ila 11.800 yıl önce yarattığını bildirdi. Bölge savanlardan, çalılıklardan ve ormanlardan oluşan bir manzaradan bugün görülen tropikal yağmur ormanlarına dönüşüyordu. Exeter Üniversitesi’nde arkeolog olan Mark Robinson’a göre, görüntüleri yapanlar muhtemelen Batı Amazon’da yaşayan ilk insanlardı.

Kolombiya Amazon'unda On Binlerce Petroglif
Image via Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media/Channel 4

“Büyüleyici…”

Bununla birlikte; bir görüntüde, bir insan kuşun yüzünü çağrıştıran bir maske takıyor. Ayrıca, palaeolama olarak bilinen soyu tükenmiş bir deve kuşu ve Buz Devrinde bölgede yaşamış bir tür at da gözlemlendi. José Iriarte, “Resimler o kadar doğal ve iyi çekilmiş ki, örneğin bir ata baktığımıza dair şüphelerimiz oldu” diyor. “[Buz Devri] atının vahşi, ağır bir yüzü vardı. O kadar detaylı ki, at kılını bile görebiliyoruz. Büyüleyici.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar