Instagram Yalanları – Söylediğimiz On Yalan

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram Yalanları – Birbirimize Söylediğimiz On Yalan – Yalanlar, yalanlar, yalanlar! Instagram gerçeklik algımız ile oynamak için mükemmel bir yer. Herkes Instagram’da iyi görünmek istiyor. Bunun yolu da parlak renkler, filtresiz filtreler ve Facetune’tan geçiyor.

İnternet kişiliklerinin çoğunun gerçek olmadığından başka ne biliyoruz? Aslen tanımadığımız insanlara dair sonsuz bir döngünün şahidi oluyoruz. Gerçekler yerine, saçımızın tam olarak dağılmamış olduğu nadir anları gösteriyoruz, sehpalarımız yeni temizlendi ve wafflelar henüz ıslak değilken fotoğraflanıyor. Peki ne hakkında yalan söylüyoruz? Açıkça söylemek gerekirse her şey hakkında. Instagram’da söylenen en yaygın 10 yalanı merak ettiyseniz listemize bir göz atın.

1- Ben Sadece Sevimli Kıyafetler Giyiyorum, Her Zaman!

#Gününkıyafeti ve #instafashion gibi modaya uygun Hashtag’lerle, başarılı bir alışveriş turundan dönmüş gibi giyinmiş insanların görüntülerinden kaçınmak zor.

instagramda birbirimize söylediğimiz on yalan
@xoxomerve

Aslında muhtemelen de böyle bir alışveriş yaptılar, başarılı bir alışveriş turu için çok uğraştılar ancak paylaşmadıkları bir kıyafetleri daha var: Markete giderken giydikleri çamaşır günü kıyafetleri!

2- Dağınıklık mı? Benim Evimde Değil!

Bitkiler, mumlar ve hiç okumadığınız kitaplar… Bu basit ögeler Instagram’da sıkça karşılaştığımız ve bolca bulunan şeyler. Bazen bu eşyalar, yaşanabilir herhangi bir gerçekliğe uymayacak şekilde düzenlenmiş oluyor. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta kürk halının üzerindeki kitabın duruşu özellikle kurgulanmış değil mi?

instagramda birbirimize söylediğimiz on yalan: benim evim dağınık olamaz
@apartmenttherapy

Aslına bakarsanız kitabın konumundan yatağın üzerindeki battaniyenin duruşuna kadar her şey özellikle kurgulanmış.

3- Beceri Gerektiren Uğraşlar Süper Kolaydır

Makyaj ve yemek yapma kategorileri burada en çok görülen iki zanlı. Fonda eğlenceli bir müzik çalarken insanları dikkatle aydınlatıcı ya da göz farı uygularken görüyoruz ve aniden otuz saniye önceki o değilmiş gibi makyajını tamamlamış oluyor ve göz kamaştırıcı birine dönüşüyor.

instagram yalanları: makyaj yapmak çok kolaydır
@ 21makeupaddictions

Yemek yapanlar için de aynısını söyleyebiliriz. İster kek ister krema yapmak olsun, Instagrammerlar yaptıklarının nasıl hızlı ve basit görüneceğini biliyor. Tüm süreci 15 saniyelik bir klipte izlediğimizden, sonuca ulaşmak için gösterdikleri çabanın farkına varmak çok zor.

4- Ünlüler Paparazzi Çekimlerini Sever

Ünlüler, özellikle modeller sıklıkla paparazziler tarafından fotoğraflanıyorlar. Bu, Beyoncé’nin dediği gibi, ünlülerin gerçekten “kusursuz uyandığını” düşünmenize yol açabilir. Ancak gerçek şu ki, ünlülerin paparazzilerle birçok farklı ilişkisi var. Bazen yıldızlar, reklamı için anlaşma yaptıkları bir ürünü tutarken olağan görünen bir poz için paparazzilerle çalışıyor. Bilinçli verilen spontane pozları ile her ne kadar paparazzi çekimlerinden hoşlanıyor görünseler de bir de madalyonun öteki yüzü var. Örneğin, şarkıcı Bebe Rexha ise nefret ettiği paparazzilerce çekilen bir fotoğrafını yayınladı ve şöyle dedi: Bunu paylaşıyorum çünkü gerçek!

ünlülerin paparazzi çekimlerini sevdikleri bir instagram yalanıdır
@beberexha

Ünlülerin çoğu ise yalnızca en güzel göründükleri fotoğraflarını yayınlıyor. Onların bizim gibi gözleri kapalı çıkan fotoğraflarını asla görmesek de yıldızlar da tıpkı bizim gibiler!

5- Ben Mükemmelim

Facetune, App Store’daki en popüler fotoğraf düzenleme uygulamalarından biri ve 2013 yılında piyasaya çıktığından beri, cilt kusurlarından kurtulmaktan, gözleri daha parlak hale getirmeye kadar birçok şeyi sağlayarak yüzü tamamen elden geçirmeyi her zamankinden daha kolay hale getiren bir araç. Facetune’u telefonunuza yüklendiğinizde, plastik cerrahiye hiç gerek kalmaz. Hızlıca birkaç dokunuş ile dünyaya göstermek için yeni bir burun sizin olabilir.

instagram sahte bir mükemmellik algısı yaratır
@.huffingtonpost.ca

Bu tür bir dijital aldatmanın ilginç sonuları olabiliyor. Örneğin gazeteci Julia Brucculieri kendine dijital bir burun oluşturdu ve dijital burnunu kendisininkinden daha fazla sevdi. Ancak bu durum onun kendine olan güvenini adeta ezdi. Sonunda Brucculieri, sağlıksız alışkanlıklara yol açacağını düşündüğünden uygulamayı telefonunda tutmamaya karar verdi. Durumu özetleyen ise “Telefonumda FaceTune olsaydı, yüzümü Kendall Jenner’e dönüştürmek için çok fazla zaman harcayacağımı fark etmiştim” cümlesi oldu.

6- Rastgele Ürünleri Hep Yanımda Tutarım

Ürün yerleştirme, Instagram’da sinsi bir canavardır. Herkesin bir şeyler sattığı bir çağda, kimin bir üründen para kazandığını ve kimin bir ürünü gerçekten sevdiğini söylemek zor olabilir. İşte Kendall Jenner güneşte bir havluyla yatıyor.

Instagram ürün yerleştirmeleri
@kendalljenner

Yüzünden birkaç santim ötede bir Proactiv tüpü. #Proactive_ambassador etiketini kullanması bize bunun bir reklam olduğunu bildiriyor. Bilmediğimiz şey ise aslında Proactiv’ı kullanıp kullanmadığı ya da onu kullanıyor gibi yaptığı için yeteri kadar ödeme alıp almadığı…

7- Yemeğim Mükemmel

Hepimiz bir resim çekinceye kadar yemeğinden bir lokma almayan kişiler gördük. Görünüşe göre, bir mimozadan sonra, herkes yaratıcı bir yönetmen haline geliyor, çatal bıçaklarını bu şekilde yatırıyorlar ve kirli peçetelerini görüntüye sokmuyorlar ve hatta haşlanmış yumurtalarının her yerde çıkması için bir karışıklık yaratıyorlar.

Instagram yalanları: yemeğim mükemmel
@gwenandwear

Biz ise fotoğraf çekimlerinden sonra masayı temizlemelerini umuyoruz.

8- Üniversiteden Beri 6 Yıldır Görmediğim O Kişi ile Çok İyi Arkadaşız

Herkese açık bir doğumgünü gönderisine kim yorum yapar? Ya da Instagram’da kim kimin doğumgününü kutlar? Bazıları için cevap herkes ve Instagram’daki doğum günü postlarının yansımalarından biri de insanların gerçekte olduklarından daha yakın görünmesi! Örneğin 25 yaşındaki Nicole kronik bir doğum günü poster ve işin daha da garibi aslında yakın olmadığı herkesin doğumgününü kutluyor. Mashable yazarı Harry Hill bu konuda şöyle diyor: “4 yıl önce mezun olduk ve sonra fazla konuşmadık, ama her doğum günümü okuldayken yaptığı gibi hala çok eski fotoğrafımızı yayınlayarak coşkuyla kutluyor ve doğum gününü kutladığı tek kişi ben değilim. Daha fazla arkadaş edindiği için doğum günü hikayeleri çok artmaya başladı. Sanırım son zamanlarda bir günde üç kişiyi kutladı.”

9- İlk Denemede Mükemmel Fotoğrafı Yakaladım

Özçekimlerinizi yayınlayacak çeşitli platformlar varken en azından birini bu platformlarda yayınlamak neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Kişisel deneyimlerimizden bildiğimiz gibi iyi bir fotoğraf çekmek birkaç deneme gerektiriyor. Yani en az 753 deneme!

@ansel elgort

Ansel Elgort, yakın zamanda Instagram hesabında on yedi fotoğraf çekimi denemesini paylaşarak ilk denemede mükemmel fotoğrafı yakalamanın çok da gerçek olmadığını göstermiş oldu ve takipçilerine kamera karşısında nasıl göründüğüne bir bakış atma fırsatı sundu ya da belki de kendini 17 farklı kez oraya koymak istedi. Hangi fotoğrafın gönderileceği konusunda kararsız görünen büyük bir film yıldızını görmek bizim açımızdan adeta iç rahatlatan bir durum. Her iki durumda da, Ansel Elgort teşekkürü hak ediyor.

10- Instagram’da Doğrusal Zaman Yoktur

#Tbt ve #Fbf, gibi etiketler yayınlamak istediğiniz tüm eski içerikleri yayınlamanız için bir imkan sunar. Cuma günü kanepenizde otururken Çarşamba günü katıldığınız partiden görüntüler de yayınlayabilirsiniz ya da tüm eski şeyleri yeni olmuş gibi de paylaşabilirsiniz.Bir arkadaşınıza hasta olduğunuzu söyleyip onunla olan randevunuz yerine başkası ile görüştüğünüz günkü fotoğraflarınızı da başka bir gün paylaşabilirsiniz. Instagram’da takipçilerinizi yanıltmak işte bu kadar kolaydır.

instagramda doğrusal zaman yoktur
@AlexandraStan

Hepimiz kendimizin çevrimiçi daha iyi bir versiyonunu yaratmaktan suçluyuz. Eğer bu gerçek bir suç olsaydı, hepimiz parmaklıklar ardında olurduk. Yalanları satın alırsanız, bu aldatıcı Instagrammerler’ın size sattığı her şeyi satın alabilirsiniz. Paranızı ve zihninizi kurtarın. Gördüğünüz her şey doğru değil ama bunun farkında olduğunuz sürece bu sorun olmayacaktır.

Kaynak

Benzer yazılarımız…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar