Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor? – Instagram algoritması nasıl çalışıyor? Her bir kullanıcıya hangi içeriği göstereceğine nasıl karar veriyor? Bunu kendi avantajımıza nasıl kullanabiliriz?

Geçtiğimiz hafta, İçerik Oluşturucu Haftası etkinliğinin bir parçası olarak Instagram; besleme algoritmasına ve içerik erişimini gerçekte nasıl belirlediğine dair bazı ek bilgiler verdi.

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?
Photo by Photo Mix on Pixabay

Instagram tarafından açıklandığı gibi:

“Anlamadığınız şeye güvenmek zordur. Bu nedenle Instagram’ın nasıl çalıştığını daha iyi açıklamak istiyoruz. Ortalıkta pek çok yanlış anlama var. İnsanların ne yaptığımızı anlamalarına yardımcı olmak için daha fazlasını yapabileceğimizin farkındayız. Bugün, Instagram teknolojisinin nasıl çalıştığına ve insanların uygulama genelindeki deneyimlerini nasıl etkilediğine daha fazla ışık tutacak bir dizi gönderiden ilkini paylaşıyoruz.”

Instagram yayınlamaya başladığı serinin bu ilk gönderisinde; “Instagram benim için neyin önce görüneceğine nasıl karar veriyor?”, “Neden bazı gönderilerim diğerlerinden daha fazla izleniyor?” ve “Instagram, Keşfet’te bana ne göstereceğine nasıl karar veriyor?” sorularını yanıtladı.

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?
Photo by USA-Reiseblogger on Pixabay

“Algoritma” Nedir?

Instagram’ın, insanların uygulamada ne yaptığını ve ne görmediğini denetleyen tek bir algoritması yok. Hatta diğer birçok platform için de geçerli bir durum bu. Her biri kendi amacı olan çeşitli algoritmalar, sınıflandırıcılar ve süreçler kullanılıyor. 

Günümüzde artık çok fazla Instagram hesabı var. Verilere göre Instagram’da 1 milyar kullanıcı hesabı mevcut. Bu da dünya nüfusunun %10’undan daha yüksek bir sayı. Daha fazla insan katıldıkça ve onlarca gönderi paylaşıldıkça, Instagram’da her şeyi görmek imkansız hale geldi. 2016 yılına gelindiğinde, insanlar yakın bağlantılarından gelen gönderilerin neredeyse yarısı dahil olmak üzere; Feed’deki tüm gönderilerinin %70’ini kaçırıyordu. Bu nedenle, Instagram tarafından gönderileri en çok neye önem verdiğimize göre sıralayan bir akış geliştirildi.

Uygulamanın her parçası –Feed, Keşfet, Reels– insanların onu nasıl kullandığına göre uyarlanmış kendi algoritmasını kullanmakta. İnsanlar Hikayelerde en yakın arkadaşlarımızı görmek isteriz. Ancak Keşfet’te tamamen yeni bir şeyler keşfetmek isteriz. Sonuç olarak Instagram, insanların onları nasıl kullandığına bağlı olarak; uygulamanın farklı bölümlerinde farklı sıralama algoritmaları kullanmakta.

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Feed ve Hikayeler Nasıl Sıralanıyor?

Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?
Photo by Lisa on Pexels

Instagram tarafından tespit edildiği üzere: İnsanlar akış ve hikayelerinde arkadaşlarından, ailelerinden ve yakınlarından gelen içerikleri görmek istiyor.

Bunun sonucu olarak Feed ve Stories kısımlarında; takip ettiğimiz kişiler tarafından paylaşılan tüm son gönderilerle karşılaşıyoruz. Reklamlar gibi birkaç istisna da var tabii. Ancak gördüklerimizin büyük çoğunluğu takip ettiğimiz kişiler tarafından paylaşılanlar.

Ardından Instagram, yayınlananlar, bu gönderileri paylaşan kişiler ve tercihlerimiz hakkındaki tüm bilgileri alır. Bunlara “sinyaller” deniyor ve bunlardan binlerce var. Bir gönderinin ne zaman paylaşıldığından, telefon veya web kullanıp kullanmadığınıza ve videoları ne sıklıkta beğendiğinize kadar her şeyi içerir. 

Feed ve Stories genelindeki en önemli sinyaller

Feed ve Stories genelindeki en önemli sinyaller, kabaca önem sırasına göre şunlardır:

  • Yazı hakkında bilgi: Bunlar bir gönderinin ne kadar popüler olduğuna dair sinyallerdir. Kaç kişinin beğendiği gibi. Ek olarak, içeriğin kendisi hakkında daha sıradan bilgiler. Örneğin ne zaman yayınlandığı, bir video ise ne kadar uzun olduğu ve eğer varsa konumu gibi.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi: Bu, kişinin sizin için ne kadar ilginç olabileceğine dair bir fikir veriyor Instagram’a. Ayrıca, son birkaç hafta içinde insanların o kişiyle kaç kez etkileşime girdiği gibi sinyalleri içerir.
  • Senin aktiviten: Bu sayede Instagram, neyle ilgilenebileceğinizi daha iyi anlar. Bu noktada da, kaç gönderiyi beğendiğiniz gibi sinyaller yer alır.
  • Biriyle etkileşim geçmişiniz: Bu Instagram’a, belirli bir kişiden gelen gönderileri görmekle genel olarak ne kadar ilgilendiğinize dair bir fikir verir. Örnek olarak, birbirinizin gönderilerine yorum yapıp yapmadığınız, mesaj gönderip göndermediğiniz şeklinde.

Böylelikle bir dizi tahmin elde edilmekte. Bunlar, bir gönderiyle farklı şekillerde etkileşim kurma olasılığınız konusunda eğitimli tahminlerdir. Feed’de, yorum yapma, beğenme, kaydetme ve profil fotoğrafına dokunma olasılığınız gibi. Bir eylemde bulunma olasılığınız ne kadar yüksekse gönderiyi o kadar yüksekte görürsünüz. Zaman içinde sinyaller ve tahminlerde ekleme ve çıkarmalar yapılmakta. Bunun sebebi ise ilgilendiğiniz şeyi daha iyi ortaya çıkarmaktır. Böylece aynı kişiden çok fazla gönderiyi arka arkaya göstermeyi de önlemektir. 

Feed ve Hikayeler Nasıl Sıralanıyor?
Photo by Georgia de Lotz on Unsplash

Keşfet Nasıl Sıralanıyor? – Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Keşfet, yeni şeyler keşfetmemize yardımcı olmak için tasarlanmış bir yapı.  Burada gönderilerin sıralanmasında atılan ilk adım; sıralanacak bir dizi gönderi tanımlamaktır. İlginizi çekebilecek fotoğraf ve videoları bulmak için geçmişte beğendiğiniz, kaydettiğiniz ve yorum yaptığınız gönderiler gibi sinyallere bakılmakta. 

Intagram’ın bu noktada verdiği bir örnek:

“Diyelim ki yakın zamanda San Francisco’nun hamur tatlısı şefi Cathay Bi’nin (@dumplingclubsf) birkaç fotoğrafını beğendiniz. Daha sonra Cathay’in fotoğraflarını başka kimlerin beğendiğine ve sonra bu insanların başka hangi hesaplarla ilgilendiğine bakarız. Belki Cathay’i sevenler de SF dim sum spotu @dragonbeaux’dadır. Bu durumda, Keşfet’i bir sonraki açışınızda size @dragonbeaux’dan bir fotoğraf veya video gösterebiliriz. Pratikte bunlarla ilgileniyorsanız, gyoza ve dim sum gibi konular hakkında gönderiler görebileceğiniz anlamına gelir. Ancak her bir gönderinin ne hakkında olduğunu anlamamız gerekmez.

Bu noktada, bir grup fotoğraf ve video bulduktan sonra, tıpkı Feed ve Stories’de olduğu gibi; onları her birine ne kadar ilgi duyduğunuzu göre sıralar. Bir şeyle ne kadar ilgilendiğinizi tahmin etmenin en iyi yolu, gönderiyle bir şeyler yapma olasılığınızı tahmin etmektir. Keşfet’te tahmin edilen en önemli eylemler arasında beğeniler, kaydetmeler ve paylaşımlar yer alıyor. Kabaca önem sırasına göre bakılan en önemli sinyaller şunlardır:

  • Yazı hakkında bilgi. Burada bir gönderinin ne kadar popüler göründüğüne bakılmakta. Bunlar, bir gönderiyi kaç kişinin ne kadar hızlı beğendiği, yorum yaptığı, paylaştığı ve kaydettiği gibi sinyallerdir. Bu sinyaller, Keşfet’te Feed’de veya Hikayelerde olduğundan çok daha önemlidir.
  • Gönderen kişiyle etkileşim geçmişiniz. Gönderi büyük olasılıkla daha önce hiç duymadığınız biri tarafından paylaşıldı. Ancak onlarla etkileşime girdiyseniz, bu Instagram’a onların paylaştıklarıyla ne kadar ilgilenebileceğinize dair bir fikir verir.
  • Senin aktiviten. Bunlar, beğendiğiniz, kaydettiğiniz veya yorum yaptığınız gönderiler ve geçmişte Keşfet’teki gönderilerle nasıl etkileşimde bulunduğunuz gibi sinyallerdir.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi. Bunlar, çok çeşitli insanlardan ilgi çekici içerik bulmaya yardımcı olmak için insanların son birkaç hafta içinde o kişiyle kaç kez etkileşime girdiği gibi sinyallerdir.

Reels Gönderileri Nasıl Sıralanır?

Keşfet Nasıl Sıralanıyor? - Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?
Photo by Oladimeji Ajegbile on Pexels

Burada da, Keşfet’e çok benzer şekilde, gördüklerimizin çoğu takip etmediğimiz hesaplardan gelmekte. Bu nedenle benzer bir sıralama süreci söz konusu.

Ancak Reels ile özellikle eğlendirilebilirliğe odaklanıldığını söylemek mümkün. Bu noktada anketler devreye giriyor. İnsanlara belirli bir Reels’i eğlenceli mi yoksa komik mi buldukları soruluyor. Böylece, daha küçük içerik oluşturucuları göz önünde bulundurarak; insanları neyin eğlendireceğini daha iyi öğrenmek için geri bildirimlerden yararlanılıyor. Yapılan en önemli tahminler, bir Reels’i baştan sona izleme, beğenme, eğlenceli ya da komik olduğunu söyleme ve sesli sayfaya gitme olasılığınızdır (kendi Reels’inizi yapmak için ilham alıp alamayacağınıza dair bir vekil). Kabaca önem sırasına göre en önemli sinyaller şunlardır:

  • Senin aktiviten. Son zamanlarda hangi makaraları beğendiğiniz, yorum yaptığınız ve etkileşimde bulunduğunuz gibi şeylere bakılır. Bu sinyaller, hangi içeriğin sizinle alakalı olabileceği ile ilgili fikir verir.
  • Gönderen kişiyle etkileşim geçmişiniz. Keşfet’te olduğu gibi, video muhtemelen daha önce hiç duymadığınız biri tarafından çekilmiştir. Ancak onlarla etkileşime girdiyseniz, bu onların paylaştıklarıyla ne kadar ilgilenebileceğiniz konusunda bir fikir verir.
  • Reel hakkında bilgi. Bunlar; ses parçası, piksellere ve tam karelere dayalı video anlayışı ve popülerlik gibi video içindeki içerikle ilgili sinyallerdir.
  • Gönderen kişi hakkında bilgi. Çok çeşitli insanlardan ilgi çekici içerik bulmaya yardımcı olmak. Ek olarak, herkese hedef kitlesini bulma şansı vermek amacıyla popülerlik de değerlendirmelerde yer alıyor.

Son olarak, düşük çözünürlüklü veya filigranlı Reelsler; siyasi konulara odaklanan siyasi kişiler, partiler veya hükümet yetkilileri tarafından veya onlar adına hazırlanan Reelsler gibi içeriklere önerilerde yer verilmediğini söylemek de mümkün.

Gördüklerinizde Nasıl Etki Sahibi Olabilirsiniz? – Instagram Algoritmaları Nasıl Çalışıyor?

Gördüklerinizde Nasıl Etki Sahibi Olabilirsiniz?
Photo by Omkar Patyane on Pexels

Instagram’ı nasıl kullandığınız, gördüğünüz ve görmediğiniz şeyleri büyük ölçüde etkiler. Beğendiğiniz profiller ve gönderilerle etkileşim kurarak deneyimi geliştirmeye yardımcı olursunu. Ancak gördüklerinizi etkilemek için yapabileceğiniz birkaç şey daha var.

  • Yakın Arkadaşlarınızı Seçin. Hikayeler için yakın arkadaşlarınızı seçebilirsiniz. Bu özelliğin, yalnızca size en yakın kişilerle paylaşımda bulunmanıza olanak sağlamak için tasarlandığını söylemek mümkün. Böylelikle bu arkadaşlarınıza hem Akışta hem de Hikayelerde öncelik verilir.
  • İlgilenmediğiniz kişileri sessize alın. Paylaştıklarını görmek istemiyorsanız, ancak onları tamamen takip etmekten vazgeçmek konusunda tereddütlüyseniz, bir hesabı sessize alabilirsiniz. Bu şekilde, insanlar onları sessize aldığınızı bilmezler.
  • Önerilen gönderileri “İlgilenmiyorum” olarak işaretleyin. İster Keşfet’te ister Feed’de bir öneri gördüğünüzde, o gönderiyle “ilgilenmediğinizi” belirtebilirsiniz

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar