Kimlik ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Kimlik Kartı İle Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Paylaşmayı unutmayın.

Kimlik ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler – Pasaportsuz, vizesiz yurt dışına çıkmak mümkün mü? Evet, mümkün. Pasaport ve vize işlemleriyle uğraşmadan listedeki ülkelere seyahat edebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, yeni kimlik kartı kullanıyor olmak.

Eski tip nüfus cüzdanları ile yurt dışında kimlikle seyahat edilebilen ülkelere gitme şansınız maalesef yok. Böyle bir seyahat düşünüyorsanız eski tip nüfus cüzdanınızı değiştirip yeni tip kimlik kartı çıkartmanız gerekecek.

Yurt Dışına Kimlikle Nasıl Çıkılır?

Kimlik Kartınız ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler
Photo by นิธิ วีระสันติ on Pixabay

Yurt dışına kimlikle seyahat edecekseniz; Türkiye’den çıkışta giriş-çıkış formu doldurmalısınız. Türkiye’den çıkış noktası olan havalimanı, liman ya da kara sınır kapısında Türk polisi tarafından verilen çıkış formunu kimlik bilgilerinize göre eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Sonrasında 50 TL’lik yurt dışı çıkış harç pulunun aldığınız takdirde çıkış işlemleriniz yapılıyor.

Çıkış işlemleriniz sırasında doldurduğunuz giriş-çıkış formunu seyahat ettiğiniz ülke polisine göstermelisiniz. Forma vurulan giriş damgası sonrasında, seyahat boyunca ilgili formu saklamanız gerekiyor. Ayrıyeten Türkiye’ye geri dönene kadar formun kaybedilmemesi şart.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan, Ukrayna, Moldova ve Azerbaycan’a yeni tip kimlik kartı ile seyahat etmek mümkün.

Kimlik ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

1- Moldova

Moldova - Kimlik Kartınız ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler
Photo by Birgit Böllinger on Pixabay

19 Şubat 2019’dan beri Moldova’ya kimlikle seyahat etmek mümkün. 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla kimlik kartınız ile Moldova’ya seyahat edebilirsiniz.

İstanbul’dan Moldova’nın başkenti Kişinev’e Türk Hava Yolları ve Moldova milli hava yolu Air Moldova’nın karşılıklı direkt uçak seferleri mevcut.

2- Azerbaycan

Azerbaycan - Kimlik Kartınız ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler
Photo by Faik Nagiyev on Pixabay

3 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan  bildiriyle Türkiye ile olan vize uygulaması kaldırılan Azerbaycan’a vize almadan, pasaport göstermeden sadece kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz.

Bu vize muafiyetine bağlı olarak iki ülke vatandaşları 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş-çıkış yapabiliyor. Ancak, 90 günü aşan durumlarda ikamet izni başvurusu zorunluluğu doğuyor.

3- Gürcistan

Gürcistan
Photo by David Mark on Pixabay

Gürcistan’ı ziyaret etmek isterseniz 1 yıla kadar ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca pasaportsuz turlara katılabilir, sadece kimlik göstererek seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye ile Gürcistan arasında Aralık 2011’de başlatılan kimlikle geçiş uygulaması sayesinde her iki ülke vatandaşları da vizesiz bir şekilde seyahat imkanına sahip oldu.

Gürcistan’a gitmek için İstanbul çıkışlı Tiflis ve Batum uçak seçeneklerinin yanında, İstanbul ve tüm Karadeniz şehirlerinden otobüs seferleri kullanılabiliyor.

Bununla birlikte, Gürcistan’da: Karadeniz kıyılarının en güzel kentlerinden Batum; tarihi- turistik noktaları ve kültürel dokusuyla ziyaretçilerini etkileyen başkent Tiflis ziyaret edebileceğiniz kentler arasında.

4- Ukrayna

Ukrayna
Photo by Мария Антонова on Pixabay

Ukrayna, kimlikle geçişlerin başlamasının ardından Türklerin yurt dışında en çok tercih ettiği ülkelerden birine dönüştü. Ukrayna’da başkent Kiev, Karadeniz’in liman kenti Odessa, ülkenin Avrupalı yüzü Lviv, Kharkiv ve Kherson şehirlerini ziyaret edilecekler listenize ekleyebilirsiniz.

Ankara ve İstanbul’dan Ukrayna’nın Kiev, Odessa, Lviv, Kharkiv, Kherson, Dnipro, Zaporijia kentlerine direkt uçak seferleri mevcut.

180 gün içinde 90 güne kadar giriş izni veren Ukrayna’ya; pasaportsuz seyahatlerinizde yeni tip çipli kimlik kartınızın olması şart.

5- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

KKTC -Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Photo by Mehmet Turgut Kirkgoz on Unsplash

Kıbrıs’a geçerli nüfus cüzdanınız ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızla vizesiz olarak giriş yapabilirsiniz. Bu şekilde, ülkede en fazla 30 gün konaklama hakkına sahip olabilirsiniz. Kıbrıs’a pasaportla girişlerde ise bu süre 90 güne çıkıyor.

Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Trabzon, Van ve Bursa’dan farklı hava yolu şirketleriyle Kıbrıs’a direkt seferler ile ulaşabilirsiniz.

Ercan Havaalanı varışlı uçuşlar ile KKTC’nin başkent’i Lefkoşa’ya gidebilirsiniz. Dilerseniz buradan Girne, Gazimağusa, Karpaz, Güzelyurt gibi adanın turistlik noktalarına geçiş yaparak tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

Kimlik ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler Hangileri?

Kimlikle seyahat uygulaması şimdilik yalnızca Kıbrıs, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Moldova’ya gerçekleştirilen seyahatler için geçerli. 

Not: Son olarak, pasaport istemeyen ülkelere giderken sorun yaşamamak adına; yanınızda kalacak yer bilgilerinizi ve dönüş biletinizin fotokopisini almayı unutmayın.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar