Instagram ‘a Neden Fotoğraf Yüklüyoruz?

instagram-a-neden-fotograf-yukluyoruz

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram ‘a Neden Fotoğraf Yüklüyoruz? Sosyal medya hayatımızın değişmez bir parçası oldu. Teknolojinin ve cep telefonlarının da buna katkısı da göz önüne alırsak Facebook ile başlayan sosyal medya çılgınlığı, Instagram’a doğru yol aldı. Peki, neden Instagram’a fotoğraf yüklüyoruz?

Bilim bu konuyu en ince detayına kadar irdelemiş ve araştırma konusu yaptığı sosyal medyanın hayatımızda bu kadar önem kazanmasını beynimize bağlamış. Araştırmalara göre sosyal medya kullanımı beyindeki haz  alma duyularımızı harekete geçiriyor. Örneğin Instagram’daki son trendleri yakalamak, fotoğraf yüklemek ve orada sosyalleşmek beyindeki  “nucleus accumbens” isimli bölgenin uyarılmasını sağlıyor. Peki ”Nucleus accumbens” nedir?

Bu bölge; seks, yeme içme gibi haz dolu faaliyetler esnasında harekete geçen ödül merkezi olarak da bilinen beynin en özel bölümüdür.   Kısacası Instagram’da aldığınız bir beğeni ile en sevdiğiniz  yemekten ya da tatlıdan aldığınız haz kadar bir etkiyi yaşıyorsunuz.

Unsplash

Hayatınızın Özeti

Instagram ’a yüklenebilecek en iyi anlam ise hayatınızın özeti, her an her yerde bakarak hatırlayabileceğiniz online bir albüm ya da anı biriktirme merkezi denilebilir. Sevdiklerinize kendinizden haberdar etmeye ya da genel anlamda kültürden sanattan, trendlerden kısacası her şeyden haberdar olmaya yarıyor. İyi tarafları da var hayatınıza girmesini istediklerinizi sokar, istemediklerinizi almazsınız.

Bilinçaltında Yatan Gerçekler

Instagram’a baktığınız zaman herkes güzel, herkes yakışıklı, herkes zengin, herkes mutlu, herkes kültürlü ve ulaşılmaz… Aslında gerçekler böyle mi? Tabii ki hayır. Bilimin başka bir dalı olan psikoloji de ”Instagram’a neden fotoğraf yüklüyoruz?” Sorusunun cevabına farklı bir bakış açısı getiriyor. İnsanların bilinçaltında yatan farklı gerçekler ve kodlanmış durumlar vardır. Şu anki hayatınızda olanlardan ve imkanlarınızdan ne kadar memnunsunuz? Memnun değilseniz bile memnunmuş gibi göstermek için  elinizden geleni yaparsınız. Tam bu noktada hayatımıza Instagram giriyor. Instagram’da paylaşacağınız bir fotoğraf sayesinde yaşamak istediğiniz hayatı yaşıyor gibi gösterebilirsiniz, bu da size rahatlama, tatmin duygusu ve mutluluk hissi yaşatacaktır. Bu da bilinçaltınızda yer alan karakteri ortaya çıkarır.

instagram-a-neden-fotograf-yukluyoruz
instagram-a-neden-fotograf-yukluyoruz

Instagram ‘a Neden Fotoğraf Yüklüyoruz? -Beğenilme Arzusu

Instagram da fotoğraf paylaşmanın bir diğer önemli nedeni de insanoğlunun beğenilme arzusundan kaynaklanmaktadır. Instagram’da fotoğraf paylaşarak karşı cinse ne kadar çekici olduğunuzu sunabilirsiniz. Üstelik hemcinslere de meydan okumanın bir başka yöntemidir.

Kendini İfade Etmenin Dayanılmaz Cazibesi

İnsan psikolojisinde kendini ifade etmek çok önemli bir yer tutar. Sosyal medyada ise kendinizi ifade edebileceğiniz en geniş yerdir. Ancak niyetin  önemli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Teşhir ile ifade etmek arasındaki o farkı iyi algılamak lazım…

Final yorumu

Aslında Instagram’da fotoğraf yüklemek narsist ruhumuzu doyuma ulaştırmaktan başka bir şey değildir.  Peki, bu durum bir yerde doyuma ulaşıp sona erecek mi bilinmez. Ama yeni bir trend hayatımıza girene kadar Instagram’a fotoğraf yüklemeye devam edeceğiz…

Buradan bloğumuza gidebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar