2020’den Geriye Kalan- Dünya Çapında En Farklı Sanat Çalışmaları

Dünya Çapında Sanat

Paylaşmayı unutmayın.

2020’den Geriye Kalan- Dünya Çapında En Farklı Sanat Çalışmaları- 2020 her anlamda yıpratıcı bir yıl olarak geçse de, bir çok sanatçı eserleri ile göz doldurmaya devam etti. Bu listede dünya çapında eserlerden ve sanatçılardan, en yaratıcı ve en farklı parçaları bulabilirsiniz.

2020’den Geriye Kalan- Dünya Çapında Sanat

1- Fransız Moda Müzesinin Dış Cephesini Kaplayan Dantel Motifi

2020'den Geriye Kalan- Dünya Çapındaki En Farklı Sanat Çalışmaları- dantel motifleri, Nespoon
@Nespoon

Dantel motiflerini sprey boya ile duvarlara yansıtan Polonyalı sokak sanatçısı Nespoon, Polonya’da da tıpkı Türkiye’deki gibi bir zamanlar popüler olan dantelin zamanla unutulmaya başlandığını fark ederek çalışmalarına başlıyor.

Dantelin simetrisinin insana güven verdiğini söyleyen Nespoon, dantelleri kimi zaman örerek, kimi zaman boyayarak çevre süslemesinde kullanıyor. Bir Fransız moda müzesinin dış cephesini kaplamak için ise kurumun arşivinden 1894 yılına dayanan bu özel motifi seçti.

Dünya Çapındaki En Farklı Sanat Çalışmaları

Sanatçı neden dantel sorusuna ise:

Çünkü dantellerde her kültüre derinden gömülü olan bir estetik kod var. Bulduğumuz her dantelde simetri, bir tür düzen ve uyum yer alıyor, içgüdüsel olarak hepimizin aradığı şey bu değil mi?

Nespoon

olarak cevap veriyor.

2- “Her Şey Tatlı ve Acı Verici”

Ronit Baranga - Her şey tatlı ve acı verici
@RonitBaranga

Sanatçı Ronit Baranga, All Things Sweet and Painful adlı anımsatıcı bir seramik serisinde anatomik parçaları, tatlıları ve servis eşyalarını birleştirerek doyumsuz iştahları somutlaştırıyor .

Masa, karşı konulamaz cazibelerle dolu bir mikro kozmostur. Çay seti hayat buluyor, her üye bu kırılgan, kibar varlıklardan oluşan bu küçük toplumdaki rolünü yerine getiriyor.

Daha derin bir psikolojik düzeyde, enstalasyon lükslerle, özellikle de yiyeceklerle olan karmaşık ilişkimizi ele alıyor: karışık ihtiyaç duyguları ve daha fazlası için doyumsuz açlık – daha fazla şeker, daha fazla ilgi, daha fazla sevgi. Rasyonel tüketimin sınırlarına karşı sürekli bir baskı var, şeker telaşını arzuluyor, sonsuza kadar denize düşmeye meyilli.

Ronit Baranga

Hayata benzeyen heykeller, yemek dünyasına ve daha spesifik olarak tatlılara dönüşüyor. Ancak ikramların kendi ağızları var ve ısırma şansını bekliyorlar. Kim kimi yiyor?

3- Faig Ahmed: “Şüpheler”

Şüpheler - Faig Ahmed
Faig Ahmed, Sapar Contemporary

Heykelsi kumaşlarıyla tanınan Faig Ahmed , çağdaş hataları ve çarpıklıkları geleneksel dokuma teknikleriyle birleştiriyor. “Şüpheler” adlı sanat eseri, üstte geleneksel olarak şekillendirilmiş ve desenlenmiş olsa da, büyük bir su birikintisine sızıyor gibi görünen daha büyük parçalardan oluşuyor. Çarpıcı bir parça olan süslü motif, renk girdapları ve zeminde şekilsiz bir şekle dönüşüyor.

– Dünya Çapında Sanat –

4- Ciclotrama

2020'den Geriye Kalan- Dünya Çapında Sanat
@mellolandini

Sanatçı Mello Landini‘nin, tuvallerin kenarlarını aşan ve bir labirent oluşturan bu çalışması, her bir parçayı tanımlayan bir isim olan Ciclotrama serisinde yer alıyor.

“Bireysel ağların sosyal haritacılığı, bir sistem, toplum ve bir bütün olarak dünya boyunca kişisel yörüngelerin sonsuz birbirine bağlılığını gösterir. Vücutların hareketi (ipler) ve ritim ile zaman arasındaki ilişki de bu serinin temel unsurlarıdır ”

Mello Landini

5- Dev Soyut Formlar

Berlin müzesinde sergilenen dev soyut formlar
“Biz Değildik” (2020), Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart. 
Katharina Grosse, @JensZiehe

Katharina Grosse’nin son yerleştirmesi, genişleyen bir kaleydoskop halinde patlayarak Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart’ın sınırlarını aşıyor. İçerideki çeşitli renkli dalgalanmalardan yerdeki geniş resimlere ve yakınlardaki dış duvarlara kadar, “O Biz Değildik”, eski bir demiryolu binasının arazisindeki geniş bir sanat eseri. Ziyaretçiler çalışma boyunca yürürken, soyut formlar çeşitli yönlerde şişiyor ve her açıdan yeni bir görsel oluşturuyor.

Dev Soyut Formlar - Dünya Çapında Sanat

“O Biz Değildik” 1 Ekim 2021’e kadar Berlin müzesinde sergilenmeye devam edecek.

6- “Bilinmeyen yerlerden aşık insanların kokularını geri getiren bir kuzguna ve kasırgalara”

2020'den Geriye Kalan- Dünya Çapında Sanat
Petrit Halilaj ve Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid’e aittir. 
Fotoğraf: ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán ve Rocío Romero)

Sanatçı Petrit Halilaj’ın , Reina Sofia’nın Madrid’deki Palacio de Cristal’deki ilk kişisel sergisinde yer alan “Bilinmeyen yerlerden aşık insanların kokularını geri getiren bir kuzguna ve kasırgalara” başlıklı enstalasyonu.

Eserler koleksiyonu aslında Halijaj ve alanı dolduran büyük boy hor çiçeği, palmiye tohumları, kiraz çiçeği, haşhaş, zambak ve karanfilin yapımına yardımcı olan hayat arkadaşı Álvaro Urbano’nun ortak bir çabası. Halijaj, “Palacio de Cristal’i aşkın kutlanacağı bir yer olarak tasarlamak istedim” diyor. Müzenin çıkışından:

Bu yuvanın büyüklüğü, çiçeklerinin devasa ölçeği ve kuşlara sunduğu rahatlık ve merkeziyet konusunda tuhaf ve orantısız bir şey var. Böylece sanatçı, bizi her şeyin merkezinde ve ölçüsü olduğumuza inandıran logo merkezli perspektifi askıya alarak kendimizi birçok unsurdan sadece biri olarak tanımaya teşvik eder. Böylece yuva, farklı ziyaretçileri arasında mekânla birlikte değişen ve değişen karşılaşmaları, ittifakları ve birlikleri bekleyen bir ritüelin ortamı olarak ortaya çıkar.

Dünya Çapında En Farklı Sanat Çalışmaları

“Bir kuzgun için .. “Palacio de Cristal’de 28 Şubat 2021’e kadar açık.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar