iPhone 15 Tanıtıldı: Fiyatı, Çıkış Tarihi ve Özellikleri

Paylaşmayı unutmayın.

Apple, geçtiğimiz günlerde iPhone serisinin yeni cihazı olan iPhone 15’i kullanıcılara tanıttı. Serinin diğer yeni cihazları iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri de lansman etkinliğinde yerini aldı. Tanıtılan yeni iPhone modellerinin fiyatı, çıkış tarihi ve özellikleri belli oldu.

iPhone 15 ‘teki tasarım değişiklikleri

@Apple

iPhone 15 ve 15 Plus siyah, mavi, yeşil, sarı ve pembe renk seçenekleriyle geliyor. Ek olarak tasarımda bazı küçük değişikliklere gidildiği görülüyor. Örneğin, artık arka kenarlarda tutuşu daha rahat hale getirecek hafif bir kıvrım var. Bu özellik, kullanımı oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca sessize alma anahtarı da artık yeni modellerde yer almıyor. Bunun yerine, daha farklı bir sessize alma tuşu görüyoruz.

Yeni bir bağlantı girişi: USB-C

iPhone 15 serisinde bağlantı girişinde de değişikliğe gidiliyor. Yeni modellerde uzun zamandır var olan Lightning girişi yerine artık USB Type-C girişi var. Yani bu, artık MacBook’unuzu ve iPhone’unuzu şarj etmek için tek bir kablo kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Apple geçen yıl Avrupa Birliği’nin gelecek düzenlemelerine uyum sağlamak için USB-C’ye geçiş yapacağını doğruladı ve iPhone 15 bu geçişi yapan ilk model oldu.

İşlevsel bir tasarım: Dynamic Island

@ShiftDelete

Bu yeni seride, klasik çentik tasarımının yerini farklı bir özellik alıyor. Yeni modellerde, daha önce iPhone 14 Pro modellerinde bulunan Dynamic Island özelliğine rastlıyoruz. Ekranın üstünde yer alan bu özellik, kullanıcılara hem daha fazla ekran alanı sunuyor hem de çentik tasarımında bulunmayan pek çok yeni işlevi de beraberinde getiriyor. Bu özellik sayesinde arkaplanda çalışan uygulamaları yönetebiliyor, müziğimizi değiştirebiliyor, ve hatta navigasyonu takip edebiliyoruz.

Geliştirilmiş süper ekran

iPhone 15’de geliştirilmiş bir Süper Retina XDR Oled ekran göze çarpıyor. Bu ekran, güneş ışığında 2000 nitlik bir parlaklıkla iPhone 14’ün iki katı bir parlaklığa sahip. Fakat önceki iPhone 14 modelleriyle karşılaştırıldığında, ekran boyutlarında pek bir değişiklik göremiyoruz. Örneğin iPhone 15 ve 15 Pro 6,1 inç (2556 x 1179 piksel çözünürlük) ekran sunarken Plus ve Pro Max modeli 6,7 inç (2796 x 1290 piksel çözünürlük) ekranla karşımıza çıkıyor.

Titanyumun hafifliği

@Apple

Apple’ın, Pro modellerinde paslanmaz çeliği bırakıp daha sağlam ve daha dayanıklı olan titanyumu tercih ettiğine şahit oluyoruz. Tasarımda titanyumun kullanımı, paslanmaz çeliğe kıyasla her iki modeli de epey hafifletiyor. Örneğin, iPhone 14 Pro Max 240 gram ağırlığındayken 15 Pro Max’in ağırlığı sadece 221 gram. Ayrıca bu yeni modeller, toza ve suya karşı da oldukça dayanıklı.

Daha yüksek performans

Yeni iPhone serisi modelleri, A16 ve A17 Pro işlemci ile geliyor. Bu işlemciler, performansta ve enerji verimliliğinde kullanıcıya önemli bir artış sağlıyor. Örneğin A17 Pro’da 2 performans çekirdeği ve 4 adet verimlilik çekirdeğine sahip 6 çekirdekli bir CPU ve GPU mevcut. Bu geliştirilen 6 çekirdekli GPU, artık %20 daha hızlı. Ayrıca 16 çekirdekli Neural Engine’nin de iki kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Etkileyici kamera iyileştirmeleri

@Apple

Yeni iPhone serisindeki önemli değişimlerden biri de kamera. iPhone 14’te bulunan 12 megapiksellik ana kamera, iPhone 15’te yerini 48 megapiksellik bir kameraya bırakıyor. Bu yeni kamera ile birlikte, yakınlaştırmalarda bile görüntü kalitesi korunmaya devam ediyor. Hatta elleriniz titrese dahi daha stabil ve keskin görüntüler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca portre modundaki iyileştirmeler, artık manuel olarak portre moduna geçmenize gerek kalmayacağını gösteriyor.

iPhone 15 ‘in çıkış tarihi

@Apple

Apple’ın 12 Eylül’de düzenlediği lansman etkinliğinde tanıtılan iPhone 15’in çıkış tarihi belli oldu. Etkinliğin hemen ardından, iPhone 15’in ve serinin diğer cihazlarının tam olarak hangi tarihte çıkacağı kullanıcılara duyuruldu.

Apple’ın açıklamalarına göre, iPhone 15 Amerika’da 15 Eylül’de ön siparişe açılacak ve 22 Eylül’de satışa çıkacak. Cihazın Türkiye’deki çıkış tarihi ise daha farklı. iPhone 15 Türkiye’de 22 Eylül’de ön siparişe açılırken 29 Eylül’de satışa çıkacak.

iPhone 15 ‘in fiyatı

iPhone 15’in fiyatı, herkes tarafından merak edilen bir konu. 128, 256 ve 512 GB depolama alanı seçenekleriyle satışa sunulan bu cihaz sırasıyla; 49.999 TL, 53.999 TL ve 61.999 TL’lik fiyat etiketine sahip.

Plus’ta ise fiyatların biraz daha değiştiği görülüyor. Yine 128, 256 ve 512 GB depolama alanı seçenekleriyle satışa sunulan 15 Plus sırasıyla; 56.999 TL, 60.999 TL ve 68.999 TL’lik bir fiyatla karşımıza çıkıyor.

Sonuç

iPhone 15 serisi, Apple’ın tasarım ve performansı bir araya getirme konusundaki yeteneğini yansıtıyor. Bu yeni seride hafiflik, güçlü işlemciler, titanyum tasarım ve kamera geliştirmeleri gibi özellikler kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca USB-C bağlantısı gibi yenilikler, Apple’ın iPhone’da bazı radikal değişimlere gittiğini gösteriyor. Kısaca bu yeni seri, teknoloji tutkunlarının beklentilerini kesinlikle karşılıyor.

Bonus: 2023’ün En İyi Akıllı Telefonları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar